Selecteer een pagina

Net als ieder jaar is juni “Lipoedeem Awareness maand” om meer aandacht en erkenning te krijgen. Eigenlijk is dat gek want ongeveer 11% van de vrouwen heeft te maken met lipoedeem en de gevolgen daarvan. Het triest is dat van die 11% een heleboel vrouwen niet weten dat ze lipoedeem hebben omdat medici het niet herkennen of simpelweg weg schuiven onder obesitas. Of vrouwen krijgen wel de diagnose en lopen dan tegen een muur aan van onbegrip. Het is dus ontzettend hard nodig dat we continue op die barricade gaan staan en laten zien wat lipoedeem met ons doet en wat voor impact het heeft.
If i knew before

 Bron afbeelding: NLNet

Als ik eerder had geweten dat ik lipoedeem had, dan had ik er eerder bij kunnen zijn en had ik uiteindelijk niet een pijnlijk en duur liposuctie traject hoeven doorgaan. Als ik eerder had geweten dat ik lipoedeem had, dan had ik mijzelf eerder en beter kunnen informeren maar ook mijn leefstijl kunnen aanpassen. Als ik het eerder had geweten, dan had mijn lichaam nooit zo’n enorme impact gehad op mijn mentale gestel en had ik waarschijnlijk hele andere keuzes gemaakt in mijn leven.

Heel lang heb ik mijn ogen gesloten voor de fysieke en mentale impact van lipoedeem omdat ik het simpelweg niet kon handelen. Ik creëerde allemaal coping mechanismen om maar niet teveel met dat rare en onbekende lichaam te hoeven omgaan. Als mijn muur maar dik genoeg was, dan kon de wereld mij niet kletsen. Maar die muur werd een muur van zieke lipoedeem vetcellen en des te harder ik vocht, des te meer klonterden die cellen op elkaar. Tegelijkertijd werd ik alleen maar bozer op de wereld en uiteindelijk bleek de officiële diagnose een verlichting want toen pas kon ik het stapje voor stapje een plek geven.

Awareness is nog steeds nodig


Bron afbeelding: NLNet

Hoewel ik al enige tijd aan mijn reis van acceptatie bezig ben, loop ook ik nog steeds tegen muren en onwetendheid aan. Ieder gesprek met een nieuwe arts of trainer is weer spannend want is diegene wel of niet bekend is met lipoedeem of dat mijn klachten weer worden weg geschoven onder obesitas en vanuit die blik naar oplossingen wordt gekeken. Op zulke momenten realiseer ik mij weer hoe weinig mensen maar bekend zijn met lipoedeem en de gevolgen ervan en het frustreert mij iedere keer weer enorm. Simpelweg omdat ik geen zin heb om iedere keer weer mijn verhaal te doen en dan tegen een muur van vooroordelen aan moet lopen.

Dus helaas is “Lipoedeem Awareness Maand” nog steeds keihard nodig. Niet alleen voor de dames die de diagnose al hebben maar vooral voor al die dames die de diagnose nog niet hebben en hier nog mee geconfronteerd gaan worden. Dames die dezelfde weg nog moeten gaan afleggen en tegen de onwetendheid en vooroordelen aan zullen lopen. Voor al deze dames moeten wij nu opstaan en als warriors vechten om meer erkenning en aandacht te krijgen voor deze rottige ziekte. Dus laten we niet alleen deze maand maar elke maand meer aandacht vragen voor lipoedeem en zorgen dat we de erkenning krijgen die we verdienen.

Take care!

xoxo