Selecteer een pagina

Na mijn lipoedeem liposucties was de angst om aan te komen of op andere plekken lipoedeem krijgen, mijn grootste angst. Een angst die eigenlijk al na de eerste liposuctie duidelijk werd toen mijn buik begon te groeien. Toen ik eenmaal aan het herstellen was en mijn benen beter voelden, brak ik mijn arm en volgden bijna 2 jaar van stilstand. Het laatste waar ik toen aan dacht was lipoedeem of gewicht omdat mijn focus ging naar de pijn en het herstel. Maar ja, lipoedeem en gewicht staan ook niet stil.
Puzzelen


Nu ik mij beetje bij beetje beter ga voelen, is het tijd om mijn focus weer te gaan leggen op mij goed en fijn voelen in mijn lichaam. Niet op mijn lipoedeem. Niet op mijn gewicht. Maar gewoon weer lekker in mijn vel zitten en uit de neerwaartse spiraal terugkomen. Alleen ben ik nu wel op een punt gekomen dat dat allemaal niet zo makkelijk is. Niet alleen door mijn arm, niet alleen door mijn lipoedeem maar vooral omdat ik mij realiseer dat ik eigenlijk niet zo goed weet wat ik nodig heb en waar ik mij goed bij voel.

Daarbij is het bij mij niet alleen lipoedeem of mijn arm maar heb ik meer op mijn bordje wat van invloed is op mijn lichaam. Dingen waar ik eigenlijk nooit bij heb stil gestaan dat ze van invloed konden zijn op mijn lichaam of gewicht, naast de lipoedeem natuurlijk. Maar waar begin je dan want het voelt echt als een legpuzzel van 2500 stukjes met een onmogelijke afbeelding. Je weet wel zo’n puzzel met een afbeelding van de zee waar er 1000 kleuren blauw inzitten.

Stap voor stap


Na bijna 2 jaar stilstaan, voelt de drempel enorm hoog om te beginnen aan deze puzzel want waar begin je en bij wie moet je zijn? Niet iedereen weet wat lipoedeem is of doet. Niet iedereen begrijpt wat de impact van mijn arm is. Niet iedereen weet wat de gevolgen zijn van de andere diagnoses die ik heb. Niet iedereen snapt dat je niet even gaat afvallen met een lichaam als de mijne. Maar je moet ergens beginnen en helaas moet je dat zelf doen. Niemand anders gaat het voor je doen jammer genoeg.

Mijn eerste puzzelstukjes werden afgelopen maand gelegd dankzij het lipoedeem revalidatie traject van de Berekuyl waar ik enorm dankbaar voor ben omdat het mij uit de stilstand heeft getrokken. Deze week worden de volgende puzzelstukjes hopelijk gelegd door onderzoeken waar ik 4 maanden op heb moeten wachten. Hoewel ik pas aan het begin van de puzzel ben begonnen, geeft het wel vernieuwde energie en vooral een positief gevoel. Een gevoel wat ik afgelopen tijd kwijt was. Maar vooral ook het besef dat alleen ik degene ben die de puzzelstukjes in elkaar kan gaan leggen. Hoewel ik het enorm spannend vind om aan een nieuwe puzzel te beginnen, ben ik er wel aan toe om met een andere blik naar mijzelf te kijken.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com