Selecteer een pagina

Dikzak, vette koe, olifant, walgelijk mens .. stuk voor stuk dingen die ik genoemd ben in mijn leven. Kennelijk leven wij in een maatschappij waarbij mensen hun oordeel denken te mogen vellen gebaseerd op je uiterlijk. Tot en met vorig jaar wisten heleboel mensen niet dat ik een chronische ziekte bij mij draag die er voor zorgt dat ik er anders uit zie. Tot en met vorig jaar heb ik nooit laten zien wat mijn lichaam met mij deed. Nog nooit heb ik laten zien wat het met mij deed als ik weer eens ergens liep en hoorde dat iemand mij uitschold voor dikke koe.

Dikke muur

Ik dacht namelijk dat ik inmiddels zo’n dikke muur om mij heen had gebouwd (letterlijk en figuurlijk) dat niemand mij meer kon raken met een mening die gebaseerd was op mijn uiterlijk. Afgelopen dinsdag keek ik naar de eerste aflevering van VetGelukkig?! op NPO 3 over fat shaming en de oordelen over mensen met overgewicht en het raakte mij enorm.

De achtbaan waar ik dit jaar in zit heeft niet alleen op lichamelijk gebied heel veel los gemaakt maar ook geestelijk is de boel opgeschud. Na de eerste operatie waar het eerste stukje van mijn lipoedeem schil werd weg gepeld, voelde ik mij kwetsbaarder dan ooit. Ik was bang, verdrietig, enorm onzeker en had het gevoel dat mensen mij harder konden raken dan ooit. Ik stond met 1 been in een nieuw leven en mijn andere been stond nog stevig in zijn vet omhulsel in het oude leven waarin niemand mij kon raken.

Wankel

 

Ik voelde mij letterlijk en figuurlijk wankel. Waar ik met rechts heel dapper de wereld in stapte, maakte links mij onzeker en wankel. Het voelde fragiel en kwetsbaar. Ik voelde mij gestript van mijn harnas en stond compleet open voor de harde realiteit. Maar de dingen die ik al jaren hoorde over mijn uiterlijk, bleven de 8 weken dat ik met ongelijke benen door het leven liep uit. En eerlijk is eerlijk, hoe kwetsbaar ik mij ook voelde, ik was enorm trots op het resultaat en misschien straalde ik dat ook wel uit.

Waar ik voorheen het liefst wilde verdwijnen in de achtergrond, niet langs groepjes mensen wilde lopen uit angst voor commentaar en liever een stuk omliep dan een drukke winkelstraat in, liep ik deze 8 weken met een trots over straat. Je kan je vast wel voorstellen dat de trots alleen maar meer gegroeid is de afgelopen maanden.

Pijn

En ondanks de trots en de kracht die ik nu voel, deed het mij dinsdag toch pijn om de opmerkingen naar dikke mensen te horen. Het doet mij ook pijn als ik soms de reacties lees bij stukken over overgewicht of bij plus size influencers. Het is zelfs zo erg dat het voor mij een reden is geweest dat ik niet meer op de foto wilde en die ergens wilde plaatsen. Hoe stoer ik ook leek en hoe dik mijn muur ook voelde, ik was bang voor de reacties. Reacties van wild vreemden die je niet eens kent misschien en het allemaal heel goed weten te vertellen maar geen benul hebben wat je verhaal is. Die jou niet als persoon kennen, die niet weten wie jij bent of wat je doet, die niet jouw strijd kennen of weten of je wel of niet gezond bent. Mensen die een label plakken naar aanleiding van wat ze zien. Stuk voor stuk mensen naar wie ik wil schreeuwen of ze zich wel eens verdiept hebben in lipoedeem en misschien de uitdaging aan willen gaan om een dag met 35,5 liter vocht om hun benen te lopen. Maar ik ga de strijd niet eens meer aan omdat mensen soms zo vast geroest zitten in hun overtuigingen. Eerlijk is eerlijk, in mijn hoofd plak ik ook wel eens labels maar ik zal dat niet uitspreken. Het zou toch een beetje raar zijn als ik bij elke foto die je post met een glas wijn zou schrijven dat je een alcoholist bent en dat je naar een afkickkliniek moet. Of dat als je afgevallen bent, je moet oppassen dat je geen anorexia krijgt omdat je er uitziet als een spook.

Ik hoop dat de NPO met VetGelukkig?! weer een stapje kan zetten naar meer begrip voor elkaar, ook voor mensen met meer kilo’s, zonder maar altijd je oordeel klaar te hebben en eens verder te kijken dan de kilo’s. Dat ik voortaan gewoon kan zeggen: “Ik heet Marije, niet dikzak zoals je mij zojuist noemde”.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Shutterstock