Selecteer een pagina

Een van de meest gelezen blogs op mijn website, is de blog over het stoppen met de pil. Het is inmiddels vier jaar geleden dat ik mijn laatste anticonceptie pil strip in de palmbomen op Tenerife hing. Ik schreef een jaar later een blog over hoe ik mij toen voelde. Aangezien deze blog nog steeds wordt gelezen, dacht ik dat het wel een idee was om een nieuwe update te schrijven.
Migraine

Een van de belangrijkste veranderingen toen ik stopte met de pil, was de frequentie van de migraine aanvallen. Toen ik nog de pil gebruikte, had ik meerdere zware migraine aanvallen per maand. Iets waar ik genetisch mee behept ben maar de aanvallen begonnen rond mijn 18e, precies toen ik met de pil begon. Nu ik al een paar jaar gestopt ben met de pil, realiseer ik mij dat daar dus een connectie ligt.

Tegenwoordig heb ik ongeveer 1 migraine aanval per maand, precies de dag voordat ik ongesteld hoor te worden. Helaas is die ene keer meteen wel een heftige. Maar liever 1 heftige per maand dan meerdere heftige per maand.

Afvlakking

Een heel groot verschil merkte ik al snel in een verandering in mijn emoties. Het gevoel afgevlakt te zijn, realiseerde ik mij pas na het stoppen met de pil. Mijn gevoel en emoties bleken enorm te worden beïnvloed door het gebruik van de pil. Ook zoiets waar ik nooit bij stil heb gestaan maar pas ontdekte nadat ik al even gestopt en ontpilt was.

De pieken in emoties en gevoelens rondom de menstruatie zijn er nog steeds. Iets waar ik mij steeds bewuster van ben maar wat nog steeds wennen is na jaren afgestompt zijn. Het voelt soms nog steeds als een hormonale rollercoaster maar het hoort erbij.

Lipoedeem

Als lipoedeem patiënt, ben ik simpelweg allergisch voor oestrogeen. Niet echt allergisch maar oestrogeen is gewoon een verschrikking voor dames met lipoedeem. Ik stopte ruim een half jaar voor mijn eerste liposuctie en toen bleek de lipoedeem te exploderen. Daar schrok ik zelf enorm van omdat dit ook weer iets was waar ik nooit bij stil had gestaan.

Lipoedeem patiënt ben ik altijd. Lipoedeem gaat niet weg. Maar ik heb wel zelf de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ik let op wat lipoedeem kan triggeren. Voor mij zijn dat de hormonen die in anticonceptie zitten en die zijn dus een no go geworden.

Juiste beslissing

Inmiddels ben ik wel ontpilt en is mijn hormoonhuishouding grotendeels in balans. Tenminste voor zover dat kan als vrouw zijnde. Hoewel ik de zwaardere migraine aanvallen en het gedoe rondom de menstruatie die je niet meer kan “plannen” niet echt een prettige ontwikkeling vind, blijf ik erbij dat ik nooit meer de anticonceptie pil zal gaan slikken.

Vooral mijn stemmingen, het afgestompt voelen en natuurlijk de invloed op de lipoedeem van de pil, zorgen ervoor dat ik nog steeds achter mijn beslissing sta. Mentaal gezien voel ik mij 100x beter dan toen ik de anti conceptie pil slikte. Voor mij wegen de voordelen nog steeds zwaarder dan de nadelen en blijf ik erbij dat ik in 2017 de juiste beslissing heb genomen. Mijn pilstrip mag lekker in de palmbomen op Tenerife blijven hangen.

Hoe gaan jullie om met anticonceptie?

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com