Selecteer een pagina

Gisteren was het wereld anti-conceptie dag en ongeveer een jaar geleden hing ik precies rond deze tijd mijn pil strip aan de wilgen. Na 20 jaar bijna elke dag een klein pilletje slikken, was ik er klaar mee. Rond die tijd stopten er heel veel vrouwen met de pil en kwamen er veel blogs en artikelen in de media over vrouwen die stopten met de pil. Na het lezen van alle verhalen, kwam ik tot het besef dat ik al heel lang veel van de klachten had waarover ik las en ik besloot dat dit het moment was om te stoppen met de anti-conceptie pil. Inmiddels ben ik een jaar verder en ik denk dat het juiste moment is om over mijn ervaring te schrijven. Benieuwd hoe ik een pil vrij leven ervaar, lees dan snel verder.

Migraine aanvallen

Als je de pil gebruikt, zal je een aantal bijwerkingen ervaren. Als je met de pil stopt, zul je een aantal bijwerkingen ervaren. Je hormoonlevels worden namelijk behoorlijk op zijn kop gezet door de pil en dat geeft bijwerkingen. Na 20 jaar pil gebruik, moet ik eerlijk zeggen dat ik mij eigenlijk niet eens meer bewust was van de bijwerkingen van de pil. Heel veel dingen waren normaal geworden maar pas toen ik stopte met de pil en mijn lichaam begon af te kicken van dit kleine pilletje, realiseerde ik mij dat ik toch wel last heb gehad van heel veel bijwerkingen.

Toen ik de pil nog gebruikte, had ik standaard een aantal migraine aanvallen per maand die meerdere dagen duurde. Het eerste wat mij opviel en wat mij nog steeds opvalt nu ik een jaar verder ben, is dat de migraine aanvallen zoals ze waren grotendeels zijn verdwenen. Voor het eerst kan ik het verschil merken tussen een gewone hoofdpijnaanval en een migraine aanval. Daarbij is mijn migraine bijna 80% minder geworden nu ik gestopt ben. Voor mij is dit de allergrootste winst.

Afvlakking

Na een paar maanden gestopt te zijn met de pil, had ik het gevoel dat er een soort mist in mijn hoofd begon op te trekken en voelde ik mij minder afgevlakt. Dit zorgde er ook weer voor dat ik ineens weer emoties begon te voelen (en heel veel emoties) en had ik er ook behoorlijk last van. Helemaal rondom de menstruatie. Maar het waren andere stemmingswisselingen dan die had ik toen ik de pil nog slikte. Minder extreem.

Hoewel het natuurlijk heel erg raar is om “ineens” weer emoties te gaan voelen, viel het mij ook op dat ik al die jaren ontzettend afgevlakt ben geweest en in een soort waas heb geleefd waardoor ik soms gewoon niets voelde. Wel ging het altijd als een soort wir war door mij heen maar kon ik daar niet de vinger opleggen behalve dat ik mij altijd ontzettend onrustig en gejaagd er door voelde. Na een paar maanden stoppen, kwam er een soort rust over mij heen en voelde ik mij ook rustiger in mijn lijf en hoofd.

Lipoedeem

Lipoedeem is een chronische, erfelijke ziekte die onder invloed staat van hormonen. Lipoedeem verergert vaak in periodes waarin de hormonen door een vrouwelijk lichaam gieren zoals puberteit, zwangerschap en overgang. Toen ik met de pil begon was ik 18 jaar en in de periode daarna begon de lipoedeem te groeien. Toen ik stopte met de pil begon de lipoedeem weer te groeien en werd het zo progressief dat mijn situatie enorm verslechterde.

Never ever heb ik erbij stil gestaan dat de pil wel eens de oorzaak kon zijn van de groei van lipoedeem in mijn benen. Op mijn 18ste wist ik nog niet eens dat ik lipoedeem had en dat heeft bij mij ook jaren geduurd voordat ik de diagnose had waardoor de lipoedeem weelderig kon blijven groeien. Pas toen ik afgelopen jaar merkte dat de lipoedeem erger werd na het stoppen met de pil, realiseerde ik mij hoe groot het effect van dat kleine bommetje hormonen is geweest op die verschrikkelijke ziekte lipoedeem.

Juiste beslissing

Ondanks dat de lipoedeem is verergerd het afgelopen jaar, ben ik nog steeds blij dat ik een jaar geleden de beslissing heb genomen om te stoppen met de anti-conceptie. Natuurlijk heb ik wel meer klachten rondom mijn menstruatie periode, is mijn gewicht veranderd, heb ik een onregelmatige menstruatie en af en toe een acne aanval op mijn kin, maar ik voel mij zoveel beter dan toen ik de pil slikte.

Ik ben blij dat ik de gelegenheid heb gehad om mijn lichaam te laten afkicken van de hormonen en weer tot rust heb kunnen laten komen voordat ik aan de liposucties begon. Mijn hoop is dan ook dat mijn hormonen nu dusdanig in balans zijn dat deze niet meer zoveel invloed zullen hebben op de lipoedeem.

Al met al, voor mijn gevoel heb ik de juiste beslissing genomen en ik zal niet meer terug gaan naar het gebruiken van de pil.

Zijn jullie fervent anti-conceptie pil gebruiksters of inmiddels ook gestopt na alle verhalen van vrouwen die gestopt zijn?

Take care!

xoxo

Disclaimer: Mocht je besluiten om te stoppen met de pil te gebruiken als anti-conceptie, kies er dan wel voor om een ander voorbehoedsmiddel te kiezen mocht je sex gaan hebben en doe het niet onveilig.

Bron stockfoto’s: Shutterstock