Selecteer een pagina

Als 2020 iets heeft bewezen dan is het wel dat het een jaar is dat net zo onvoorspelbaar is als het verloop van lipoedeem. We weten nooit wat de dag ons gaat brengen of hoe de toekomst eruit ziet als je lipoedeem hebt. De rest van de wereld ervaart nu maar een klein beetje van hoe wij al jaren ons leven moeten leven. Lipoedeem zorgt er namelijk voor dat je normale leven compleet op zijn kop wordt gezet en je gedwongen wordt om je compleet aan te passen aan een nieuw normaal.

Swallow the frog

Feitelijk zijn wij de experts in ons aan te passen aan nieuwe situaties. Elke dag moeten wij nog maar afwachten hoe wij ons voelen of wat de lipoedeem in petto voor ons heeft. Het begint al met de nacht. Heb je een goede nacht of een nacht met pijn en moeilijke benen? Dan is daar het opstaan. Sta je goed op met energie of begin je de dag al als een uitgewrongen theedoek zonder dat je nog maar wat hebt gedaan?

Continue word je met de effecten van lipoedeem geconfronteerd en het enige wat je kan doen, is je aanpassen aan de situatie. Je kan er tegen vechten maar geloof mij (inmiddels in het bezit van de zwarte band vechten tegen een lipoedeem lichaam), je schiet er niets mee op. Het enige wat het je gaat brengen is een hoop frustratie, boosheid en verdriet. En in mijn geval de nodige vloekerij. Waar ik het vorige week nog had over hoe je een olifant at, zijn de dagen waarop lipoedeem de baas denkt te spelen, van die dagen waar je kikker gewoon door moet slikken en je je moet aanpassen aan de situatie.

How you handle it

Lipoedeem vraagt een nog groter aanpassingsvermogen dan een kameleon die van kleur verandert. Het ene moment kun je de wereld aan en het volgende moment wil je het liefst onder een steen kruipen. Maar hoe je het went of keert, jij bent degene die bepaalt wat het met je doet. Jij bent degene die als een achterlijke kungfu fighter er tegen kan gaan vechten en het jezelf alleen maar moeilijker kan maken (hier kan ik een boek over schrijven inmiddels) of je kan er aan toegeven en accepteren dat het soms even niet gaat zoals je zou willen.

Hoe moeilijk en verdrietig het leven met lipoedeem soms ook is, het is aan jou om er mee om te gaan. Niemand anders kan het voor je doen. Het is aan jou om te gaan voor de beste en liefste oplossing waar jij je het beste bij voelt. En als dat een oplossing is waar anderen niet meteen aan denken of snappen waarom het werkt, it’s up to you. Dus als jij blij wordt van een knalroze jurk aantrekken op een dag dat je het moeilijk hebt, doe het. It’s all about how you handle it.

Take care,

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com