Selecteer een pagina

405f18ec3ae2071078543b71d3143f7d

Als jij jezelf een cijfer zou moeten geven als het gaat om eerlijk zijn, wat zou dat cijfer dan zijn? Antwoord jij eerlijk als je beste vriendin je vraagt wat je van haar nieuwe kapsel vindt terwijl je het niet mooi vindt? Zeg jij dan eerlijk dat je het niet mooi vindt of vertel je een leugentje om best wil zodat je haar niet kwetst? Toon jij de ware realiteit van je leven op social media of gooi je er liever een filtertje over heen en toon je alleen de mooie beelden? Hoe eerlijk ben jij echt? Sta je daar wel eens bij stil?

Eerlijkheid duurt het langst

bc924c5cb46c0830c6da4db5f5a3efcb

Uit onderzoek van verzekeraar InShared is gebleken dat 3 op de 4 Nederlanders aangeeft nooit oneerlijk te zijn en 96% van de Nederlanders gelooft dat eerlijkheid het langst duurt. Maar na verder onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders wel eens een compliment geeft zonder het te menen en dat ook nog eens 75% van de Nederlanders een leugentje om best wil moet kunnen af en toe. Zijn wij Nederlanders eigenlijk wel zo eerlijk als wij graag doen willen geloven?

Masker

8855ae7a5f8df7320f7c8966baed7de6

Ik zal maar meteen met de billen bloot gaan, ik ben niet altijd eerlijk. Af en toe een leugentje om best wil, ik maak mij er zeker schuldig aan. Niet altijd eerlijk mijn mening geven, ik maak mij er ook zeker schuldig aan. Niet altijd de realiteit laten zien op social media, ik maak mij er ook schuldig aan.

Maar waar ik mij het meest schuldig aan maak, is toch wel niet eerlijk zeggen hoe het met mij gaat. Ik heb mijzelf namelijk al heel lang geleden aangeleerd om altijd te antwoorden met “het gaat goed hoor” als mensen mij vragen hoe het met mij gaat. Nu zijn er natuurlijk genoeg momenten dat het ook goed gaat maar laten we wel eerlijk wezen, niemand heeft een leven waarin het altijd 100% goed gaat. Ook ik niet. Ook ik heb mijn dagen die ik het liefst in een doosje doe om te vergeten en ook ik heb momenten waarop ik het liefst in tranen wil uitbarsten en melden dat het niet goed gaat. Maar ja, zit een ander daarop te wachten? Ik denkt het niet dus al heel lang geleden heb ik een soort masker opgezet en een houding aangenomen. Ik laat op social media graag de gefilterde en geweldige versie zien van mijn leven. Ook op de dagen dat ik mij niet goed voel. Een leugentje om best wil, ja. Maar ben ik dan nog wel eerlijk naar mijzelf toe of houd ik mijzelf een illusie voor?

Self-check

d195ba6e7e1cc9b31434a6bad7affba1

Toen ik het onderzoek van InShared las, moest ik wel een paar keer slikken. Het was best confronterend, to be honest. Ja, laat ik dan maar meteen eerlijk zijn, toch? Het zette mij namelijk wel aan het denken over hoe het leven nu is. Hoe makkelijk je maar zegt dat het goed gaat en je ondertussen een paar filtertjes over net dat ene mooie moment gooit om aan de buitenwereld te laten zien hoe leuk je leven is. Hoe makkelijk is het tegenwoordig om een houding en imago op te bouwen en jezelf mooier voor te doen dan dat het soms in werkelijkheid is? Het is een onderwerp waar ik al een tijdje mee bezig ben en soms moeilijk vind om onder ogen te zien want iedereen wil een geweldig, leuk en fantastisch leven hebben. Ook ik.

checklistinshared_social

InShared heeft daarom een leuke self-check list gemaakt om te checken hoe eerlijk jij in het leven staat. En misschien roep je nu vol overtuiging dat jij de eerlijkheid zelve bent, daarom deel ik die checklist vandaag met je zodat je het voor de zekerheid toch even kunt checken ;-).

Hoe eerlijk sta jij eigenlijk in het leven? Vertel jij wel eens een leugentje om best wil?

Take care!

xoxo

Het onderzoek door InShared is uitgevoerd door Novio Research

Follow my blog with Bloglovin