Selecteer een pagina

Vandaag is het Blue monday, de meest depressieve dag van het jaar. Tenminste voor mensen die niet te maken hebben met een chronische aandoening zoals lipoedeem en lymfoedeem. Ik denk dat wij ervoor zouden tekenen als wij maar een depressieve dag in het jaar zouden hebben want onze slechte dagen kunnen elke dag er zomaar zijn, op elk moment in het jaar. Een chronische aandoening is er namelijk elke dag en zet je niet zomaar af. Zowel fysiek als mentaal niet. Elke blue day zal je moeten aanvaarden en ondergaan.
Blue Monday Bullshit


Persoonlijk vind ik Blue Monday pure bullshit en nee, ik heb mij er verder niet in verdiept. Misschien is het de lipoedeem die mij zo heeft gemaakt en ben ik gewoon ook chronisch allergisch voor dit soort bullshit dagen. Ja sorry, ik zeg maar waar het op staat. Hoezo is er 1 dag in het jaar de meest depressieve dag van het jaar en nog wel de derde maandag van januari. Een nieuw jaar dat net is begonnen en dan meteen al de meest depressieve dag van het jaar? Dus nu is de rest van het jaar alleen maar regenbogen en zonneschijn?

Dit is dus wat lipoedeem met mij doet, het maakt mij soms ontzettend hard. Iets wat in de loop der jaren is ontstaan. Jaren waarin ik heel wat blue days heb gehad. Jaren waarin ik vaker een masker heb opgezet en maar deed of alles goed ging, dan dagen waarop ik mij oprecht goed voelde. Jaren waarin ik mijzelf zo vaak heb moeten verdedigen over mijn lichaam en wat het met mij doet. Jaren waarin ik nog strenger voor mijzelf werd omdat ik vond dat die blue days er niet mochten zijn. Naast al die lichamelijke ongemakken die lipoedeem veroorzaakt, is het mentale stuk misschien nog wel erger.

Depri dagen mogen er zijn

Natuurlijk mogen er depri dagen zijn. Vandaag, morgen maar ook 25 juli of 10 oktober. Depri dagen mogen er altijd zijn en misschien is dat het wel. Door 1 dag te markeren als meest depri dag van het jaar, lijkt het of andere depri dagen er niet meer mogen zijn. Het is niet dat ineens alles veranderd als Blue Monday voorbij is. Je lipoedeem en alle gevolgen verdwijnen echt niet na Blue Monday. I could only wish!

Laten we in 2023 nou eens eerlijk zijn over onze mental health situatie. Laten we ons nou eens niet sterk houden en eerlijk zeggen wanneer we een slechte dag hebben. Laten we nou eens ons “ik-ben-altijd-sterk-als-lipoedeem-vrouw” masker af laten vallen en eerlijk laten zien wat de impact van lipoedeem is op onze mentale gesteldheid. En niet alleen op Blue Monday maar gewoon het hele jaar door. Hoe je het ook went of keert, ook op de depri dagen mogen we er zijn.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Pexels.com