Selecteer een pagina

Toen ik opgroeide had je bij een kinderspaarrekening nog een ouderwets spaarbankboekje. Later kreeg je een Penny spaarpot als je een rekening opende en kon je zo kleingeld sparen. Toch gek hoe zulke herinneringen in je geheugen gegrift staan en soms op de raarste momenten naar boven komen. In mijn geval was het tijdens een sessie met mijn oedeemtherapeut toen wij het hadden over de overtollige huid die ik heb bij mijn benen en de kosten van eventuele behandelingen. Lang leve jarenlang leven met lipoedeem en de gevolgen van afvallen.
Kosten chronisch ziek zijn

Als kind was mijn kinderspaarrekening iets magisch en was mijn enige prioriteit toen waarschijnlijk speelgoed en later werd dat een scooter. Dat onbezorgde gevoel denk ik vaak nog met weemoed aan terug. Helemaal nu ik al jarenlang heel hard moet werken om de kosten van mijn leven met lipoedeem en chronisch ziek zijn moet ophoesten. Nu het weer de tijd is van de nieuwe zorgpremies en vergoedingen, maak ik mij daar best wel zorgen over. Al jaren gaat een groot deel van mijn salaris op aan zorgkosten en wat zal dat de komende jaren gaan brengen.

Het leven met een chronische ziekte als lipoedeem is duur. Helemaal als je denkt aan behandelingen zoals liposucties en de benodigde correcties. Een gevulde spaarrekening is dan een must maar oh zo lastig want leven met een chronische ziekte is duur. Niet alleen de behandelingen maar ook alle extra kosten zoals kleding, schoenen en aangepaste voeding. Het zijn dingen waar je vaak niet bij stil staat als je gezond bent.

Stap voor stap

Toen ik eind 2017 voor de beslissing stond afstevenen op invaliditeit door de lipoedeem of alles geven voor 3 liposucties aan mijn benen, was de keuze niet heel lastig want ik wilde kiezen voor het leven. Ik kwam net uit een hele lastige financiƫle situatie en had geen spaargeld. Maar toch besloot ik er voor te gaan en alles eraan te doen om mijn spaarrekening te vullen om de liposucties te kunnen betalen.

Het was niet makkelijk en ik heb vaak met mijn handen in mijn haar gezeten of het mij zou lukken. Maar ik wist dat ik dit kon en het mij zou lukken. Die overtuiging (en elke stuiver opzij leggen en heel veel laten), heeft ervoor gezorgd dat ik mijn spaarrekening kon vullen. Hoewel het leven met lipoedeem mij heel vaak onzeker heeft gemaakt, was dit iets waarvan ik overtuigd was dat ik het kon maar vooral dat ik het moest doen en is het mij uiteindelijk gelukt. Soms ben je tot meer in staat dan je denkt.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Pexels.com