Selecteer een pagina

10e5c127c1ee43b002f0b2018fb5e9f5

Als je net als ik creativiteit door je bloed hebt stromen, dan weet je ook dat creativiteit niet altijd in een kant en klaar pakket wordt aangeleverd en dat het ook niet iets is wat je op commando kunt afroepen. Soms loop je vast en dat kan heel frustrerend zijn. Gelukkig zijn er hele inspirerende boeken om je creativiteit weer te laten stromen. Vandaag mijn top 5 van inspirerende schrijfboeken waar ik altijd naar terug keer op het moment dat ik het gevoel heb dat mijn creativiteit vast loopt en ik mijn schrijf vibe dreig kwijt te raken.

20160725_145138

Saskia de Bruin – Schrijvend opbloeien in het schrijfpaleis

20160725_145201

Wanneer je in dit boekt begint te lezen, begin je ook in je dagboek te spelen, te klagen, te luieren, te dichten en te kliederen. Dit alles helpt je om je eigen meest comfortabele dagboek aller tijden te starten en zo ontstaat jouw schrijfpaleis, jouw schatkist en jouw museum van een glorieus leven. Door te schrijven ga je je paleis bewonen. Spelen is helen, echt waar. Speel dus zoveel mogelijk en wees voorbereid op plotselinge en verrukkelijke aanvallen van heling en geluk. Vul je bladzijden met krabbels en gedachten, kleur buiten de lijntjes en wees je ongetemde zelf. Want deze ruimte is geen kas voor gecultiveerde planten. Deze plek is een oerwoud vol ongetemd en wild leven.

(bron: Saskia de Bruin – Schrijvend opbloeien in het schrijfpaleis)

Alleen door het doorbladeren van het boek van Saskia word ik al blij. Ik mag mij gelukkig prijzen dat ik regelmatig bij Saskia een workshop kan volgen en iedere keer als ik daar weg ga, zit ik vol inspiratie en plannen om nog meer uit mijn schrijven te halen. Het boekt zit vol met vragen om bij je diepere zelf te komen maar ook om deurtjes dicht te kunnen doen die misschien nog openstaan door middel van schrijfoefeningen. Oefeningen die soms heel onnatuurlijk voelen maar waar je uiteindelijk, door verdieping, inzichten krijgt die je misschien wel verbazen.

Als je van schrijven houdt en een dagboek bij houdt dan is het boek van Saskia zeker een aanrader. Mocht je nou benieuwd zijn naar wat Saskia nog meer voor mooie dingen doet, dan kun je het beste haar website even bezoeken en een workshop bij haar boeken 😉

Lou Niestadt – Groots & Meeslepend

20160725_145146

Bij een Groots & Meeslepend leven heb je meteen een wild, creatief en avontuurlijk beeld, maar je hoeft er de deur niet voor uit. Je hoeft alleen maar avontuurlijker & creatiever te denken. Dit is een art journal dat je helpt om alles wat je toch moet doen op een zo creatief mogelijke manier in te vullen en er anders naar te kijken. Het helpt je om dankbaarder te zijn voor wat je hebt. Je dagelijkse sleur dat is je leven. Je kunt het maar beter zo groots & meeslepend mogelijk te maken.

(Bron: Lou Niestadt – Groots & Meeslepend, een ode aan dagelijkse sleur) 

Het boek van Lou Niestadt is een genot voor het oog met alle vrolijke tekeningen die door het boek heen staan. Een echt art journal waar je doorheen blijft bladeren. Ook al gaat het over de alledaagse sleur, 10 minuten door het boek bladeren en lezen, geeft je instant inspiratie en vrolijkheid om zaken aan te pakken. Het lijkt net of je door het dagboek van Lou bladert doordat de teksten handgeschreven zijn en dat geeft een hele speciale vibe aan het boek.

Mocht je meer informatie over het werk van Lou willen (zij heeft namelijk nog meer van dit soort kunstwerkjes afgeleverd) of op zoek zijn naar creatieve inspiratie, dan kun je hier terecht.

Julia Cameron – The Artist way

20160725_145208

‘Ik geloof dat veel getalenteerde mensen hun creativiteit zijn kwijtgeraakt. Ze raakten geblokkeerd – door een nare leraar, een afgunstige vriend of jaloerse ouders. Maar ongeacht je leeftijd of je levensloop, en ongeacht de vraag of het beoefenen van kunst je werk, je liefhebberij of je droom is, het is nooit te laat of te egoïstisch of te dwaas om aan je creativiteit te werken.’ Julia Cameron beschrijft in haar werkboek The Artist’s Way een praktische methode om in twaalf weken de verschillende blokkades die onze creatieve vermogens in de weg staan, op te heffen.
(Bron: bol.com)
The Artist Way is een boek/ programma die iedereen met creativiteit in zijn bloed in zijn bezit MOET hebben. Ja, MOET! Dit boek helpt je namelijk door een 12-wekelijks programma door je creatieve blokkades heen en geeft je de mogelijkheid om op nieuwe manieren inspiratie te vinden. Dit boek is dus geschikt voor iedereen die op welke manier dan ook creatief bezig is. Een belangrijk onderdeel van het programma zijn de morning pages (iedere ochtend voordat je aan je dag begint 3 pagina’s vol schrijven), artist dates (een creatieve date met jezelf) en wandelen. Het boek is er wel een met een spirituele inslag maar mocht je daar niet in geïnteresseerd zijn, dan moet je daar gewoon doorheen kijken en eruit halen wat voor jou belangrijk is.
Je kan hier meer informatie over Julia Cameron en The Artist Way hier vinden.
Julia Cameron – The Writing Diet
20160725_145156
De bestelling schrijfster van “The Artist’s Way” illustreert in The Writing Diet de relatie tussen creativiteit en eten. “The Writing Diet” toont een briljant plan om gebruik te maken van je diepste ziel honger – zelf expressie – om gewicht te verliezen en het eraf te houden.
(Bron: bol.com)
Dit boek heeft heel lang bij mij in de kast gestaan omdat ik er gewoon nog niet aan toe was om met mijn eten en gewicht bezig te zijn. Vorig jaar toen ik eindelijk de vibe had gevonden, heb ik het boek in één ruk uitgelezen. Het klinkt misschien raar om een dieet te combineren met schrijven maar het kan van grote waarde zijn om je progressie bij te houden. Daarnaast kan reflectief schrijven, je heel veel inzichten geven in valkuilen maar ook hoogtepunten waardoor het volhouden van een gezonde levensstijl een stuk makkelijker wordt. Mocht je met een gezonde levensstijl bezig zijn en ook nog eens schrijven heel erg leuk vinden, dan zou ik je dit boek zeker aanraden. Helaas is dit boek alleen in het Engels uitgegeven. Een klein min puntje wat mij betreft.
Je kan hier meer informatie over Julia Cameron en The Writing Diet vinden.
Natalie Goldberg – Schrijven vanuit je hart
20160725_145150
Dit veelgeprezen boek is een gepassioneerde oproep om zo intens mogelijk te schrijven vanuit je essentie. Het boek is opgebouwd uit 64 hoofdstukjes van hooguit drie pagina’s, waarin een advies wordt uitgewerkt. Het zijn zonder uitzondering pittige teksten die tot de verbeelding spreken en de lezer stimuleren om zijn dromen waar te maken: schrijven alsof je leven ervan afhangt.
(Bron: Bol.com)
Naast Julia Cameron is Natalie Goldberg een ware guru onder de schrijvers en is Schrijven vanuit je hart een ware bijbel geworden voor veel mensen die de ambitie hebben om te gaan schrijven of van schrijven hun vak te maken. Doordat dit boek bestaat uit kleine hoofdstukjes, ben je heel erg gericht bezig met de onderwerpen van de hoofdstukken. Natalie Goldberg zet je flink aan het (schrijf)werk om je inspiratie en motivatie naar boven te halen. Het boek draait erom om de schrijver binnenin je vrij te laten en daarvoor moet je soms heel diep gaan. Een ware must voor de schrijvers met ambitie die stuk lopen op hun innerlijke criticus.
Je kan hier meer informatie vinden over Natalie Goldberg en Schrijven vanuit je hart.
Mocht je nou een schrijver in de dop zijn met de ambitie om de beste schrijver van de wereld te worden of een creatieveling die tegen zijn eigen grenzen op loopt of als blogger meer uit je schrijven en uit je blog willen halen qua creativiteit, dan is dit mijn top 5 als het gaat om inspirerende boeken die je wel eens op een hele andere manier kunnen raken dan je verwacht. Naast deze 5 hoort “Big Magic” van Elizabeth Gilbert ook zeker tot de top van mijn inspirerende must reads. Hierover schreef ik al eerder een recensie, die kun je hier vinden.
Wat doe jij als je op creatief gebied vastloopt? Wat zijn jouw must reads als het gaat om inspirerende boeken?
Take care!
xoxo

Follow my blog with Bloglovin

(Note: voor deze blog zijn affiliate links gebruikt)