Selecteer een pagina

Bron: Marvel Studios

Afgelopen zaterdag kwam het trieste bericht online dat acteur Chadwick Boseman overleden was aan darm kanker op pas 43 jarige leeftijd. Een ziekte die in 2016 al bij hem geconstateerd werd maar waarmee hij zo goed en wel verder mee probeerde te leven. Tussen zijn operaties en behandelingen door bleef hij gewoon werken en maakte geweldige films zoals Black Panther. Er waren momenten dat hij online commentaar kreeg op foto’s dat hij er moe en dun uitzag. Foto’s die hij uiteindelijk weg haalde om online bullying te stoppen. Niemand wist dat hij toen al het gevecht van zijn leven aan het vechten was. Niemand wist op dat moment dat hij ziek was.

Dont judge a book by its cover

Het is te triest voor woorden om je nu te bedenken dat zo’n grote acteur “gepest” werd om zijn uiterlijk terwijl hij doodziek was. Dat hij zichzelf moest gaan verdedigen om zijn uiterlijk terwijl hij aan het vechten was voor zijn leven in het geheim. Niemand wist dat hij ziek was behalve zijn familie. Niemand wist de strijd die hij aan het leveren was terwijl hij als superheld vocht voor Wakanda en een groot voorbeeld werd voor kleine gekleurde jongetjes. Niet alleen op het doek was hij een superheld maar ook in real life was hij een superheld.

Het is zo makkelijk om iemand af te rekenen op zijn uiterlijk en op een plaatje wat je ziet. Het is zo makkelijk om commentaar te geven op iets wat je online zit. Het is zo makkelijk om altijd maar een mening te hebben over iemand anders gezondheid terwijl je niet eens weet wat er speelt in diegene zijn leven. Het is iets waar ik ook regelmatig mee geconfronteerd ben zonder dat mensen wisten wat ik had. Als ik nou maar even afviel, als mijn benen nou even maar wat minder werden, als ik nou maar even wat gezonder at, als ik nou maar even wat meer bewoog dan werden mijn benen vast wel minder.

Een held

Chadwick Boseman is niet alleen een superheld voor al die kleine jongetjes maar ook voor mij. 4 jaar vocht hij voor zijn ziekte en stond hij in het middelpunt van belangstelling. Niet alleen werd hij gevierd om zijn prestaties maar hij werd ook afgemaakt om zijn uiterlijk en diende daarmee te dealen. Als er nog ooit iemand is die het durft om commentaar te hebben op mijn uiterlijk of gewicht, zal ik diegene vragen of hij weet wie Chadwick Boseman is en of hij weet wat hij de afgelopen vier jaar heeft gedaan. Het is namelijk een hard gelach om je te moeten realiseren dat deze geweldige man en acteur achter de schermen gewoon keihard vocht tegen kanker en ook nog zich moest verweren tegen de online computerhelden die het allemaal wel eens even wisten te vertellen.

Laten we toch eens ophouden met altijd maar een oordeel te hebben. Laten we toch eens ophouden met iedereen maar meteen te beoordelen op een plaatje dat we zien. Laten we toch vooral ons eens realiseren dat een plaatje maar twee dimensionaal is en we niet weten wat er achter een plaatje schuilt. Laten we gewoon eens onze mond houden over iemand anders uiterlijk en ons realiseren dat iemand wel een onwijze strijd aan het leveren kan zijn zonder dat we dat weten. Laten we gewoon voor eens en altijd een keer onze grote veroordelende mond houden over iemand anders en alleen naar onszelf kijken.

Dear Chadwick, you are a true super hero. RIP king!

Take care,

Xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com