Selecteer een pagina

Het is december, de ideale maand om terug te kijken op afgelopen jaar. Een jaar met een platina randje en een hele hoop kersen op de taart na jarenlang heel hard werken. Natuurlijk had ik ook echt wel mijn moeilijke momenten en waren er genoeg dagen dat ik alles stom vond maar onder de streep was het een geweldig jaar waar ik met een glimlach naar terug kijk. Het was ook een jaar van de wijze lessen. In het kader van you are never too old to learn, deel ik graag vandaag mijn drie wijze lessen die ik in 2018 leerde.

Geduld is een schone zaak

Geduld is het woord dat ik niet meer kan horen. Ik moest geduld hebben in mijn operatie traject. Ik moest geduld hebben met mijn lichaam. Ik moest geduld hebben in de ontwikkelingen rondom mijn werk. Ik moest geduld hebben met een heleboel dingen. Geduld was nooit mijn sterkste punt maar in 2018 werd mijn geduld behoorlijk wat keren op de proef gesteld.

Er waren heel veel momenten in 2018 dat geduld hebben het enige was wat ik kon hebben. Vooral in het herstel na mijn operaties. Ik moest geduld hebben met mijn lichaam en het de tijd gunnen om te herstellen. Ik moest geduld hebben op de dagen dat mijn lichaam pijn deed en vooral niet te veel willen. Ik moest geduld hebben op de operatie tafel zelf en vooral heel veel stil blijven liggen.

Koester de mensen die nu in je leven zijn

Ze zeggen dat je in slechte tijden je de mensen leert kennen die er voor je zijn. Ook in dit operatie traject ben ik mij er weer bewust van geworden wie de mensen zijn die er voor mij zijn op de momenten dat ik het moeilijk had. Soms werd ik er door verrast maar ik werd ook verrast door de mensen die ineens op de achtergrond bleven en zich niet lieten zien of horen. En dat is oké maar ik ben mij dit jaar nog bewuster geworden van de mensen die er onvoorwaardelijk voor mij zijn. Of dit nu was als er bebloede matjes verschoond moesten worden. Of als er boodschappen gedaan moesten worden. Of als ik weer ergens heen gebracht moest worden. Of als ik er doorheen zat en even een bemoedigend woord nodig had. Soms is het goed om weer even met je neus op de feiten gedrukt te worden en je weer bewust te zijn van de mensen die er echt voor je zijn als je ze nodig hebt. Je weet weer precies aan wie je wel je energie mag besteden en aan wie niet. Maak het leven een stuk makkelijker.

Commit to yourself first

Op het moment dat ik mijn handtekening onder de offerte voor mijn operaties zette, wist ik dat ik de belangrijkste keuze ooit voor mijzelf maakte. Een keuze die alleen ik kon nemen en ook alleen maar kon nemen voor mijzelf. Ik was de enige die mij op de achtbaan kon voorbereiden, de emoties kon handelen en wist wat ik nodig had. Niemand kon voelen wat er in mijn lijf gebeurde. Niemand kon de emoties voelen die ik voelde. Niemand kon mijn grens bepalen. Alleen ik kon dat en de aller belangrijkste les die ik in 2018 leerde was dat ik alleen ik weet hoe ik mij voel, wat ik nodig heb en wat mijn gevoel is.

Deze wijze les wil ik in 2019 dan ook zeker meenemen. Altijd naar mijn gevoel en intuïtie luisteren want alleen ik weet wat ik nodig heb. Niemand anders.

Wat waren jullie drie wijze lessen in 2018?

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Shutterstock