Selecteer een pagina

Dit weekend postte de acteur Jonah Hill een post op zijn instagram waarin hij mensen vraagt om geen commentaar meer te geven op zijn gewicht, zowel positief als negatief commentaar helpt namelijk niet. Als acteur staat hij natuurlijk nog meer in de spotlights dan normale mensen maar hij heeft een punt want commentaar op je gewicht of uiterlijk helpt gewoon niet. Helemaal niet als je een lichaam met lipoedeem hebt en je gewicht net zo afwisselend is als het weer. Ik merkte onlangs weer dat zelfs positief commentaar niks meer met mij doet .. behalve misschien boosheid opwekken.
Gewichtsverlies


Sinds ik in juni dit jaar begon met het traject van het centrum gezond gewicht, ben ik inmiddels heel wat kilo’s kwijt. Weliswaar met bloed, zweet en heel veel tranen maar ik ben wel kilo’s kwijt. Iets wat ik voor onmogelijk had gehouden door de lipoedeem en alle beperkingen waar ik tegenaan liep. Kilo’s die er afgelopen 2 jaar in rap tempo bijkwamen toen ik helemaal stil kwam te staan door het breken van mijn bovenarm. Kilo’s waar in heel veel pijn, verdriet en frustratie zaten maar waar ook angst bij kwam kijken want op een gegeven moment had ik mij er simpelweg bij neer gelegd.

Toen de weegschaal een behoorlijk gewichtsverlies liet zien, moest ik mijzelf letterlijk knijpen omdat ik het niet geloofde. Ik merkte heus wel wat aan mijn kleding maar in mijn hoofd zat de overtuiging dat het misschien een paar kilo was en dat ik daar tevreden mee moest zijn. En toch kon ik niet blij zijn met het gewichtsverlies. In mijn hoofd hoorde ik namelijk alweer dat het altijd meer kan en dat het nooit goed genoeg is. Iets wat in al die jaren is gaan groeien, niet alleen door mijn eigen gedachten maar ook door de commentaren van buitenaf. Mijn hoofd werd juist gevoed door al die positieve en negatieve comments. In mijn hoofd is daardoor namelijk nooit goed genoeg want het kan altijd nog meer en nog beter.

Discussie met een arts


Toen ik 2 weken geleden een afspraak had in het ziekenhuis en de ogen van de arts al zag gaan twinkelen toen ze mij uit de wachtkamer ophaalde, kon ik niet blij zijn toen de weegschaal een nog beter resultaat weer gaf. Het resulteerde uiteindelijk in een discussie met de desbetreffende arts want die snapte niet dat ik niet blij en tevreden kon zijn met het resultaat. Om in datzelfde gesprek toch nog een keer te zeggen dat er best nog wat af mocht.

En precies dat, dat is dus waarom ik eigenlijk ook niets meer wil horen over mijn gewicht. Het is niemands business om zich te bemoeien met hoe ik eruit zie of hoeveel ik weeg. Het helpt mij namelijk geen zak die comments. Het helpt mij niet om mij beter te voelen. Het motiveert mij al helemaal niet. Ik kan er gewoonweg niets mee omdat ik weet dat mijn lichaam zo van de ene op de andere dag weer een lipoedeem opleving kan krijgen en alles dan weer anders kan zijn. Een angst die altijd in mijn achterhoofd blijft zitten en waar ik mij altijd bewust van ben. Dus ook al val ik nu 25 of 50 kilo af, er hoeft maar iets simpels te gebeuren zoals een val en ik kan die 25 of 50 kilo ook weer heel simpel aankomen.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com