Selecteer een pagina

Er is nog steeds veel te doen om de vergoedingen van de behandelingen van lipoedeem. Inmiddels is er het besluit vanuit de politiek gekomen dat de komende 3 jaar de liposucties, waar ik zelf ontzettend veel baat bij heb gehad, nog niet zullen worden vergoed omdat het wetenschappelijke bewijs ontbreekt dat de behandelingen daadwerkelijk effectief zijn. Ik denk nog steeds dat ik, en met mij verschillende lotgenoten die dezelfde behandelingen hebben gehad, het levende bewijs zijn van niet alleen de effectiviteit maar ook de noodzaak van de behandelingen. Waar vorig jaar voor mij een heleboel niet meer vanzelfsprekend was, zijn deze dingen nu een jaar later weer een vanzelfsprekendheid. Weliswaar niet wetenschappelijk onderbouwd maar wel het levende bewijs wat een enorme impact bepaalde behandelingen kunnen hebben.

Het leven is vanzelfsprekend als je gezond bent

Als je gezond bent, zijn er heel veel dingen waar je niet eens meer over nadenkt omdat het een vanzelfsprekendheid is. Je doet iets omdat het kan en je er niet over na hoeft te denken. Waar ik een jaar geleden heel goed na moest denken hoe en waar ik mijn boodschappen deed omdat ik er altijd rekening mee moest houden waar ik mijn auto neer kon zetten omdat ik niet meer hele grote stukken kon lopen, zijn dat nu dingen waar ik niet meer heel bewust mee bezig ben. Boodschappen doen is niet meer de enorme, lichamelijke opgave waarbij ik altijd rekening moest houden met verschillende factoren. Boodschappen doen is weer een vanzelfsprekendheid geworden die ik “gewoon” kan doen dankzij drie liposucties die mij weer mijn bewegingsvrijheid hebben terug gegeven.

Het zijn de gewone dingen die vaak niet meer vanzelfsprekend zijn als je wordt geconfronteerd met een chronische ziekte of ingrijpende lichamelijke verandering. Dingen waar je gewoon niet meer bij stil staat als je in het bezit bent van een gezond lichaam. Zodra je steeds meer de dingen begint te verliezen die altijd een vanzelfsprekendheid waren, word je des te harder geconfronteerd met hoe ingrijpend een chronische ziekte is. Als ik nu aan mensen vertel dat ik vorig jaar bijna niet meer kon lopen en afstevende op invaliditeit, staan zij mij vaak verbaasd aan te kijken omdat ik nu weer “normaal” loop en relatief “normale” benen lijk te hebben. Ik zeg nadrukkelijk want ik blijf wel altijd lipoedeem bij mij dragen en die heeft nog steeds effect op mijn leven of ik dat nou wil of niet.

Hoe krom het leven is

Als je “gewoon” gezond bent, heb je geen idee tegen welke dingen je kan aanlopen als je chronisch ziek blijkt te zijn. Niemand zal je vertellen dat vanzelfsprekende dingen ineens niet meer vanzelfsprekend worden. Maar ook niemand zal je vertellen dat chronisch ziek zijn ook nog eens heel veel geld kost en als je een beetje wilt blijven meedraaien in het leven, dat je daarvoor vaak heel diep in je eigen buidel moet tasten. Niet alleen je eigen risico maar ook je eigen bijdrage zal flink op de proef worden gesteld en als je dan ook nog geconfronteerd wordt met zorg die niet onder de verzekering valt omdat het wetenschappelijk niet bewezen is dat het effectief is, dan kun je de rekensom makkelijk maken natuurlijk.

Een gezond lichaam is geen vanzelfsprekendheid maar als je er dan wel eentje heb, koester deze dan met alle liefde die je jezelf kunt geven. Voor je het weet wordt iets wat je nu als heel vanzelfsprekend ervaart, iets wat niet meer vanzelfsprekend is en waar je keihard mee geconfronteerd wordt. Er blijft heel veel niet eerlijk in het leven als je geconfronteerd wordt met een chronische ziekte, helemaal als je weet dat er behandelingen zijn die je wellicht kunnen helpen om staande te blijven in het leven. Maar laat je kop niet hangen en stel alles in het werk om toch die behandelingen te kunnen bekostigen als je weet dat dit je gaat helpen. Het is niet makkelijk maar het is wel elke cent waard en inmiddels kan ik dat volledig beamen maar ook ik heb er hard voor moeten werken om te staan waar ik nu sta en het is mij niet komen aanwaaien. Net als veel van mijn lotgenoten niet maar stuk voor stuk hebben we onze schouders eronder gezet om de vanzelfsprekendheid weer terug te krijgen in ons leven. En als de politiek nog niet wil meewerken, dan is het aan ons om ze te laten zien dat ze ongelijk hebben. Hoe oneerlijk het soms ook is en voelt.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Shutterstock