Selecteer een pagina

Toen ik in 2015 de diagnose lipoedeem kreeg, was de mededeling dat afvallen voor vrouwen met lipoedeem heel erg lastig was. Iets waar ik al jaren mee struggelde en de jaren die daarop volgden een loden steen om mijn nek bleef. Het was altijd zo’n ding waar ik niet goed mee om kon gaan en altijd wel een rot gevoel over bleef houden. Helemaal toen tijdens de pandemie het constant ging over mensen met overgewicht en je haast een paria werd omdat je overgewicht had. Maar het was ook tijdens de pandemie dat ik er achter kwam dat professor Liesbeth van Rossum, hoogleraar obesitas, onderzoek deed naar de onderliggende aandoeningen die obesitas konden veroorzaken. Een van de aandoeningen op het lijstje, is er een die ik heb en samen met mijn huisarts besloot ik dat een verwijzing naar haar Centrum voor Gezond Gewicht misschien wel eens een optie kon zijn voor mij. Ik was begin 2021 zo ontzettend klaar met mijn gewicht, lichaam en eet gedrag dat ik hunkerde naar antwoorden en niet langer meer het alleen op de lipoedeem wilde gooien want ik wist dat er meer was.

Onzekere en zware reis

Mijn geduld werd behoorlijk op de proef gesteld want ik moest bijna 6 maanden wachten op een afspraak en de 1e afspraak was niet alleen ontzettend confronterend (hallo weegschaal) maar ook niet de meest prettige (wat een heel ander verhaal is). Waar ik de verwachting had dat er een heel onderzoek zou worden gedaan naar de onderliggende aandoening, stond ik eigenlijk na het standaard onderzoek binnen een half uur weer buiten met een recept voor Saxenda (het inmiddels bekende “obesitas” medicijn waar de laatste maand veel over te doen is) in mijn hand. Enigszins overdonderd en niet goed wetende wat ik van het gesprek moest vinden, ging ik weer naar huis. Het recept werd direct geregeld en binnen een paar dagen had ik mijn eerste set injecties in huis.

Ik wist toen niet goed waar ik aan begon en wat het effect zou zijn maar ik besloot het toch te doen omdat ik op dat moment eigenlijk weer op een dieptepunt zat en alles wilde aangrijpen om mijn gewicht aan te pakken. Het zijn van die momenten die ik vaker heb gehad in mijn leven voor en na de lipoedeem diagnose en ik denk dat het voor veel vrouwen met lipoedeem herkenbare momenten zijn. Die momenten dat je zo enorm diep bent gezonken voor je gevoel, het eigenlijk niet meer weet en alles wilt aangrijpen om je leven weer een andere richting op te sturen. Doordat ik vaker dit soort momenten heb gehad, had ik aan de ene kant zo mijn twijfels om er aan te beginnen maar aan de andere kant was ik toe aan een oplossing of tenminste iets waar ik mij aan kon vastgrijpen en wat weer een beetje hoop zou geven.

9 maanden verder

Inmiddels ben ik 9 maanden verder na die eerste afspraak en gaf de weegschaal afgelopen week een verlies van 36.5 kilo aan. Nu ben ik in deze maanden er wel achter gekomen dat die kilo’s niet het belangrijkste zijn want het blijft een precaire discussie bij iemand met lipoedeem want lipoedeem vet verdwijnt nog steeds niet op deze manier. Maar in die 9 maanden tijd ben ik anders naar eten gaan kijken, mag ik voor het eerst meemaken dat ik vol zit, kan ik weer steeds beter bewegen en voel ik mij voor het eerst in lange tijd weer enorm goed. De lipoedeem in mijn benen lijkt onder controle en de cm’s vliegen er nog steeds af. De lipoedeem bij mijn buik is een lastiger verhaal maar het obese vet lijkt daar wel beetje bij beetje te verdwijnen.

Ik ben er nog lang niet en ook dit zal een levenslange strijd worden maar de Saxenda injecties hebben mijn leven wel veranderd. Het is geen wondermiddel maar een ondersteuning die mij helpt bij mijn verzadigingsgevoel. Het is niet een injectie zetten en denken dat de kilo’s vanzelf verdwijnen maar het is elke dag weer bewuste keuzes maken, goed naar je lichaam luisteren en in beweging komen. Het is geen makkelijk traject want de bijwerkingen zijn pittig en net als elk afval traject, zijn er goede en slechte periodes. Maar voor mij is het wel oplossing geweest om een verandering in gang te zetten en te staan waar ik nu sta. Ik heb er afgelopen maanden heel bewust voor gekozen om er niet teveel over te delen omdat ik niet wist wat de impact zou zijn en daarbij het al die 9 maanden zelf heb moeten betalen. Voor mij was het elke cent waard en ik ben dan ook blij dat het nu voor een bepaalde groep vergoed gaat worden.

Take care!

xoxo