Selecteer een pagina

Als er iets is wat mij de afgelopen twee jaar is opgevallen, dan is het wel dat wij niet alleen 17 miljoen bondscoaches hebben maar ook 17 miljoen artsen en specialisten die vooral heel veel meningen hebben. Vooral als het gaat om mensen met overgewicht. Ik zag het vorig weekend weer gebeuren met een influencer die het nodig vond om haar mening te ventileren over de Vlaamse minister van volksgezondheid Maggie de Block. Haar mening was duidelijk want hoe durfde Vlaamse regering Maggie Block met haar overgewicht de minister van volksgezondheid te laten zijn en waarom stuurde de overheid niet op een gezonde levensstijl?

Oordelen zonder kennis

Het is duidelijk dat de desbetreffende influencer niet verder keek dan het plaatje dat zij ziet en zich niet realiseert dat een voller lichaam ook andere oorzaken kan hebben. Deze influencer roept dat er niet alleen meer aandacht moet komen voor een gezondere levensstijl maar ook preventie van ziekte en mentaal welzijn. En daar begon mijn irritatie. Ik denk namelijk dat 11% van de Nederlandse vrouwen niets liever zou willen dat er een oplossing zou komen voor de chronische ziekte lipoedeem en alles wat er bij komt kijken.

Wellicht moeten dit soort influencers eens in gesprek gaan met vrouwen die gebukt gaan onder lipoedeem. Vrouwen die hun hele leven al gedwongen worden om zo gezond mogelijk te leven en de impact op hun lipoedeem lichaam zo klein mogelijk te houden. Vrouwen die beperkt worden in hun doen en laten door de lipoedeem. Vrouwen die leven met een lichaam dat een tikkende tijdbom is omdat lipoedeem zo onvoorspelbaar is. Vrouwen die waarschijnlijk hun hele leven al aangesproken worden op hun lichaam. Misschien is het tijd dat al die mensen, die denken dat ze een arts zijn en van alles roepen over overgewicht, eens in gesprek gaan met de vrouwen die leven met lipoedeem en de andere kant eens zien.

Spijt komt na de zonde

De desbetreffende influencer krabbelde al snel terug van haar uitspraken. Eerst was het nog dat ze dialoog wilde openen over gezond leven maar al snel was het dat ze Maggie de Block niet als voorbeeld had mogen gebruiken en het haar speet dat ze mensen had gekwetst. Wat ik dus niet snap is waarom eerst iets roepen en dan moeten bekennen dat je er niet zo goed over na hebt gedacht? Waarom niet eerst nadenken en dan wat roepen? Waarom niet nadenken over wat je woorden kunnen aanrichten?

Juist het neerhalen van een ander, zegt feitelijk zoveel over de persoon die je bent. Waarom heb je het nodig om een ander persoon neer te halen om je standpunt duidelijk te maken? Waarom jezelf beter willen voelen over de rug van een ander? Misschien moeten we daar eens over nadenken ipv altijd maar een mening te hebben en denken dat we een arts zijn die een oordeel over een ander mag hebben.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com