Selecteer een pagina

Jarenlang bedacht ik mij bij ieder nieuw jaar dat alles zou gaan veranderen. Jarenlang dacht ik nieuw jaar, nieuwe ik. Jarenlang nam ik mijzelf van alles voor, stelde hele hoge doelen en vond van mijzelf dat ik die moest behalen. Jarenlang vergat ik ook dat een chronische ziekte als lipoedeem niet op de kalender en klok zou kijken met de jaarwisseling en dan ineens zich anders zou gedragen. Jarenlang vergat ik ook dat wie ik was niet zo van de een op de andere dag was gekomen maar dat dat een proces van jaren was. Jarenlang vergat ik ook dat een nieuwe ik niet zomaar tevoorschijn zou komen en dat de lipoedeem ook niet zomaar weg zou zijn.
New year, not so new me


Door iedere keer te vinden dat ik een nieuwe ik moest zijn in het nieuwe jaar, deed ik mijzelf en de persoon die ik ben tekort. Eigenlijk zei ik ieder jaar tegen mijzelf dat de versie die ik dat jaar was, niet de juiste versie was. Mijn onzekerheid, gevoed door lipoedeem, werd daar alleen maar groter door. De haat liefde relatie met lipoedeem werd daar nog groter door en aan het eind van het jaar, liep ik toch weer tegen dezelfde obstakels op.

Zelfs na de liposucties in 2018 dacht ik nu echt een ander persoon te zijn maar toen het herstel langer duurde, was ik toch echt nog dezelfde persoon die keihard probeerde te vechten om op de been te blijven. Pas toen begon ik in te zien dat lipoedeem er altijd zal zijn en altijd van invloed zal zijn op mijn leven. Dus ook in het nieuwe jaar.

Elke dag een nieuwe you


Stapje voor stapje ben ik gaan inzien dat ik als persoon niet steeds hoef te ambiëren om een nieuwe versie van mijzelf te ontdekken. Het enige wat ik moet doen is elke dag bekijken hoe ik mij voel, wat ik wil doen en wat ik kan doen. Elke dag krijg ik de kans om een nieuwe versie van mijzelf te zijn door naar mijzelf en mijn lichaam te luisteren. Door te accepteren dat lipoedeem enorme invloed op mijn dag kan hebben maar dat ik ook de dag van mijn leven kan hebben.

Elke dag ben ik een nieuwe ik met nieuwe kansen en mogelijkheden om het anders te doen. Elke dag is de lipoedeem er, de ene dag op de achtergrond en de andere dag op de voorgrond. Maar dat is oke en het mag er zijn. Net als dat slechte dagen er mogen zijn. De jaarwisseling zal daar niets aan veranderen. De enige die dat kan veranderen, ben ik zelf en dat is oké. Het is oké om te zijn wie je bent met een chronische ziekte en per dag te bekijken wat de beste versie is. Laat je niet gek maken door alle goede voornemens of bedrijven die roepen dat je nu de beste versie van jezelf moet zijn. Zolang lipoedeem in ons leven is, zullen wij per dag kunnen zien wat de beste versie van ons is en dat is meer dan oké.

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com