Selecteer een pagina

Afgelopen week vroeg mijn therapeut tijdens onze afspraak waar ik op dit moment het meest trots op ben nu ik zoveel ben afgevallen. Zij kent mij al heel wat jaren en weet wat voor impact lipoedeem op mij heeft. Zij kent mijn struggle als het gaat om mijn gewicht en lichaam. Zij weet ook dat ik het niet makkelijk vindt om over dingen te praten waar ik trots op ben. Vooral het laatste is iets wat ik mijzelf heb aangeleerd en dat klinkt misschien raar maar ergens is er in mijn achterhoofd altijd het stemmetje dat het toch niet goed genoeg is en er altijd nog wel iets is wat beter kan. Jarenlang leven met lipoedeem heeft regelmatig voor teleurstelling gezorgd en maakt het niet makkelijk om naar de goede dingen te kijken, in mijn geval.
Mijn antwoord


Het antwoord op de vraag waar ik nu trots op ben, was niet het feit dat ik kilo’s kwijt ben. Mijn antwoord was dat ik trots ben op het feit dat ik de spieren in mijn benen weer voel en dat mijn onderbenen een transformatie hebben ondergaan. Iets wat ik zelf niet voor mogelijk had gehouden en wat ik zelf even trots aan haar moest tonen. Ik dacht dat de verandering na mijn liposucties al enorm was maar de afgelopen maanden is daar nog eens een enorme verandering bijgekomen.

De reden dat ik enorm trots ben is omdat mijn benen altijd de doorn in mijn ogen was. Niet alleen door hoe ze eruit zagen gevuld met lipoedeem maar ook doordat ze mij steeds meer in de steek lieten en ik afstevende op invaliditeit. Iets waarmee ik werd geconfronteerd voor mijn liposucties maar ook een jaar geleden weer toen mijn benen enorm achteruit waren gegaan doordat ik 2 jaar had stil gestaan en de lipoedeem weer toesloeg. Het is bizar om je te realiseren wat lipoedeem iedere keer weer kan aanrichten.

Imperfectie


Het is voor mij een enorme stap om te zeggen dat ik daadwerkelijk trots ben op hoe mijn benen nu zijn want ik zie nog genoeg imperfecties. Niet alleen wisselen mijn benen nog elke dag door de lipoedeem en voelen ze de ene dag anders dan de andere dag. Maar er is ook nog het los hangende vel ontstaan na de liposucties en nu door het afvallen. En ergens is het ook okay want het laat ook zien waar ik vandaan kom en wat een reis ik heb afgelegd.

Het zijn de imperfecties met de perfecties die er nu voor zorgen dat ik trots ben op mijn benen want wie had ooit kunnen bedenken dat ik op dit punt zou komen? Ik ben eindelijk op het punt gekomen dat lipoedeem niet meer mijn leven beheerst maar dat ik eindelijk de lipoedeem beheers op mijn manier en dat maakt mij misschien nog wel meer trots.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com