Selecteer een pagina

De laatste week van 2020 is een feit. 2020 was voor veel mensen een jaar waarin alles op zijn kop stond. Een jaar waarin de behandelingen voor ons chronische patiënten ineens stil werden gezet in het voorjaar. Een jaar waarin fysieke events omgezet werden in online events. Een jaar waarin medische behandelingen ineens met een handleiding en eisen kwamen. Het was een raar jaar, helemaal als je te maken hebt met een chronische ziekte zoals lipoedeem of lymfoedeem.

Eigen lessen

2020 begon voor mij al slecht omdat mijn gebroken en geopereerde arm niet wilde genezen volgens het boekje. Ik begon al in een thuis isolatie en had vooral een gevoel van uitzichtloosheid. Zolang mijn arm niet wilde genezen, stond ik stil en we weten allemaal dat lipoedeem stilstand heerlijk vindt. Niet alleen voelde het uitzichtloos maar er was ook de angst dat mijn lipoedeem om zich heen ging slaan.

2020 werd voor mij een rollercoaster aan emoties, ziekenhuis bezoeken, een uitgestelde operatie en ik moest een beroep doen op mijn uithoudingsvermogen. Als er 1 ding is wat ik inmiddels heb geleerd door mijn leven met lipoedeem, dan is het wel het hebben van uithoudingsvermogen en kunnen omgaan met lichamelijk pijn. Ook op andere vlakken in mijn leven werd mijn uithoudingsvermogen op de proef gesteld en voor het eerst was ik dankbaar dat ik hierin uitermate bekwaam ben geworden door het hebben van lipoedeem.

Oude deuren dicht

Er is dit jaar voor mij op persoonlijk en mentaal vlak heel veel gebeurd. Ik werd geconfronteerd met mijn eigen angsten (o.a. wat doet lipoedeem met je lichaam als je niets kan), onzekerheden en twijfels. Ik leerde dat naast het ontwikkelen van lipoedeem, ik ook een bepaalde mate van onzekerheid heb ontwikkeld die als een rode draad door mijn leven gaat. Dat ik uit onzekerheid het moeilijk vind om te besluiten met iets te stoppen waaraan ik met passie ben begonnen. Dat deze onzekerheid er voor zorgt dat ik soms te lang in situaties blijf zitten waarin ik mij niet gelukkig voel.

Net als mijn lipoedeem, is mijn onzekerheid niet van de een op de andere dag in mijn leven gekomen. Het is onlosmakelijk met elkaar verweven en hoort bij elkaar. In 2020 leerde ik dat het soms goed is om tegen de onzekerheid in te gaan en een punt te zetten achter dingen waar je niet meer blij van wordt. 2020 was het jaar waarin ik besloot een deur te sluiten omdat ik er niet meer blij van werd en tegelijkertijd opende zich een nieuwe deur waar ik een ontzettende energie van kreeg. 2020 was een leerzaam jaar waarin ik gedwongen werd om soms dingen anders te bekijken en waar ik eerdere jaren nooit het besluit durfde te nemen om ergens mee te stoppen uit onzekerheid en het gevoel niet goed genoeg te zijn (dankzij het hebben van lipoedeem), heb ik die barrière nu doorbroken.

Laten we er in 2021 een goed lipoedeem jaar van maken waarbij we elkaar, als lotgenoten, hopelijk weer in levende lijve mogen ontmoeten en onze behandelingen voort kunnen zetten.

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com