Selecteer een pagina

Afgelopen week kwamen de resultaten naar buiten van een enquête gedaan door het Zorginstituut Nederland n.a.v. de vraag of Nederlanders vinden dat mensen met overgewicht en een ongezonde leefstijl meer zorgpremie zouden moeten betalen. Van de 2000 ondervraagden vond 40% dat mensen met een ongezonde leefstijl meer zorgpremie zouden moeten betalen. Bij mij gingen mijn nekharen als lipoedeem patiënt meteen overeind staan want dit is gewoon een hele problematische stellingname van het Zorginstituut.

Meten met twee maten

Eigenlijk zouden wij er heel hard om moeten lachen om een onderzoek als dit maar eerlijk is eerlijk, ik moet er meer om huilen dat dit soort onderzoeken nog steeds gedaan worden en dat mensen, gebaseerd op aannames, hun mening mogen geven. Who the fuck bedenkt dit toch dat er dergelijke onderzoeken gedaan moeten worden? Wat draagt het bij aan de maatschappij dat wij weten dat 40% van de mensen vinden dat mensen met een ongezonde leefstijl meer moeten betalen? Wie gaat bepalen wat een ongezonde leefstijl is en hoe gaat het gecontroleerd worden of iemand een ongezonde leefstijl heeft? Gaan we af op uiterlijk of gaat er grof gecontroleerd worden wat iemand de gehele dag doet of eet? Zijn de mensen die deze enquête hebben gedaan ook gecontroleerd op hun leefstijl en leven zij conform de gezonde leefstijl maatstaven?

Hoe kun je nou in godsnaam zo’n onderzoek doen? Waar kijk je dan naar en kijk je dan ook in de spiegel naar je eigen gedrag? Wordt er maar weer aangenomen dat mensen met overgewicht een ongezonde leefstijl hebben? Wordt er verder gekeken dan alleen het plaatje aan de buitenkant zoals naar sociaal milieu, financiën, onderliggende ziekten en roken/ drinken/ te weinig bewegen? Of was het weer een vragenlijstje waar mensen hun mening door mochten geven? Ik heb zoveel vragen over dit onderzoek!

Let’s be honest

Wij als lipoedeem patiënten weten als geen ander hoe het is om beoordeeld te worden op onze buitenkant zonder dat mensen enige weet hebben van waar wij doorheen gaan met een ziekte als lipoedeem. Ik ken heel veel vrouwen met lipoedeem die gezonder leven dan de gemiddelde Nederlander en toch moeten wij nog steeds opboksen tegen dit soort onderzoeken. Ergens heb ik het gevoel dat wij weer terug geworpen worden naar 1999 waar men altijd naar BMI keek en je aangeraden werd om wortels te eten ipv een stukje chocolade. Like we didn’t know.

Voor alle mensen die vonden en vinden dat mensen met overgewicht en een ongezonde leefstijl meer premie moeten betalen, ik hoop dat jullie je realiseren dat als dit ingevoerd gaat worden dat dan ook jullie privacy eraan gaat. Hoe gaat er anders gecontroleerd worden of je een gezonde leefstijl hebt? Als mensen met overgewicht met de billen bloot moeten, dan moet iedereen met de billen bloot want niemand is heiliger dan de Paus en we doen allemaal wel eens iets wat wellicht niet de meest gezonde keuze is. Dus laten we deze hele discussie toch eens kappen en ons eens realiseren dat er veel meer schuilt achter het plaatje aan de buitenkant. Laten we toch eens stoppen met zo kortzichtig te zijn en ons realiseren dat er veel meer oorzaken kunnen zijn waarom iemand er uit ziet zoals hij er uit ziet en dat het niet allemaal zo rechtlijnig is als dit soort onderzoeken ons doen willen geloven.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com