Selecteer een pagina

Bron: Bistrobar Indonesia

Drie weken geleden liet ik jullie al mee genieten van mijn bezoekje aan de Bistrobar Indonesia in Haarlem. Vandaag dan eindelijk mijn beloofde review van deze nieuwe hotspot in Haarlem. Is de Bistrobar Indonesia in Haarlem een aanrader of toch niet? Vandaag deel ik met jullie mijn mening.

Bistrobar Indonesia

Bron: Bistrobar Indonesia

Bistrobar Indonesia is gevestigd aan de Zijlstraat 49 in Haarlem. Zij zijn gevestigd in een imposant gebouw, dat gebouwd is in de Amsterdamse School-stijl, waar vroeger een bank in zat. Een aantal van de bank elementen zijn in ere gehouden en zo zie je bijvoorbeeld bij de toiletten nog de oude bank kluisjes die vroeger werden gebruikt. Het restaurant is ingericht met Aziatische elementen maar krijgt een jungle achtige vibe door het gebruik van planten en bamboe. Eigenaar Thierry Smagge gaat met Bistrobar Indonesia een samenwerking aan met fameuze kok Ron Blaauw en zijn chef Agus Hermawan die al sinds 2007 samenwerkt met Ron Blaauw en een belangrijke vertegenwoordiger is van de Indonesische keuken. Een aantal klassiekers uit de keuken van Ron Blaauw’s Gastrobar Indonesia zijn te vinden op de kaart van Bistrobar Haarlem. Naast rijsttafels of een simpel sateetje, kun je bij Bistrobar Haarlem ook terecht voor Street Food of een drankje.

Bron: Bistrobar Indonesia

Bistrobar Indonesia is 7 dagen per week geopend van 17.30 – 22.30 voor diner. Je kunt er ook terecht voor een drankje (zo. – woe. 17.30 – 00.00, do. – zat. 17.30 – 01.00).

Mijn ervaring

Mijn dinner partner in crime en ik verheugden ons enorm om een keer de Bistrobar Indonesia te bezoeken. Allebei houden wij van lekker eten en allebei zijn wij niet de standaard aardappel – groenten –vlees meisjes. Toen er ook nog een Social Deal voorbij kwam, waren wij helemaal om. Tsja, je bent een Hollander of niet ;-).

Wij gingen op een woensdagavond langs en werden erg hartelijk ontvangen. Kregen meteen onze plek toegewezen en er werd meteen een schaaltje met emping en borrel kroepoek op tafel gezet met een dip. Aangezien wij gebruik maakten van de Social Deal, kregen wij de keuze uit 2 Indo street food starters, een mini rijsttafel en een dessert.

Als voorgerecht kozen wij voor de Loempia Bebek (loempia van eend, rijst vermicelli, gekruide ketjapsaus met steranijs) en de Sate Lilit (kip-garnalen gehakt op een serehstokje met zelfgemaakte gembersaus en een indonesische kokos-cremesaus). Ik vind persoonlijk dit soort street food gerechtjes erg leuk omdat je zo verschillende gerechten en smaken kunt testen. Beide gerechtjes waren wat mij betreft een aanrader. Een leuke combinatie van soms onverwachte smaken, zoals het gebruik van steranijs en het serehstokje gaf een lekkere smaak af aan de gehakt.

Als hoofdgerecht hadden wij de mini rijsttafel, een combinatie van vlees, vis en vegetarische gerechten. Geserveerd in kleine schaaltjes. Daarbij werden nasi, witte rijst, atjar, sambal goreng ketang en seroendeng geserveerd. Toen ik de rijsttafel voor het eerst voorbij zag komen, dacht ik nog bij mijzelf dat het nooit genoeg zou zijn maar van die gedachte moest ik echt terugkomen. Het was ruim voldoende en wij kregen niet eens alles op. Er waren wel wat gerechtjes waarover ik in eerste instantie mijn twijfels had zoals bijvoorbeeld de garnalen met petehbonen in een sambal-kokossaus. Petehbonen staan immers bekend om stinkbonen en die associatie was eigenlijk een no go voor mij. Maar ook daarop moet ik terugkomen want de smaak van de peteh was verre van overheersend dankzij de combinatie met de sambal-kokossaus. Wat mij wel opviel was dat het ene gerecht beter gekruid en dus smaakvoller was dan het andere. Maar dat kan ook mijn beleving zijn geweest.

Als dessert kozen wij de Cendol Classic (kokosdrank met pandan, palmsuiker, pandan sliertjes en jackfruit) en de Pandan Panna Cota (Indonesische pandan pudding met zwarte rijst ijs en frambozen coulis). Nu ken ik de Cendol van mijn lieve Indonesische collega die dit regelmatig maakt omdat ik het heel lekker vind. Een vrij licht en zoet drankje. De variant bij Bistrobar Indonesia was behoorlijk zwaar door de room die erop zat en ik miste de jackfruit. De Pandan Panna Cota was oké maar we werden niet weg geblazen met deze afsluiter.

Mijn mening

Laat ik voorop stellen dat ik een bevoorrecht persoon ben als het om uiteten en smaak gaat. Dankzij mijn opvoeding waarin proberen van nieuwe gerechten altijd een must was en de rijkdom om als jong meisje de mooiste restaurants te bezoeken. Maar ook door mijn huidige werk ben ik verwend als het gaat om Aziatisch eten. Mijn smaak is dus behoorlijk beïnvloed en verwend en daardoor ben ik een behoorlijke criticaster.

Ik vond het eten bij Bistrobar Indonesia oké. Ik snap dat een nieuw restaurant tijd nodig heeft om op te starten en zijn draai te vinden maar ik was nog niet van mijn voetstuk geblazen als het gaat om de gerechten. Ik vond het lekker en ik had niets te klagen maar ik had toch meer spektakel verwacht gezien de namen die als adviseur verbonden zijn aan de Bistrobar Indonesia. Neemt niet weg dat ik zeker nog een keertje terug wil gaan om de Street Foods en saté van de BBQ te proeven (deze zijn maar 10 euro en je kan een tasting doen). Een tweede kans is de Bistrobar Indonesia zeker gegund.

Wat mij wel opviel is dat het restaurant vol zat met mensen die gebruik maakten van de Social Deal of Groupon deal. Op internet las ik dat dit vooral gebruikt wordt als promotie om mensen kennis te laten maken met Bistrobar Indonesia. Het enige wat ik mij wel afvraag is of deze mensen nog een keer zouden terugkomen als er geen deal van € 22,– was. Daarnaast merkte je ook dat later op de avond het personeel zijn focus begon te verliezen en gasten wat langer moesten wachten op drankjes of de rekening. Dat vind ik wel een puntje van aandacht. Verder was het personeel vriendelijk en gastvrij.

Werd ik weg geblazen? Nee. Geef ik het nog een kans? Ja zeker.

Houden jullie van Aziatisch eten? Wat is jullie aanrader wat betreft Aziatisch eten?

Take care!

xoxo

Follow my blog with Bloglovin