Selecteer een pagina

Nu ik mijn bewegingsvrijheid terug heb dankzij de liposucties van vorig jaar en ik ook weer stappen kan zetten in het sporten, besef ik mij steeds vaker hoeveel verdriet het mij heeft gedaan dat ik mijn mobiliteit begon te verliezen door de lipoedeem. Waar ik vroeger als klein meisje elke vrije minuut in een zwembad lag of op een sportveld doorbracht, zo werd dat steeds minder toen de lipoedeem erger werd en ik uiteindelijk helemaal niets meer kon. Pas dan ga je je realiseren wat voor impact een chronische en vooral progressieve ziekte op je dagelijkse leven heeft. Niet meer bewegen was voor mij funest. Niet alleen lichamelijk maar vooral geestelijk. Ik was mijn uitlaatklep kwijt en kwam daardoor in een negatieve vicieuze cirkel terecht waar het heel moeilijk uitkomen was omdat ik steeds minder kon doordat ik niets meer deed.

Blijf bewegen

De grootste fout die ik heb gemaakt is dat ik niet meer bewoog en nu zijn er heel veel redenen te benoemen waarom ik dat niet meer deed en uiteindelijk niet meer kon maar grootste reden is dat mijn benen gewoon te zwaar waren. Maar het blijft de grootste fout die ik heb gemaakt in de loop der jaren. Des te minder ik bewoog, des te meer kans kreeg de lipoedeem om zich uit te breiden. Als ik 1 ding over mocht doen dan was het wel het stukje bewegen maar wel op de juiste manier. Waar ik vroeger 7 dagen per week behoorlijk intensief aan het sporten was, was dat niet meer mogelijk maar alsnog zou ik op een lagere intensiteit kunnen bewegen en zo een stukje zelf management kunnen doen.

En ik weet hoe moeilijk het is als je lichaam niet mee werkt, i get it. Maar echt .. blijf bewegen en probeer elke dag weer iets nieuws te doen. Ook als je een slechte dag hebt of gewoon geen zin. Geef gewoon niet op en laat nooit je lichaam of gedachten bepalen dat je niet gaat bewegen. Toen ik in die vicieuze cirkel terecht kwam was het heel erg makkelijk om voor mijzelf redenen te vinden waarom ik niets hoefde te doen. Mijn lichaam deed pijn, mijn benen werkten niet mee, ik voelde mij niet lekker, ik was moe, ik had geen zin of ik had 1001 goede excuses om maar niets te hoeven doen. Vond ik zelf en ik hield mijzelf ook voor dat het een goede reden was. Maar door niets te doen, nam niet alleen het volume in mijn benen toe maar ook mijn spieren werden steeds zwakker en ik had steeds minder energie.

Doe waar jij je goed bij voelt

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen en ik blijf het ook zeggen: doe altijd waar jij je goed bij voelt. Ook als je een gezond lichaam hebt of wel een lichaam met een chronische ziekte, doe altijd waar jij je goed bij voelt. Alleen jij kent je lichaam en geest. Alleen jij kan voelen wat je goed doet en wat niet. Laat je niet gek maken door wat anderen doen of wat de media schrijft. Volg altijd je eigen pad en blijf altijd luisteren naar je eigen gevoel. Als jij 10 kilometer wilt lopen omdat je dat aan kan, doe het. Als jij alleen een keer de trap op wilt omdat je een slechte dag hebt, doe het. Als jij de zeemijl wilt zwemmen, doe het. Als jij alleen wat oefeningen thuis wilt doen, doe het. It doesn’t matter wat je doet, zolang je maar doet waar jij je goed bij voelt en waar jouw lichaam baat bij heeft.

Toen ik nog niet wist dat ik lipoedeem had maar wel enorme benen, heb ik mij laten verleiden tot een boot camp waar flink geknald werd. Ik was altijd sportief geweest en had de drive dus ik dacht dat dat wel zou lukken. Lukken deed het ook wel maar ik werd iets te enthousiast en toen we werden opgezweept om te hardlopen, deed ik dat met mijn enorme benen. Onder het mom van je gaat lekker, zweepte de trainer nog even een beetje extra de boel op en ik ging er in mee maar ik negeerde de signalen die mijn lichaam gaf. Lang verhaal kort, ik luisterde niet naar mijn lichaam en hielp mijn knie aan gort. Ik ben dus een slecht voorbeeld als het gaat om doen waar je je goed bij voelt. Maar toen ik het sporten wilde oppakken, was er niemand die ook maar begreep wat lipoedeem was en al helemaal geen trainer die een training erop kon aanpassen want ze wisten simpelweg niet wat het was. Gelukkig is er nu YouTube en is er op 25 mei j.l. een hele gave work out video gelanceerd voor dames met lipoedeem maar ook als je geen lipoedeem hebt, kun je hem mee doen. Natuurlijk deel ik deze graag met jullie 🙂

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Shutterstock