Selecteer een pagina

Afgelopen weken was hoop de rode draad om Nederland door de crisis te loodsen. Hoop op beterschap. Hoop op betere resultaten. Hoop op versoepeling. Hoop op wat meer vrijheid. Hoop is ook de rode draad bij het leven met een chronische ziekte. Hoop op een oplossing. Hoop op een beter leven. Hoop op minder pijn en ellende. Hoop op goede dagen. Maar juist hoop was wat ik gedurende de jaren steeds meer begon kwijt te raken. Des te meer lipoedeem mijn lichaam overnam, des te minder hoop kreeg ik.

Hoop doet leven

Je hebt hoop nodig op het moment dat er problemen zijn met je gezondheid. Hoop doet immers leven zeggen ze. Maar des te groter mijn benen werden, des te beperkter werd mijn leven, des te meer verdween mijn hoop op een beter leven met lipoedeem. Langzaamaan verloor ik niet alleen mijn hoop maar ook mijn positiviteit. De confrontatie met de erkenning van de lipoedeem en daarmee de acceptatie van het hebben van een chronische ziekte waar nog steeds geen echte oplossing voor is, zorgde er voor dat ik de hoop uit mijn handen voelde glijden.

Zonder hoop wordt het leven uitzichtloos en misschien ook wel hopeloos. Ik wist dat ik voor verbetering van mijn leven met lipoedeem kon zorgen door de liposucties. Ik vestigde mijn hoop daar volledig op in 2015, nog niet wetende wat voor prijskaartje daar aan zou hangen en hoe dwars de verzekering zou gaan liggen. Toen ik dat wel wist, verloor ik alle hoop. Hoop in het leven. Hoop voor beterschap. Hoop voor de toekomst. Het sloeg de grond volledig onder mijn voeten vandaan.

Knop om

Des te minder hoop ik had, des te meer werd ik naar beneden getrokken in een negatieve draaikolk. Weliswaar probeerde ik mij eruit te vechten maar des te harder ik vocht, des te dieper werd ik erin getrokken. Waar ik naar de buitenwereld met een masker op deed lijken of alles goed was, des te meer verloor ik de hoop diep van binnen. Er moest een knop om want het bracht mij verder niets. Ik moest weer de hoop terug vinden en licht aan het einde van de duisternis zien.

Hoewel er nog steeds geen definitieve oplossing is voor lipoedeem, lukte het toch uiteindelijk om de knop om te zetten en mijn hoop terug te vinden. Ja, daar had ik liposucties voor nodig om de eerste stappen te kunnen zetten maar uiteindelijk zijn die ook niet zaligmakend. Uiteindelijk moest ik het zelf doen en niet mijn hoop meer vestigen op een oplossing voor de lipoedeem maar moest ik dat op andere dingen richten. Lipoedeem kan ik helaas niet oplossen maar ik kon mijn mindset en leven wel anders inrichten waardoor ik mijn hoop weer terug vond stapje voor stapje.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com