Selecteer een pagina

82ce87691a79d46d66bfc848b7c7f0e6

Laatst stond ik met iemand bij de supermarkt te praten over hoe het nu met mij ging (die personal update volgt nog) en tijdens dat gesprek kreeg ik een compliment dat het zo knap was hoe ik altijd zo positief bleef. Eerlijk is eerlijk, ik ben niet altijd positief en ook ik heb mijn baaldagen. Maar ik ben inmiddels wel zo ver dat ik op de meeste van die dagen tenminste één positief iets probeer te doen of te zien en dat helpt mij ontzettend om positief te blijven. De afgelopen jaren in de schuldsanering zijn een flinke training hiervoor geweest. Hoe ik toch altijd positief blijf of het positief blijf bekijken, deel ik vandaag met jullie.

Always look on the bright side

027f58aaad2c51594403ffbd182c858e

Ik weet als geen ander dat het niet altijd makkelijk is om naar de goede kant van een situatie te kijken. Ik kan mij nog heel goed herinneren hoe uitzichtloos mijn situatie 3 jaar geleden voelde en toen moest ik nog 3 jaar lang onder bewind leven. Ik wist wel dat er een moment kwam dat het klaar zou zijn en dat hield mij op de been. Ik had mijn finishlijn en dat was mijn houvast.

Ik wist ook dat op dat moment ik de situatie niet kon veranderen. Het was wat het was en het enige wat ik kon doen was mij erbij neerleggen. Net als bijvoorbeeld afgelopen week dat de comments op mijn website het niet deden. Natuurlijk werd ik daar even helemaal gek en gefrustreerd van maar ik kon het niet veranderen want ik heb gewoon geen verstand van website verhuizingen en de wijzigingen die er waren doorgevoerd. En ja, ik ben ook heel erg boos geweest en zat met het zweet in mijn handen want wat is nou een blog zonder comments. Alleen ik kon er niets aan doen maar ik kon wel vertrouwen erin hebben dat de jongens die aan mijn website werken uiteindelijk de oplossing zouden vinden. En gelukkig gebeurde dat gisteren waardoor jullie weer naar hartenlust kunnen reageren (GELUKKIG!).

Mantra

72d2bafe35ca00d0b812ad0b6e36c9c1

Een van de dingen die mij de afgelopen 3 jaar in de schuldsanering op de been heeft gehouden is het mantra dat mijn vader maar bleef herhalen op momenten dat ik het niet meer zag zitten en alles en iedereen stom vond: “het glas is halfvol”. Vooral in het eerste jaar (3 jaar schuldsanering klinkt dan zo lang) dacht ik iedere keer bij mijzelf als hij het weer zei: “als je het glas omgooit is het gewoon leeg”.

Maar gedurende de drie jaar ging ik het steeds meer begrijpen en snapte ik waarom hij het zei want wat er ook is, er is altijd wel iets positiefs te vinden. En ik snap dat als je op je dieptepunt zit, dat je het niet meer ziet. Been there, done that and seen it maar als ik in die gedachte was blijven hangen, dan had ik nu niet gestaan waar ik nu sta. Door heel vaak een positieve gedachte te herhalen, train je in feite je brein om het positieve te gaan zien.

Een andere mantra die ik vaak gebruik, is er eentje die ik leerde tijdens het eetstoornis traject wat ik volgde en die ik vaak gebruik op momenten dat ik niet lekker in mijn vel zit. Op die momenten herhaal ik continue: “dit gevoel gaat voorbij”. Een gevoel is vaak maar tijdelijk en niet blijvend en door continue de mantra “dit gevoel gaat voorbij” te herhalen, gaat het uiteindelijk ook voorbij. Wellicht omdat je zo druk bent om maar tegen jezelf te roepen dat het gevoel echt voorbij gaat 😉

Start elke dag met een positieve gedachte

b8b7390ce0a32855f9be2f450e471552

De mensen die mij volgen op social media weten inmiddels dat ik elke dag start met een korte positieve blog en een afbeelding met een quote. Ook op de dagen dat ik mij niet lekker voel of gewoon geen zin in de dag heb, doe ik het. Elke dag weer begin ik de dag met een stukje positiviteit te delen. Soms omdat ik het zelf nodig heb maar meestal omdat ik mijn dag positief wil beginnen. Er zijn dagen dat het moeite kost en dat geef ik dan ook eerlijk toe. Maar door het toe te geven en dan de tekst toch om te keren in een stukje positiviteit, verander ik mijn mindset ook en begin ik mijn dag alsnog positief.

Eindig de dag met dankbaarheid en een overwinning

ec6a7197f7a35299f9d76dce698a26de

In elke dag kun je wel iets vinden waar je dankbaar voor bent. Of het nou het feit is dat er een nieuwe dag is begonnen of dat je eten in de koelkast hebt staan of dat de buurvrouw naar je lachte, er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn. Dankbaarheid is een van de belangrijkste dingen in het leven. Zonder dankbaarheid zul je je nooit realiseren hoe mooi het leven daadwerkelijk is. Het is niet voor niets dat Oprah en een heleboel andere celebs, elke avond braaf in hun dankbaarheid dagboek schrijven.

Naast dankbaarheid, is er ook nog altijd de overwinning van de dag. Wat heb jij gedaan of meegemaakt die dag wat voelde als een overwinning? Was het misschien dat het je lukte om uit bed te komen of heb je een geweldige klant binnen gehaald of was het omdat je een goede eet dag had of misschien dat je wakker werd en de zon scheen?  In elke dag is wel iets wat goed is en waar je trots op mag zijn.

Ik weet als geen ander hoe moeilijk het soms kan zijn om positief te blijven. I do. Maar als je je best doet en elke probeert om 1 positief iets te zien of te zeggen en je doet dat 365 dagen lang, dan ga je er vanzelf naar leven en erin geloven.

Hoe blijven jullie positief in moeilijke situaties? Gebruiken jullie wel eens mantra’s?

Take care!

xoxo

Follow my blog with Bloglovin