Selecteer een pagina

Afgelopen week kwam de Libelle uit met een artikel over leven met lipoedeem waaraan ik heb mee gewerkt. De gebruikte quote is een van mijn uitspraken en nu ik hem terug zag op papier, deed het toch wel wat met mij. De pijn van jaren schaamte om mijn benen, om wie ik was geworden, om mijzelf, kwam weer naar boven borrelen. Het gevoel van niet goed genoeg zijn om onderdeel van de maatschappij te mogen zijn omdat mijn lichaam anders is. Het gevoel waardeloos te zijn omdat je anders bent dan de rest, puur en alleen omdat je lichaam anders is. Hoe makkelijk ik er tegenwoordig ook over praat, zo hard kwam de quote weer binnen.

Een pijnlijke, negatieve en zelfbewuste emotie

Ik schaamde mij voor mijn enorme benen. Ik schaamde mij voor wie ik als persoon was geworden. Ik schaamde mij voor alle keren als ik niet mee kon komen door mijn lichaam. Ik schaamde mij als het zweet mij uitbrak bij wat inspanning. Ik schaamde mij voor mijn uiterlijk. Maar ik was mij vooral ontzettend bewust van mijn negatieve zelfbeeld. Niet alleen de zieke lipoedeem vet cellen hadden zich opgestapeld in mijn lichaam maar ook de emoties over mijzelf hadden zich opgestapeld in mijn lichaam.

Hoewel het in mijn hoofd zat dat ik niet goed genoeg was door mijn lichaam, toch voelde ik mij altijd minderwaardig. De interne strijd over mijzelf maakte dat alleen maar erger en moeilijker om anders naar mijzelf te kijken. De schaamte werd steeds groter en ik wilde alleen maar dieper door de grond zakken als ik mensen zag kijken. Of tenminste als ik dacht dat mensen keken want juist die blik, confronteerde mij nog meer met het gevoel dat ik een waardeloos persoon was.

Change of thoughts

Hoewel ik na de liposucties overbleef met duidelijk huidoverschot boven mijn knieën en mijn lichaam afgelopen jaar weer is gaan groeien, is de schaamte over mijzelf minder geworden. Door wederom de veranderingen in mijn lichaam, zit ik niet lekker in mijn vel maar ik schaam mij niet meer voor wie ik ben want met mij als persoon is niets mis. Ik heb keihard moeten vechten om te staan waar ik nu sta. Het leven is jarenlang geen cadeautje geweest en ik heb er hard voor moeten werken.

Maar ondanks dat mijn lichaam anders is, maakt mij dat niet tot een minder persoon als mijn buurvrouw of collega. Ook ik heb mijn strepen verdiend om trots te mogen zijn op wie ik ben. Lipoedeem maakt mij niet minder dan een ander. Mijn lichaam maakt mij niet anders dan een gezond lichaam. Niemand heeft het recht om mij het gevoel te geven dat ik niet goed genoeg ben om wie ik ben. Ik hoef mij niet te schamen omdat ik lipoedeem heb. En jij ook niet. Niemand zou zich hoeven te schamen om wie ze zijn. Never forget that.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com