Selecteer een pagina

De titel van deze blog is misschien wat zwaar maar er zit een positieve boodschap in. Dat mijn lichaam kapot is door lipoedeem, is geen geheim. Maar sinds ik de diagnose lipoedeem heb, is er een hoop veranderd in mijn leven en lichaam. Een diagnose van een ongrijpbare en chronische ziekte als lipoedeem, neemt de ziekte niet weg maar het geeft je wel handvaten om het leefbaar te maken. Tenminste dat is mijn ervaring want de tijd dat ik niet wist wat er aan de hand was met mijn lichaam, was de tijd dat ik mij het meest gebroken voelde.
Broken

Jarenlang wist ik niet wat er met mij aan de hand was behalve dat ik een lichaam had wat anders was en benen die een eigen leven hadden. Ik nam mijzelf dat enorm kwalijk en dacht dat het aan mij lag. Ik gaf mijzelf de schuld want wat ik ook deed, mijn lichaam veranderde niet. Dus het moest wel aan mij liggen. Ik deed het niet goed, ik had geen doorzettingsvermogen en er was maar 1 iemand die de schuld kon krijgen: ik.

In die jaren ben ik zo boos op mijzelf geweest en nam ik het mijzelf zo kwalijk, dat ik mijzelf elke dag weer een stukje afbrak. Ik kwam in een negatieve spiraal terecht en werd steeds strenger en bozer op mijzelf. Het hielp ook niet mee dat niemand de lipoedeem herkende en ik jarenlang van de ene eetstoorniskliniek naar dieet werd gestuurd want het lag allemaal aan mijn gewicht. Elke keer weer ging ik er in met een hoge verwachting want ik moest dit kunnen en ik eindigde met een teleurstelling omdat het weer niet gelukt was om mijn lichaam te veranderen.

Beautifully broken

Inmiddels weet ik beter. Inmiddels weet ik meer over mijn lichaam en hoofd dan ik ooit had kunnen weten. Inmiddeld weet ik dat het niet aan mij als persoon ligt dat mijn lichaam anders is maar dat mijn lichaam het gewoon niet doet zoals een normaal lichaam dat doet. Het heeft jaren gekost om tot dat besef te komen en mijn strenge oordeel over mijzelf en mijn lichaam los te laten. Iets wat letterlijk met vallen en opstaan afgelopen jaren heeft plaatsgevonden.

Ik ben nu eindelijk op een plaats waar ik kan accepteren dat ik een gebroken lichaam heb maar wel een die beautifully broken is. Beautifully broken omdat ik letterlijk mijn lichaam heb moeten breken om te leren wie ik ben en waarom mijn lichaam is zoals het is. Mijn gebroken lichaam maakt mij wie ik ben en als er iets is waar ik trots op ben dan is het wel mijn lichaam met lipoedeem, littekens van liposucties en operaties, straille van vel wat opgerekt is en loshangend vel van het verwijderen van lipoedeem vet en afvallen. Ik heb hard moeten vechten voor dit lichaam en dit lichaam heeft hard moeten vechten om te staan waar we nu staan. Ik ben beautifully broken en dat is oke.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com