Selecteer een pagina

2117b43c210d60728d28fcaae811d5b0

Bij het voorjaar en een nieuw seizoen, hoort eigenlijk een grote schoonmaak. Heel vaak pakken we dan ons huis onder handen en gaan het grondig opruimen en schoonmaken. Maar hoe vaak pak je in zo’n geval je hoofd en je lichaam aan voor een grote schoonmaak? Die horen toch ook bij het leven en waarom niet het voorjaar aangrijpen om je hoofd eens helemaal leeg en schoon te maken? Daarom deel ik vandaag wat simpele tips met jullie voor een ware soul spring cleaning zodat je fris het voorjaar in kan.

Inventariseren

eada4eb5e168b15f47b35d372aa85411

Het belangrijkste met een schoonmaak is natuurlijk de inventarisatie van de huidige situatie. Hoe sta je ervoor? Wat is nog nuttig en kan je gebruiken? Wat vind je belangrijk? Dit geldt niet alleen voor je huis maar ook voor je geest. Soms blijven er van die dingen in je hoofd zitten die maar blijven malen en die niet nuttig zijn. Maar er zijn ook dingen die je graag wilt vasthouden omdat ze mooi waren en je er goede herinneringen aan hebt.

Stap 1 is een goede inventarisatie maken van je huidige situatie. Een balans opmaken van je gevoelens en gedachten.

Weggooien

59dca16488040850802403e5183a696d

Niets fijner dan alles opruimen, uitzoeken en uiteindelijk weg gooien wat je niet meer nodig hebt. Ik krijg daar een ontzettend fijn gevoel bij als ik weer een vuilniszak in de container dump. Dit kun je dus ook doen met je ziel en je gedachten. Je hebt bij stap 1 de inventarisatie gemaakt en je weet dus wat je wilt houden en wat je weg wilt doen. Nu is de volgende stap dat weg te gooien wat alle energie uit je slokt. Dit kunnen relaties of vriendschappen zijn, oud zeer of de dingen waar je nu mee zit. Zoek uit wat voor jou helpt om die oude ballast de deur uit te doen. Misschien helpt schrijven, misschien helpt tekenen, misschien helpt wandelen. Doe iets wat bij jou past om je hoofd leeg te krijgen en de dingen waar je last van hebt een plek te geven. Gooi die gedachten, gevoelens en emoties die niet meer bij je passen in de figuurlijke vuilniszak.

Focus op wat je nodig hebt

8fef976eed2da857051d3d272333a198

Nu je ruimte hebt gemaakt, kun je weer wat beter zien wat je nodig hebt. Denk er over na wat jou dichter bij je doel gaat brengen en wat jouw leven leuker maakt. Hoe ga je dat bereiken? Welke stappen kun je nemen om die doelen te bereiken. Blijf hierbij dicht bij jezelf en luister goed naar wat jij nodig hebt. Wil je een cursus gaan doen? Ga kijken wat de mogelijkheden zijn. Wil je gaan sporten? Zoek een sport die jij leuk vindt? Wil je je creatief uiten? Kijk naar wat je aanspreekt? Wil je stappen maken in je ontwikkeling of carrière? Zoek naar mogelijkheden die je die ontwikkeling gaan bieden.

Een grote schoonmaak brengt vaak onrust met zich mee omdat je alles overhoop gooit. Wees niet bang, ren er niet voor weg maar blijf rustig en ga stapje voor stapje verder. Emoties en gevoelens zijn soms lastige dingen maar als je ze eenmaal hebt opgeruimd of een nieuwe plek hebt gegeven, zul je merken dat je hoofd net zo opgeruimd voelt als je huis na een grote schoonmaak. Wees vooral heel lief voor jezelf als je aan een soul spring cleaning begint.

Doen jullie aan een grote lente schoonmaak? Wat is jullie ultieme tip?

Take care!

xoxo

Follow my blog with Bloglovin