Selecteer een pagina

Ooit was er een tijd dat ik volledig mee ging in de hype van “een betere versie van mijzelf worden” omdat ik dacht dat de versie van toen niet goed genoeg was. Iets wat in mijn hoofd was gaan zitten in de loop der jaren toen de lipoedeem het van mij begon te winnen. Eigenlijk is het een rare gedachte dat je altijd voor een nog betere versie van jezelf zou moeten gaan. Helemaal als je een chronische ziekte als lipoedeem hebt. Feitelijk zeg je dan tegen jezelf dat je op dit moment niet goed genoeg bent.
Schuldgevoel

Heel lang wist ik niet dat de veranderingen in mijn lichaam kwamen door lipoedeem en zelfs toen ik de diagnose lipoedeem eindelijk had, vond ik het nog lastig er mee om te gaan. Een gevoel wat voortkwam uit een dieper gevoel, namelijk niet okay zijn met mijzelf of mijn lichaam. Ik kon de veranderingen van mijn lichaam niet accepteren en dat zorgde ervoor dat ik een steeds grotere hekel aan mijzelf als persoon begon te krijgen. De ultieme voedingsbodem om te denken dat je altijd op zoek moet gaan naar de beste versie van jezelf, ondanks alle ongemakken waar je tegenaan loopt.

Mijn boosheid op mijzelf ging ook gepaard met een schuldgevoel. Een gevoel dat werd veroorzaakt door het idee dat ik zelf verantwoordelijk was voor de toestand van mijn lichaam. Natuurlijk ben je in zekere mate verantwoordelijk voor je eigen lichaam maar in het geval van het hebben van lipoedeem, zijn er lichamelijke factoren waar je geen verantwoordelijkheid voor kan nemen. Die zijn er gewoon en soms kan je er niets aan doen, ook niet door je boos of schuldig te voelen.

Accepteren wat nu is


Het continue streven naar een nog betere versie van mijzelf, heb ik inmiddels gelukkig achter mij gelaten. Mijn enige doel is elke dag mijn beste zelf te zijn. Gewoon in het moment en niet omdat er van alles nog moet veranderen. Het zorgt ervoor dat ik niet meer allerlei droombeeld nastreef maar doe waar ik mij goed bij voel op dit moment. Niks is namelijk zo onvoorspelbaar als leven met lipoedeem en als ik dan ook nog elke dag moet streven naar een nog betere versie van mijzelf, zou ik het mijzelf elke dag verschrikkelijk moeilijk maken.

Na jaren van vechten, struggelen en boos zijn op mijzelf, ben ik eindelijk okay met mijzelf. Ik ben dit jaar sterker terug gekomen dan ik ooit had kunnen bedenken en ik heb het op mijn eigen manier gedaan. Een manier waar ik mij goed bij voel en waar mijn lipoedeem goed op reageerde. Ik heb geleerd om okay te zijn met mijzelf en vooral okay te zijn met de goede en slechte dagen. Ik ben niet langer meer boos op mijzelf omdat ik anders naar mijzelf en mijn lichaam heb leren kijken. Ik heb nog steeds lipoedeem maar ik ben niet langer de lipoedeem.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com