Selecteer een pagina

Een van mijn ambities toen ik wist dat ik het liposuctie traject in zou gaan voor de lipoedeem in mijn benen, was om weer dansend door het leven te gaan. Natuurlijk was weer kunnen lopen mijn aller grootste prioriteit maar als ik weer kon lopen, dan kon ik ook weer dansen. Maar “dansend door het leven” heeft voor mij meer een symbolische waarde. Een waarde die ik heel erg lang kwijt was omdat ik geestelijk en lichamelijk beperkt werd door een lichaam wat niet van mij voelde en meer een last die ik elke dag weer mee moest slepen. Hoewel ik weet dat het ontzettend moeilijk is als je door een moeilijke fase gaat of een lichaam hebt wat niet meer mee werkt, toch zou mijn wens voor iedereen zijn om weer dansend door het leven te kunnen.

Dans wanneer het je teveel wordt

Ook ik heb nog steeds mijn slechte dagen waarop ik het liefst een masker op zet naar de wereld en liever niet laat zien dat ik een slechte dag heb. Ook ik heb mijn struggles met mijn lichaam en zelfbeeld. Ook ik ben nog aan het uitvinden wat mijn weg in het leven is en hoe ik nu om ga met de dingen die op mijn pad komen. Ook ik moet mijzelf soms oppakken en een schop onder mijn kont geven op dagen die grijs voelen en lijken. Ook ik moet mijzelf soms dwingen om de realiteit onder ogen te zien en beseffen dat ik dagen heb waarop ik simpelweg niet de energie heb om alles te doen wat ik zou willen doen. Ook ik heb dagen waarop ik een pas op de plaats moet maken omdat mijn lichaam even niet meer wil. Maar dat zijn de dagen waarop je mag dansen op jouw manier. Dat je het leven mag omarmen en je eigen dans met het leven mag maken. Alleen ik kan dat en alleen jij kan dat. Niemand anders kan voor jou die knop omzetten om van een rot dag een goede dag te maken.

Ik kan je vertellen wat ik doe om de dag dansend door te komen maar dat ga ik niet doen. Niet omdat ik het niet wil delen maar simpelweg omdat het mijn manier is om de dag door te komen. Jij zal jouw eigen manier hebben om dansend door het leven te gaan. Het is jouw pad en hoewel mijn gras misschien soms groener kan lijken, heeft het geen zin om daar naar te kijken. Het heeft wel zin om naar je eigen gras te kijken en er voor te zorgen dat jij het groenste gras van de wereld hebt waar je met blote voeten doorheen kan dansen. Iedereen is anders en iedereen heeft zijn eigen dingen. Waar ik letterlijk en figuurlijk dansend door het leven wil gaan, wil jij misschien wel hardlopend of hard rockend door het leven gaan. Maar doe dat waar jij gelukkig van wordt op de momenten dat het je teveel wordt. Of dat nou is omdat je door een chronische ziekte wordt tegen gehouden of dat het leven gewoon even stom is.

The easy way

De makkelijkste weg op moeilijke momenten of dagen waarop alles tegen zit, is simpelweg opgeven en je kop in het zand steken. Eerlijk is eerlijk, mijn favoriete manier om even weg te zijn van het leven en alles wat tegenzit. Ik ben inmiddels een ware ervaringsdeskundige op heel veel gebieden en deel graag mijn kennis maar ik kan je wel met heel mijn hart zeggen dat je kop in het zand steken op moeilijke momenten, echt het allerslechtste is wat je kunt doen. Het gaat je namelijk nergens brengen en het lost niet je problemen op. Het geeft je geen gezond lichaam waarmee je ineens alles kunt doen. Het lost niet je problemen op en het lost helemaal niet een chronische ziekte op. Het haalt niet de pijn weg uit je benen of armen of hoofd omdat je verdrietig bent. Ik weet dat dit misschien niet leuk is om te lezen omdat je vandaag een rot dag hebt, je lichaam misschien heel erg veel pijn doet of moe voelt of omdat je de wereld vandaag gewoon even niet leuk vindt. I get it maar je kop in het zand steken heeft geen enkele zin.

Dus dans, lach, huil (maar lach door je tranen heen), schreeuw, zing .. doe iets om je gevoel een andere kant op te krijgen. Doe iets waar jij gelukkig van wordt en waardoor je even je gedachten kunt verzetten van hetgeen waar je nu doorheen gaat. En soms, heel soms, is dat gewoon je tranen de vrije loop laten gaan en jezelf even heel erg zielig vinden want dat mag ook gewoon. Zolang je er maar niet in blijft zitten en blijft kijken naar de mooie kleine dingen die het leven te bieden heeft. De zon die schijnt, de geur van de zomer, een glimlach van iemand die je toevallig tegenkomt, een dank je wel omdat je aan iemand anders denkt of gewoon een berichtje wat je hart doet smelten. Hoewel het soms voelt dat je er helemaal alleen voor staat op moeilijke momenten of als je te maken hebt met een chronische ziekte, het is niet zo. Je bent niet alleen maar alleen jij kan daar achter komen. Dus dans als het je teveel wordt en als je er zin in hebt, dans dan met iemand met wie je graag bent. Jij bent het waard om die dans aan te gaan.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Shutterstock