Selecteer een pagina

Als je geconfronteerd wordt met je gezondheid, zowel fysiek als mentaal, dan hoop je dat je gehoord wordt als je daarvoor aan de bel trekt. Toen ik voor het eerst, ruim 20 jaar geleden, een huisarts bezocht omdat mijn benen een abnormale groei vertoonden, werd ik weg gestuurd met een recept voor plaspillen. Die uiteindelijk geen fluit deden. Jarenlang bezocht ik verschillende artsen omdat mijn lichaam anders was en iedere keer werd ik met een andere reden weg gestuurd maar nooit met de reden lipoedeem. Jarenlang werd ik niet gehoord in mijn problematiek en dat zorgde ervoor dat ik vooral aan mijzelf ging twijfelen.

Opnieuw niet gehoord

Na een jarenlange zoektocht naar de bevestiging dat ik lipoedeem had en dat mijn lichaam zo was zoals hij was, zou je denken dat ik inmiddels het klappen van de zweep weet als het gaat om mijn gevoel volgen en luisteren naar wat mijn lichaam zegt. Dat als er iets is of iets niet goed voelt, dat ik dat aan een arts kenbaar kan maken en daarin daadkrachtig ben. Dat dacht ik ook maar kennelijk heb ik nog steeds mijn les niet geleerd.

De afgelopen maanden draaiden niet om verandering in de lipoedeem maar om de breuk in mijn bovenarm. Nu kan ik net doen of de lipoedeem geen rol speelde maar dat deed het wel en dat maakte de situatie nog verwarrender. Eind september 2019 brak ik mijn bovenarm, oktober 2019 werd ik geopereerd en volgens mijn vriend Google en de trauma chirurg moest ik rekenen op zo’n 8 tot 12 weken herstel. Klinkt als een kat in het bakkie. Maar ik bleef pijn houden en niet een klein beetje pijn maar veel pijn. Ik gaf dat aan bij de controle eind januari en dat werd weg gewoven want het hoorde erbij. Leek als ik ben want ik breek niet op regelmatige basis mijn bovenarm, nam ik het maar aan en dacht dat het dan wel goed zou komen want het hoorde erbij. Tsja, ik heb er niet voor gestudeerd en heb inmiddels geleerd dat Google in dit soort gevallen niet mijn beste vriend is qua advies.

Luister altijd naar je lichaam

Inmiddels zijn wij 5 maanden verder na die bewuste controle, heb ik maanden het gevoel gehad dat het allemaal in mijn hoofd zat en dat ik de pijn niet correct voelde. Eigenlijk hetzelfde gevoel wat ik had in mijn jarenlange zoektocht naar een antwoord voor de verandering in mijn lichaam door de lipoedeem. Ik begon te twijfelen aan mijzelf en mijn eigen vermogen om nog onderscheid te maken in de pijn en hetgeen wat ik voelde. Ik deed mijn best bij de fysio, lachte het weg en bleef mijzelf voorhouden dat het erbij hoorde want dat is wat de chirurg had gezegd.

Inmiddels een CT scan, hele hoop overleg met mijn eigen huisarts, 2nd opinion en een nieuwe chirurg verder maar ik blijk dus al die tijd gelijk te hebben gehad. Net als in mijn lipoedeem zoektocht, bleek er iets niet goed te zijn in mijn arm en was er 1 iemand nodig die mij hoorde en direct zei “dit zit niet goed, we moeten verder kijken”. Waar ik een half jaar geleden nog dacht dat het in mijn hoofd zat en ik mij inbeelde dat wat ik voelde, lagen nu de harde feiten op tafel en werd al mijn twijfel weg genomen. Weer leerde ik een wijze les dat als ik voel dat iets niet goed zit in mijn lichaam, dat ik dan net zolang moet blijven doorgaan tot ik word gehoord en mijzelf niet moet laten wegsturen. Dus als jij denkt dat je lipoedeem hebt, leer dan deze wijze les van mij en laat je niet wegsturen maar blijf doorgaan tot je een antwoord hebt van een arts die weet waarover ze praten. Of als je je arm breekt en het voelt niet goed. Of als je tegen iets anders aanloopt qua gezondheid. Wees niet zoals ik maar ga door tot je gehoord wordt ;-).

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com