Selecteer een pagina

Bron: privé afbeelding gebruikt in de documentaire van BNNVara

Net als een groot deel van Nederland, keek ik afgelopen week de documentaire “De kinderen van Ruinerworld”. Een bizar verhaal wat soms te onwerkelijk voor woorden lijkt maar toch echt heeft plaatsgevonden. Ik keek de afleveringen soms met de rillingen op mijn rug maar ook met bewondering en een glimlach. Hoe bizar en naar sommige stukken ook waren, je ziet ook de kracht van de oudste kinderen die stuk voor stuk op eigen kracht het gezin verlieten en er toen ineens hun weg moesten vinden in de grote, boze wereld. Ik doe niet vaak een review van een programma maar voor deze documentaire serie maak ik graag een uitzondering.

De kinderen van Ruinerwold

Bron afbeelding: ANP

Ruinerwold wordt wereldnieuws als een verborgen boerderij wordt ontdekt, waar jarenlang een gezin in het geheim en ongeregistreerd leefde. De vier oudste kinderen doen eenmalig hun verhaal aan documentairemaker Jessica Villerius.

Bron: NPO

Mijn mening

Bron afbeelding: privé afbeelding gebruikt in de documentaire van BNNVara

Het voelt een beetje raar om hierboven nu mijn mening te schrijven, mede omdat het zo indrukwekkende en confronterende documentaire is. Laat ik voorop stellen dat ik eigenlijk alle documentaires van Jessica Villerius goed vind. Ze neemt geen blad voor de mond, gaat niet over een nacht ijs en laat vaak de goede en slechte kanten zien. Zo ook in deze documentaire serie.

De oudste vier kinderen krijgen allemaal de kans om hun kant van het verhaal en hun gevoelens te delen. Verhalen die onderstreept worden door privé beelden die soms echt shockerend zijn. Hoe verschrikkelijk hun jonge leven ook was, ze laten wel zien dat er meer is in het leven en dat je je pad kan keren.

Een documentaire die eigenlijk iedereen zou moeten zien. Maar ook een documentaire die nog heel veel vragen oproept want hoe kan het dat niemand wat door heeft gehad? Waar waren school en instanties? Waarom heeft de rechter besloten om toch geen straf aan de vader op te leggen? En hoe gaat het nu verder? Nog zoveel vragen en stof om meer afleveringen te maken maar kan mij voorstellen dat de vier oudste kinderen wel even genoeg over zich heen hebben gekregen en na jaren in de anonimiteit te hebben geleefd, nu ook weer een nieuw plekje in de maatschappij moeten zien te vinden.

Hebben jullie deze documentaire serie al gezien?

Take care!

xoxo