Selecteer een pagina

Een jaar geleden, precies in de 1e golf en lockdown, kreeg ik het bericht dat ik opnieuw geopereerd zou moeten worden aan mijn arm. Maar de chirurg wilde mij toen niet opereren omdat ik door mijn overgewicht in een risico groep viel. Gelukkig wilde ik zelf ook niet door die chirurg meer geholpen worden dus ik kon dit kenbaar maken met een flinke sneer. Maar deze desbetreffende chirurg heeft, vanaf het eerste moment dat hij mij zag, opmerkingen gemaakt over mijn overgewicht en stond niet open voor een gesprek over lipoedeem. Elke afspraak begon hij weer over mijn gewicht en gebruikte dit continue als een excuus waarom de breuk in mijn arm niet wilde genezen. En dit was dus al voordat Corona het leven overnam.
Uitsluiting uit de maatschappij


Het nieuws afgelopen vrijdag dat mensen met ernstig overgewicht niet welkom zijn bij Fieldlab evenementen, verbaasde mij dan ook niets. Als een chirurg overgewicht gebruikt als reden en wij al ruim een jaar horen dat de ziekenhuizen vol liggen met patiënten met overgewicht, dan kun je er op wachten dat overgewicht een punt blijft. Maar de vraag is dan wel: waar wordt er dan naar gekeken bij iemand met overgewicht?

Iedereen met lipoedeem weet dat gewicht niet alles zegt en dat BMI een vertekend beeld geeft. Iedereen met lipoedeem weet dat een volle vrouw niet altijd overgewicht heeft door obees vet maar dat lipoedeem vet het lichaamsbeeld kan bepalen. Ik kan nu dus heel veel voorbeelden opnoemen maar het feit is wel dat wij nu nog meer op ons uiterlijk zullen worden maar beoordeeld en een soort paria van de maatschappij worden want overgewicht is tegenwoordig een groep waar een label aan hangt.

Hard gelag


Het is een hard gelag voor ieder meisje en vrouw die al haar hele leven te horen  krijgt dat ze te dik en te zwaar zijn zonder dat men zich bewust is van het hebben van lipoedeem. Veel van ons horen al jaren dat ze te dik zijn, moeten afvallen en krijgen commentaar op hun uiterlijk. Maar nog nooit was het zo dat wij bewust uitgesloten werden uit de maatschappij puur en alleen om ons gewicht of uiterlijk. Natuurlijk worden we al op verschillende gebieden buiten gesloten omdat lipoedeem nog steeds niet erkend is en nog vaak niet herkend wordt maar als het nu ook nog gaat bepalen waar we wel en niet bij aanwezig mogen zijn, worden wij echt paria van de maatschappij.

En voor de mensen die nu beginnen over uitsluiten als je je niet wilt vaccineren, stop…want wel/niet vaccineren is een eigen keuze maar je gewicht niet altijd. Dus uitgesloten worden op basis van een keuze of op basis van je gewicht of uiterlijk, is een heel ander verhaal en behoorlijk pijnlijk en naar. Plus dat het nog veel grotere gevolgen kan hebben op de langere termijn want stel je voor dat je gaat solliciteren en een werkgever neemt je niet aan omdat je in een risicogroep zit. Waar wij, als vrouwen met lipoedeem, al een strijd moesten leveren, lijkt de strijd zich nu alleen nog maar te verharden door deze categorisering door de overheid.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com