Selecteer een pagina

Het favoriete jaargetijde voor veel marketing bedrijven breekt weer aan want over een paar maanden is het weer zomer en natuurlijk weer tijd voor de bikini’s en de badpakken. De term bikinibody zal vanaf nu wel weer regelmatig voorbij komen en vrouwen zullen weer gek gemaakt worden met de perfect gestyleerde en gephotoshopte bikini body’s. Inmiddels kennen wij allemaal wel de foto’s van de perfecte bikinibody’s en toch is het altijd heel erg opvallen dat er nooit een “ander” lichaam tussen zit. Ik heb namelijk nog nooit een lip- of lymfoedeem lichaam tussen deze perfecte plaatjes zien staan. De diversiteit is nog steeds ver te zoeken in het perfecte bikini lichaam en nog steeds worden vrouwen met een ander lichaam in de schaduw gezet.

Loslaten ideaal beeld

Jarenlang heb ik mij gespiegeld aan wat de media en de marketing bedrijven ons voorschotelden als het ging om het ideale lijf. Des te dieper ik in mijn lipoedeem spiraal zakte, des te meer begon ik mij te focussen op de perfecte plaatjes. Zelfs toen ik het liposuctie traject in stapte en mijn been zag na de 1e operatie, werd dit ideaal beeld zelfs versterkt. Heel lang had ik de overtuiging dat ik nooit meer dunne en normale benen zou hebben en toen was daar ineens mijn been na de 1e liposuctie. Kennelijk was ik zo high van de drugs dat ik de realiteit niet meer goed zag en mij weer wanhopig vast klampte aan een beeld wat anderen voor ons bepaalden.

Na het zien van mijn 1e been na de liposuctie, had ik niet bedacht dat ik huid overschot zou kunnen krijgen. Had ik ook niet bedacht dat mijn benen nog vol zouden lopen met vocht en er heel veel zelfmanagement nodig zou zijn om dat eruit te krijgen. Had ik ook niet bedacht dat mijn been nog kon veranderen. Had ik al helemaal niet bedacht dat ik met een val een ontzettende terugval zou krijgen en mijn benen ineens weer in volume zouden toenemen. De afgelopen drie jaar waren dan ook een ware rollercoaster als het ging om mijn lichaam maar het zorgde er ook voor dat ik het ideaal beeld steeds meer kon loslaten. Niet dat het een makkelijk proces was maar het was wel een proces van realiseren dat dit nu eenmaal het lichaam is wat ik heb en dat ik het daarmee zal moeten doen. Met mijn benen die anders zijn. Met het veloverschot bij mijn bovenbenen. Met de littekens over mijn hele lichaam. Met de benen die soms vollopen en waarbij ik soms nog de fameuze cuffing heb bij mijn enkels.

Moet ik mij laten weerhouden?

Nu de bikini en badpakken tijd weer aanbreekt, is het de vraag of wij ons zouden moeten weerhouden van het dragen van een bikini of badpak met ons lichaam dat niet voldoet aan het perfecte plaatje? Nee natuurlijk niet maar ik snap wel dat de stap, om een bikini of badpak aan te trekken, een hele grote is. I feel you want ik vind het ook een lastige met mijn extra lipoedeem michelin rol op mijn buik en benen met loshangend vel. Voor mij is de stap ook enorm, ieder jaar weer. Waarom zouden wij ons moeten verstoppen omdat ons lichaam niet voldoet aan het perfecte plaatje? Waarom zouden wij geen bikini of badpak mogen dragen en daarmee gezien worden?

Nu kan ik heel dapper zeggen “trek die bikini aan en doe je ding” maar misschien moet ik dat eerder tegen mijzelf zeggen. Ook al is mijn lichaam afgelopen jaar weer flink veranderd en zit ik 100x beter in mijn vel dan een jaar geleden, toch zie ik er een beetje tegenop en dat komt alleen maar door de dingen die ik mijzelf vertel en die eigenlijk in mijn hoofd gebrand zitten. De enige die mij kan weerhouden van het dragen van een bikini, ben ik feitelijk zelf. Niemand anders. Alleen ik kan mij in die bikini krijgen en na al mijn harde werk, wordt het dit jaar gewoon tijd dat ik dat ook eens ga doen. Dus laat jij je weerhouden of trek jij deze zomer ook je bikini gewoon aan?

Take care!

Xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com