Selecteer een pagina

Jarenlang wist ik niet wat er met mijn lichaam aan de hand was en deed ik er alles aan om op een normaal gewicht te komen. Er alles aan doen betekende dat ik een gewillig slachtoffer was voor de dieet industrie en ik bereid was om alles aan te pakken wat er op de markt kwam en het idee gaf dat het de nieuwe holy grail was om gewicht te verliezen. Ik slikte en at heel wat pillen, poeders en shakes. Doordat ik niet wist wat er met mijn lichaam aan de hand was, geloofde ik alles wat de dieet industrie mij voorschreef en ging ik er als een mak lammetje in mee.

Compleet in de war

De veranderingen in mijn lichaam en het niet op tijd herkennen van de lipoedeem in mijn lichaam, zorgden ervoor dat ik compleet in de war raakte. Ik hoorde constant dat ik maar moest afvallen want dat zou het probleem oplossen en ik greep alles aan wat ik voor ogen kreeg. Ik viel af, ik kwam aan, ik viel af en ik kwam weer aan. Ik ging continue door een rollercoaster van emoties, ontwikkelde een eetstoornis en was de ultieme prooi voor de dieet industrie en gezondheidsguru’s die de allermooiste beloftes hadden. Ik dreef steeds verder af van mijn kern, verloor mijzelf in de strijd om de kilo’s en deed steeds gekkere dingen. Ik gaf mijzelf hartkloppingen door bepaalde pillen te slikken waardoor ik zeker afviel, ik gaf een fortuin uit aan dieet boeken, ik ontwikkelde een gruwelijke hekel aan Optimel na het maandenlang drinken van Biamed shakes waardoor ik ook afviel en ik wist elk trucje in het eetstoornisboek. Ik geloofde heilig in de beloftes die mij werden voor gehouden maar realiseerde mij niet dat alles wat ik deed, wellicht niet het juiste voor mijn lichaam zou zijn.

De verleidingen van de dieet industrie

De dieet industrie maakt misbruik van onze kwetsbaarheid en onzekerheden. Er worden beloftes gedaan waarbij ik nu mijn vraagtekens kan zetten. 10 jaar geleden was ik waarschijnlijk vol gegaan voor die beloftes want ik moest toch afvallen en dit had kennelijk gewerkt dus zou het voor mij toch ook wel werken? En dat is het .. dat is wat de dieet industrie doet, je laten geloven dat het voor jou gaat werken en het al je onzekerheden zal wegnemen. Het lijkt namelijk allemaal zo makkelijk als je de reclames en slogans mag geloven en als je jezelf onzeker voelt, zal je makkelijk de stap nemen om het toch te proberen. In the end, zal alleen het bedrijf achter het dieet of lifestyle (zoals het tegenwoordig heet) de grote winnaar zijn en lekker zijn zakken vullen met jouw kostbare centjes.

Kennelijk is lipoedeem tegenwoordig “hot” en hebben de lifestyle guru’s en voedingsdeskundigen dit ook ontdekt. Afgelopen week las ik meerdere keren valse beloftes afkomstig van deze guru’s. Zo zag ik een tekst voorbij komen waarin werd gezegd dat de desbetreffende persoon al twee keer van haar lipoedeem afgekomen was en zij nu de ultieme oplossing kon aanbieden. Wat verder kijken leerde mij dat de ultieme oplossing een behoorlijk prijskaartje had. Lipoedeem is een progressieve, chronische ziekte die erfelijk bepaald is. De term chronische ziekte zegt genoeg. Je kan namelijk niet van de lipoedeem afkomen, dit zit namelijk in je lichaam. Je kan er wel alles aan doen om de ziekte te beperken (als je er op tijd bij bent) of eventueel proberen te verminderen maar je komt er niet vanaf. Net als dat ik ergens las dat er lifestyle oorzaken waren die lipoedeem veroorzaken en die kun je aanpakken. Lifestyle oorzaken kunnen lipoedeem verergeren maar ze veroorzaken lipoedeem als ziekte niet. Als ik dat soort dingen lees, kan ik mij daar ontzettend boos overmaken want het zijn valse beloftes waarmee een hele grote groep kwetsbare vrouwen gelokt worden. Als ik zulke dingen 10 jaar geleden had gelezen, dan had ik mijn hoop er op gevestigd en was ik er voor gegaan, ongeacht het prijskaartje wat er aan hing. Als je namelijk onzeker, kwetsbaar en zoekende bent, dan pak je elke strohalm aan en dat is waar de dieet industrie gretig gebruik van maakt.

Stay true to yourself

Elk lichaam is anders. Elk lichaam heeft andere en eigen behoeften. Geen een lichaam heeft dezelfde blauwdruk en geen een lichaam met lipoedeem is hetzelfde. Alleen jij kan uitvinden wat je lichaam nodig heeft en wat voor jou de beste lifestyle is. Alleen jij weet dat het beste. We weten allemaal dat gezonde voeding en beweging belangrijk zijn. Niet alleen voor gezonde mensen maar ook voor mensen met een chronische ziekte. Of dit nu lipoedeem of diabetes is.

Hoe onzeker je je nu ook voelt, laat je niet gek maken door de dieet industrie. Ze kunnen het nog zo mooi inpakken onder de noemer lifestyle, ze kunnen nog zulke mooie beloftes maken dat dit hetgeen is wat nu echt gaat werken maar uiteindelijk zit er allemaal een commercieel aspect achter en is hun enige drive alleen maar winst maken. Geen een lichaam is standaard en past in een standaard dieet of lifestyle. Ieder lichaam is uniek en heeft andere unieke behoeften. Hoe moeilijk het soms ook is, ga je eigen weg en zoek de juiste hulp via je huisarts of een voedingsdeskundige. En voelt het niet goed aan, zoek dan verder maar laat jezelf niet gek maken door de loze beloften van de dieet industrie. Luister naar je lichaam en wat jij nodig hebt. Dat is namelijk de ultieme zelf liefde die je jezelf kunt geven.

Take care!

xoxo

Stock afbeeldingen: Shutterstock