Selecteer een pagina

Januari is voor veel mensen het moment om aan goede voornemens te beginnen en voor de dieet wereld het moment om de wereld te bedelven met reclames over afvallen. Jarenlang was ik daar erg bevattelijk voor en was een van mijn goede voornemens standaard afvallen. Ik was bevattelijk voor de reclames, voor de beloftes en wilde altijd met frisse moed beginnen aan een nieuwe start. Jaren waarin ik niet wist dat ik lipoedeem had. Jaren waarin ik wel wist dat ik lipoedeem had maar vrij weinig van mijn lichaam begreep. Jaren waarin ik ontzettend onzeker was over mijn lichaam en gewicht. Jaren waarin ik ervan overtuigd was dat ik er niet mocht zijn met een lichaam als het mijne. Jaren waarin ik het perfecte doelwit was voor de dieet cultuur en er heilig in geloofde dat het mijn redding zou zijn. Als anderen het kunnen, dan zou ik het ook moeten kunnen.

Geld beluste bedrijven

Nooit heb ik er bij stil gestaan dat al die leuke dieet bedrijven simpelweg zijn gebaseerd op een verdienmodel van succes en falen. De eerste maanden val je als een tierelier af met een dieet maar als je dan weer terug gaat naar een normaal eetpatroon, ga je weer aankomen en dus het gevoel hebben dat je weer moet beginnen met een van die programma’s. Daarbij houden deze programma’s geen rekening met lichamen, zoals lipoedeem lichamen, die anders zijn en andere behoeften hebben. Deze programma’s zijn niet gericht op het veranderen van je leefstijl maar focussen ze zich op het creëren van een ongezonde, obsessieve relatie met eten op de lange termijn.

Diëten werken alleen zolang je ze doet en als al die beloften die dieet bedrijven doen waar zouden zijn, waarom zou je dan een programma als Weight Watchers steeds weer nodig hebben? Dit soort programma’s leven van het jojo effect en innen maar al te graag elke maand je abonnementsgeld. Ze staan niet stil bij de gevolgen van het jojo effect op je lichaam en zullen helemaal niet de effecten op de lange termijn weten wat dit doet met een lichaam met lipoedeem.

Niks mis mee

Don’t get me wrong, er is niets mis met willen afvallen of beter in je vel zitten maar dit is iets wat vanuit je zelf mag komen en hoort niet gekoppeld te zijn aan je gewicht. Streef naar fit zijn. Streef naar je beter voelen. Streef naar meer bewegen. Streef naar een betere relatie met eten en beweging. Vaak ligt het in kleine veranderingen in je voeding of beweegpatroon en niet in het 100ste dieet wat je wilt gaan volgen, het nieuwste dieetboek of de zoveelste guru die je een lifestyle programma wil aansmeren. Het ligt allemaal bij jezelf en ja, soms is dat rete moeilijk. De sleutel ligt soms in eindeloos puzzelen, vallen en opstaan. Maar alleen jij bent diegene die de puzzel kan oplossen en de sleutel kan vinden.

Ik ben afgelopen jaar behoorlijk wat afgevallen maar dat was soms best een beproeving. Maar ik ben er achter gekomen dat mijn sleutel ligt in beweging en dat mijn grootste struikelblok mijn relatie met voeding en de weegschaal is. Ik word blij van krachttraining en zwemmen. Ik word blij van mijn spieren die sterker worden en ik voel mij daardoor krachtiger. Ik word dan weer niet blij van wandelen. Ik heb een eetschema nodig waar ik mij aan kan houden en waardoor ik structuur in mijn dag kan houden. Maar dit is wat voor mij werkt en aan die veranderingen werk ik al jaren met vallen en opstaan. Ik ben klein begonnen met elke dag ontbijten en na een paar maanden, werd ontbijten weer normaal voor mij. De sleutel tot verandering om beter in je vel te zitten, zit hem vaak in kleine veranderingen die tijd nodig hebben. Laat je niet gek maken door snelle dieet beloften als je wil afvallen maar kijk eens goed naar wat je precies doet en waar je veranderingen in zou kunnen toepassen. Laat je niet gek maken door de mening van de maatschappij maar wees trots op wie je bent. Leven met een chronische ziekte als lipoedeem is al lastig genoeg en je hebt niet een toxic dieet cultuur nodig om je leven nog lastiger te maken.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com