Selecteer een pagina

Zoals ik begin deze maand al schreef, is niemand met lipoedeem gelijk. Nou ja, de overeenkomst is dat wij allemaal de diagnose lipoedeem hebben. Maar de mate van lipoedeem is voor ons allemaal anders en de klachten die wij hebben, zullen vergelijkbaar zijn maar zijn niet bij iedereen hetzelfde. Iemand met een fase 1 lipoedeem kan ontzettende pijn in haar benen hebben maar voor het oog vrij normale benen hebben. Terwijl iemand in fase 3 enorme benen kan hebben maar geen pijn in haar benen ervaart. Waar de een met een fase 1 begint en in deze fase blijft, kan een ander van fase 1 naar een fase 3 groeien. Waar de een alleen met lipoedeem te maken heeft, kan de ander er ook lymfoedeem bij krijgen. Hoewel wij allemaal lipoedeem hebben, zijn wij allemaal uniek in onze ziekte. Hoe vreemd dat misschien ook klinkt.

Je eigen weg

Natuurlijk is ieder persoon uniek an sich maar ook voor lipo warriors geldt dat wij allemaal uniek zijn. Dit houdt in dat we allemaal onze eigen weg bewandelen en alleen zelf weten wat goed voor ons is. Mijn lichaam is niet hetzelfde als de jouwe en ik denk of ervaar dingen wellicht anders dan jij. Wat voor jou werkt, werkt voor mij misschien niet en andersom natuurlijk ook. En soms werkt het wel voor allebei. Net als het leven, is leven met lipoedeem een weg van vallen en opstaan.

Vooral toen ik niet lekker in mijn vel zat en heel erg onzeker was, greep ik elke strohalm aan die ik maar kon vinden. Als iemand zei dat je alleen maar gras moest eten, had ik dat in die fase waarschijnlijk ook gewoon gedaan. Ik was toen op mijn meest kwetsbaarst en het enige wat ik wilde was een oplossing om mijn lichaam op te lossen. Of ik dan over grenzen ging qua wat ik lichamelijk kon, dat maakte mij niet uit. Of ik dan mijn knie de vernieling in heb geholpen omdat ik zo graag mee wilde komen met de groep waarin ik toen sportte, dat zou best kunnen. Door mijn onzekerheid deed ik de meest gekke dingen.

Samen sterk

Het leren kennen van je lichaam, is een proces van vallen en opstaan. Het leren kennen van je lichaam met lipoedeem, is niet alleen een proces van vallen en opstaan maar ook elke dag je weer bewust zijn van wat je lichaam je aan het vertellen is. Niemand anders kan jou vertellen wat je nodig hebt, waar je grenzen liggen en hoeveel je kan verdragen. Niet een coach, niet je huisarts, niet een voedingsspecialist, niet een familie lid en niet een lotgenoot. Alleen jij kan het.

Hoewel we allemaal onze eigen weg hebben, staan we wel samen. Onze gedeelde noemer blijft de ziekte lipoedeem. Samen staan wij sterk en kunnen we van elkaar leren. Staar je niet blind op anderen maar leer van ze en realiseer je altijd dat we allemaal unieke personen zijn. Waar de een wel afvalt met lipoedeem, lukt een ander dat wellicht niet. Waar de een wel kan hardlopen, kan de ander dat wellicht niet. Lees, observeer, praat en probeer. De enige manier om erachter te komen of iets voor jou werkt maar ga jezelf niet vergelijken met anderen. Volg je eigen weg en luister goed naar je lichaam.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com