Selecteer een pagina

Happy monday! Terwijl jullie dit lezen, ben ik nog aan het herstellen van de laatste lipoedeem ingreep een week geleden. Wat meteen een mooie ingang is naar de blog van vandaag. Op de blog van Femke Kamps las ik onlangs een blog over drie positieve veranderingen die zij dit jaar voor zichzelf in gang heeft gezet. 2018 was voor mij een jaar vol veranderingen en het leek mij leuk om ook een blog te schrijven over de veranderingen die ik heb gemaakt in 2018. Benieuwd welke dit waren, lees dan snel verder.

Mijn gezondheid

De allerbelangrijkste verandering die ik dit jaar heb gemaakt had natuurlijk te maken met mijn gezondheid. Hoewel lipoedeem een chronische ziekte is waar ik altijd mee zal leven, was de keuze om mij te laten opereren de allerbelangrijkste keuze die ik dit jaar moest maken. Het was of opereren of in een rolstoel belanden. Iedereen zou meteen kiezen voor opereren maar zoals jullie inmiddels weten, hing daar een flink kostenplaatje aan en was het dus niet meteen een vanzelfsprekende keuze.

Hoewel ik pas een week na de laatste operatie ben, heb ik de laatste maanden al zoveel positieve veranderingen gemerkt dankzij de keuze om mij te laten opereren. Als ik straks voldoende ben hersteld, heb ik mijn leven weer terug op heel veel vlakken en kan ik eindelijk weer met een open blik naar de toekomst kijken.

Bewust nadenken over keuzes maken

De afgelopen maanden waren een ware achtbaan waarin ik gedwongen werd om te luisteren naar mijn lichaam en heel bewust keuzes te maken. Hoewel ik natuurlijk al jaren leef met een chronische ziekte die mij regelmatig wijst op het feit dat ik niet alles kan, rende ik wel vaak vrolijk door in het leven en stond ik niet vaak stil om goed te luisteren naar wat ik nodig had.

Door de operaties werd ik gedwongen om stil te staan en goed te luisteren naar mijn lichaam. De impact van de liposucties voor mijn lipoedeem is enorm. Niet alleen de operatie zelf maar ook het herstel van mijn lichaam. Alles moet weer een plekje vinden en het lymfe systeem moet weer op gang komen. Iets wat tijd en rust nodig heeft en waar ik nooit zo goed in was. Deze maanden heb ik soms in stilte door gebracht omdat ik het vaak ook verwarrend vond om toe te geven aan wat mijn lichaam nodig had. Ik weet nu dat ik de beste beslissing heb genomen om niet door te rennen maar echt te luisteren naar mijn lichaam en daarop gebaseerd nee te zeggen als het niet ging. Een verandering die ik in 2019 graag wil doorzetten.

Communiceren

Dit klinkt misschien als een vage verandering maar in 2018 begon ik veel meer te communiceren over wat er met mij aan de hand was en is. Ik ging schrijven en spreken over het effect van lipoedeem op mijn leven, ik probeerde aan te geven wanneer ik dingen moeilijk vond (zoals bijvoorbeeld de vliegreis naar Frankrijk waar ik heel erg angstig was voor de controle op de heenreis) en na een pittige 2e operatie waarin ik te weinig aangaf als het pijn deed, heb ik bij de laatste operatie regelmatig aangegeven dat het pijn deed. Soms is stoer zijn geen optie en is het belangrijk om te communiceren wat je voelt. Hoewel deze verandering echt de moeilijkste verandering voor mij was dit jaar, is het er wel eentje die ik graag verder wil ontwikkelen in 2019.

Welke positieve veranderingen hebben jullie dit jaar gedaan?

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Shutterstock