Selecteer een pagina

Afgelopen week kwam het nieuwste liedje van Nienke Plas online: Zo Mooi. Een liedje dat gaat over je eigen beste vriendin en coach zijn, goed zijn zoals je bent en dat je altijd tegen jezelf mag zeggen dat je een mooi mens bent ondanks dat wat er in je leven gaande is. Het gaat niet om je buitenkant maar om je binnenkant en hoe goed ik dat ook weet want het is er jarenlang in geramd, toch heb ik het jarenlang ontzettend moeilijk gevonden om mijn eigen beste vriendin te zijn. Des te meer de lipoedeem zich manifesteerde in mijn lichaam, des te strenger werd ik voor mijzelf. Het liedje van Nienke Plas herinnerde mij er weer aan hoe belangrijk het is om je eigen beste vriendin te zijn.

Your own oxygen mask first

Begin vorig jaar besloot ik om een afstapje te missen en kneusde ik mijn enkel flink. Struisvogel als ik ben, liep ik de hele dag met een pijnlijke enkel door, negeerde mijn vriendinnen die bleven roepen dat ik naar het ziekenhuis moest en uiteindelijk besloot ik na een lange dag terug in de auto dat het toch niet helemaal goed voelde en ik misschien naar het ziekenhuis moest. Twee weken terug kreeg ik een berichtje van een van mijn beste vriendinnen dat haar been pijn deed en dat ze niet meer kon lopen. Het eerste wat ik riep was dat ze naar het ziekenhuis moest voor een foto en dat ze het na moest laten kijken. Alle goede adviezen die ik zelf een jaar geleden had gehoord en negeerde, riep ik nu tegen mijn vriendin die duidelijk pijn had en echt geen zeur is. Uiteraard negeerde zij ze ook. Net als zoveel mensen wellicht zouden doen maar het is wel mooi om te zien hoe makkelijk je iemand anders beste vriendin kan zijn en kan overladen met heel veel adviezen maar als het om jezelf gaat, je ze gewoon negeert.

Na de drie lipoedeem liposucties en een best pittig en lastig herstel, ben ik mij veel bewuster van wat er in mijn lichaam gebeurt. Als ik nu het gevoel heb dat het niet goed zit, negeer ik het niet en vraag ik hulp. Als ik nu denk dat er iets moet gebeuren of dat ik andere hulp nodig heb, dan trek ik meteen aan de bel. Mijn lichaam geeft duidelijke signalen wanneer er iets aan de hand is en als ik mijn beste vriendin ben, dan kan en mag ik die niet negeren. Ik ben mij nu ontzettend bewust hoe belangrijk het is om naar je lichaam te luisteren en ervoor te zorgen dat je altijd je eigen zuurstofmasker als eerste op zet.

My worst best friend

Toen de lipoedeem in mijn lichaam steeds progressiever werd en mijn lichaam in een snel tempo begon te groeien, des te strenger ik voor mijzelf werd. Ik moest steeds meer van mijzelf, ik moest het steeds beter doen en ik moest vooral ervoor zorgen dat de lipoedeem mij niet klein kreeg. Ik ging over alle grenzen die ik had, ik negeerde elk signaal van mijn lichaam en als het niet lukte op de manier dat ik vond dat het moest, dan probeerde ik het wel op een andere manier. Ik duwde mijzelf steeds weer naar de door mijzelf gestelde finish lijn. Ik legde de lat steeds hoger en vond dat ik die moest halen. Ik dacht dat ik de wereld wat moest bewijzen maar ik was vooral bezig mijzelf iets te bewijzen.

Ik was verre van mijn eigen beste vriendin en als iets wat ik van mijzelf moest niet lukte, dan sloeg ik er nog eens 3x keihard met een zweep er over heen want hoe kon het nou niet lukken? Mijn innerlijke dialoog werd daardoor steeds negatiever en ik kwam in een vicieuze negatieve cirkel terecht. Ik deed alles wat een beste vriendin niet zou doen. In plaats van mijn beste vriendin en goed voor mijn lichaam te zorgen, werd ik mijn grootste vijand en was ik verre van goed voor mijn lichaam aan het zorgen.

Change of mind

De liposucties voor de lipoedeem in mijn benen zijn life changing geweest op heel veel vlakken. Niet alleen lichamelijk en voor mijn mobiliteit maar ook geestelijk heeft het veel voor mij gedaan. Ik kan milder tegen dingen aan kijken, ik kan mijzelf beter rust geven en ik geniet enorm van een weekend niets doen. Ik gun mijzelf rust en ruimte om niets te doen en bij te komen van een drukke week. Ik gun mijzelf ook leuke dingen doen maar ik kan nu veel beter de balans vinden. Ik ga niet meer met een zweep over mijn gedachten dat ik nog van alles moet doen na een drukke week maar ik ben nu de lieve vriendin die de balans opmaakt en als het nodig is mijzelf een rustige dag gun.

Na jaren van mijn worst best friend zijn en eigenlijk mijn grootste vijand zijn, ben ik veranderd in de lieve beste vriendin die voor haarzelf zorgt en goed luistert naar wat zij nodig heeft. Het liedje van Nienke Plas is een mooi stukje bewustwording, niet alleen hoe belangrijk het is om je eigen beste lieve vriendin te zijn maar ook hoeveel stappen ik inmiddels heb gezet en wat een enorme verandering ik heb doorgegaan afgelopen maanden.

Ben jij je eigen beste vriendin of ben je juist je strenge kritische vriendin?

Take care!

xoxo

Bron clip Nienke Plas: Youtube Nienke Plas

Bron afbeeldingen: Shutterstock