Selecteer een pagina

f134a3e062050e17d5872e2e4d98e906

Er zijn van die periodes dat ik ontzettend goed slaap maar er zijn ook periodes dat ik belachelijk slecht slaap. Als er iets is waar ik niet tegen kan, dan is het wel slecht slapen. Ik kan echt ontzettend chagrijnig worden van een nacht slecht slapen. I just can’t handle it en bij mij werkt het werkelijk
de hele dag door. Niet in slaap komen of steeds wakker worden is al ontzettend frustrerend maar dat je dan ook nog brak en uitgeput wakker wordt. Frustratie ten top! Op dit moment ga ik weer door een fase dat ik de ene nacht wel goed slaap en de andere nacht niet. En zoals je zult begrijpen, daar houden we niet van dus ik ging op zoek naar tips voor een goede nachtrust.

Slaap

4b552f9730a07838a4432460252c6ecf

Slaap is een eerste levensbehoefte. Iedereen heeft slaap nodig. Slecht slapen kan namelijk leiden tot verminderde concentratie, een slecht humeur (can i get an amen on that), intense vermoeidheid, vatbaarder zijn voor ziektes en het lichaam krijgt uiteindelijk niet de tijd om te herstellen.

Door goed te slapen, zullen je geest en lichaam tot rust komen omdat je spieren zich ontspannen, de hartslag en ademhaling zich vertragen, het bewustzijn is verlaagd en de buitenwereld voor heel even weg is. Tijdens het slapen, tanken je hersenen letterlijk brandstof bij. Daarbij is het zo dat als je niet goed slaapt, je moeilijker de dag begint en je eigenlijk continue drie stappen achterloopt.

Wat heb jij nodig?

0d805541c31358a17a0118716e34bf3b

Ieder mens is anders en iedereen heeft een andere behoefte als het gaat om rusten en slapen. De een kan het met 6 uur per nacht doen, terwijl de ander misschien wel 11 uur nodig heeft. We passen namelijk niet allemaal in het standaard hokje dat de experts ons voorschrijven. Belangrijk is dus dat je voor jezelf gaat uitvinden wat jij nodig hebt. Waar doe jij het goed op en waar voel jij je goed bij? En dat heeft niet alleen met de uren slaap te maken maar ook met wat je op een avond nog allemaal doet. Heb jij nog een hele drukke avond, grote kans dat je nog ligt te stuiteren in je bed van de adrenaline. Of als je na een lange werkdag nog even het hele huis wilt opruimen en soppen, grote kans dat je uiteindelijk nog in bed beland met een to do list van hier tot Tokyo. Slaap je slecht, maak een analyse van je avond en wat er in je leven speelt. Wat houdt jou uit je slaap en wat kan je veranderen? Hoe ziet jouw avond routine eruit?

Tips voor een goede nacht slaap

f7b3e95e655a808dfde158322e017209

Als je weet wat jij nodig hebt en hoe je huidige situatie nu is, kun je aan de slag met een avond routine om ervoor te zorgen dat je lekker in slaap valt. Een avond routine zorgt er namelijk voor dat je rustiger naar bed gaat. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen als het gaat om een avond routine:

  • Zorg dat alles aan kant is. Dan bedoel ik dus niet dat je nog als een gek je huis gaat schrobben en schoonmaken maar zorg wel dat de woonkamer en keuken opgeruimd zijn. Dat geeft toch meer rust in je hoofd dan dat je wakker wordt en een keuken inloopt waar het nog een zooitje is.
  • Bereid de volgende dag voor. Maak een to do lijstje van de dingen die je moet doen, check de afspraken die er staan, leg alvast je kleding klaar en zet de ontbijtspullen alvast klaar. Ook handig voor de drukke ochtendspits 😉
  • Leg alle electronica weg en sluit je social media minsten een half uur voordat je gaat slapen af. Duidelijke check bij deze want ik lig nog te vaak op mijn telefoon te staren naar social media voor het slapen gaan.
  • Neem een warme douche/ bad en tover je badkamer om in een home spa. Neem de tijd om uitgebreid te douchen met een relaxing douchegel en pamper jezelf een beetje.
  • Trek een lekker zittende slaap outfit aan. Of misschien wil je wel helemaal niets aan. Doe waar jij je goed bij voelt.
  • Zorg voor zacht licht in je slaapkamer.
  • Mediteer of doe wat yoga oefeningen om te ontspannen voordat je in bed stapt.
  • Schrijf nog even in je journal of je dankbaarheidsdagboek om je dag af te sluiten.
  • Zet je diffuser aan met een ontspannende olie mix. Ik kies tegenwoordig voor een mix van Young Livings Lavender en Peace and Calming (de naam zegt het al geloof ik).
  • Lees nog eventjes voor het slapen gaan.

En nu ga ik aan de slag om zelf een avond routine creëren om de komende tijd lekker te slapen ;-).

Hebben jullie een avond routine? Hoe gaan jullie om met slecht slapen?

Take care!

xoxo

Bron: Mens en Gezondheid

Follow my blog with Bloglovin