Selecteer een pagina

Vorige week deelde ik met jullie dat ik mij op dit moment niet alleen ontzettend onzeker voel over mijn lichaam maar ook over wat er met mij gaat gebeuren na de operaties. Onzekerheid is iets wat veel van ons hebben. Niet alleen de dames met lipoedeem en een ander lichaam maar iedereen heeft wel zijn onzekerheden en soms zitten die enorm in de weg. Onzekerheid zorgt er namelijk vaak voor dat je niet de dingen doet, die je graag zou willen doen. Onzekerheid houdt je tegen in het leven en in het bereiken van je dromen. En dat is zonde. Heel erg zonde. Dus vandaag gaan wij wat doen aan die onzekerheid en gooi ik eens wat tips online om je van je onzekerheid af te helpen. En natuurlijk mijzelf van mijn onzekerheid af te helpen.

Tips om je van je onzekerheid af te helpen

  • Inventariseer wat is het dat jou onzeker maakt?

Tony Robbins zegt altijd dat iedereen een blauwdruk van zijn leven heeft en dat van daaruit bepaalde verwachtingen komen hoe jij of het leven moet zijn. Als dat niet lukt, dan kan dit zorgen voor onzekerheid op verschillende gebieden. Kijk maar eens naar je eigen leven en je onzekerheid. Ben je onzeker omdat je niet geslaagd bent in het leven zoals je had bedacht dat je dat moest zijn? Ben je onzeker over je lichaam omdat je in gedachten een heel ander lichaam had moeten hebben? Ben je onzeker over hoe je in het leven staat? Onzekerheid komt vaak voort uit het verlangen om iets te zijn waar je op dit moment niet aan voldoet. Zoek uit wat dit verlangen is en of dit verlangen correct is.

  • Kom in de actie en stop met je te verschuilen achter je onzekerheden

Als je mijn blog van vorige week hebt gelezen, dan weet je dat dit echt een punt voor mij is. Ik verschuil mij namelijk al jaren achter mijn benen en het is inmiddels mijn favoriete excuus geworden om iets niet te doen want zo voorkom ik kritiek en kan ik mijn angst voor falen of afwijzing lekker gebruiken als excuus om mij achter te verschuilen. Ja, zo slim ben ik dan wel weer. Maar het is natuurlijk een beetje gek om je door je onzekerheden te laten tegenhouden en je achter je eigen excuses te verschuilen. Juist als je heel veel ambities hebt en iets wilt bereiken in het leven. Dan is het misschien nog wel gekker. Als je je inventarisatie hebt gemaakt waarom je je nou onzeker voelt en hebt gecheckt of je blauwdruk nog klopt (misschien heb je hem wel aangepast), kom dan in de actie en verander dat wat jou onzeker maakt. Ga wat doen om er voor te zorgen dat je je onzekerheid kunt aanpakken. Doe dat wat in je mogelijkheid ligt om je beter te voelen maar kom vooral in de actie. Voor mij zijn mijn benen een belangrijk punt waardoor ik ontzettend onzeker ben geworden en daardoor in een vicieuze cirkel ben beland waardoor ik steeds negatiever naar mijzelf werd. Nu weet ik dat ik geopereerd ga worden en het probleem van mijn benen zal kunnen verhelpen. Maar dat is niet de enige oplossing voor mijn onzekerheid want doordat ik zo onzeker ben geworden, heb ik ook andere dingen laten liggen en wil ik mij beter voelen, dan zijn dat ook dingen om aan te pakken. Alleen ik kan in die actie komen om dat aan te pakken en ervoor te zorgen dat ik mijn negatieve zelf criticus, die aan de basis van mijn onzekerheid ligt, de mond snoer en laat zien dat ik het wel kan.

  • Kijk naar wat je wel gelukkig maakt en waar je nu om dit moment blij om bent

Wat is er in je leven waar je op dit moment echt blij om bent en gelukkig van wordt? Noem 1 onderdeel van je leven op waarvan je nu meteen denkt “JA!”. Iedereen heeft wel iets in zijn leven waar hij op dit moment gelukkig van wordt en weet dat hij daarmee op het rechte pad zit. Als je het nu benoemt, wat is het dan waardoor je hier blij van wordt? Welke succes formule heb je toegepast om je nu zo te voelen? Als je dit weet, dan kun je dezelfde techniek toepassen op het onderdeel van je leven waar je je nu onzeker over voelt.

  • Stop met jezelf te vergelijken of te luisteren naar de mening van anderen

Op mijn blog van vorige week kreeg ik een aantal keer de comment “ik snap niet waarom jij onzeker bent. Jij hebt niets om onzeker over te zijn” en dan vaak een opsomming van alle punten waarvan de persoon in kwestie vindt dat ik daar goed in ben. Dat is ontzettend lief en ik ben er dankbaar voor dat mensen mij laten zien wat zij van mij vinden maar het is hun mening. Het is wat zij in mij zien en van mij vinden. Maar het gaat om je eigen beeld van jezelf. Daar begint het mee. Jij moet in de spiegel kunnen kijken en voor jezelf zo’n lijstje kunnen opnoemen. Iets wat jij vanuit het diepst van je hart voelt en wat over jou gaat. Iets wat je niet gaat lukken als je jezelf continue blijft vergelijken met anderen en blijft luisteren naar wat anderen van jou vinden.

  • Alleen jij kan het doen

Dit is zo’n fijne dooddoener als je had gedacht dat ik je nu de ultieme formule ging vertellen om van je onzekerheid af te komen. Alleen jij kan je gevoel veranderen. Alleen jij kan ervoor zorgen dat je je anders gaat voelen. Alleen jij kan die verandering maken. Alleen jij kan de ultieme omstandigheden creëren waarin jij je gelukkig en oké met jezelf voelt. Alleen jij kan op de momenten dat je je onzeker voelt, een fake it till you make it act opzetten en er voor dat moment voor zorgen dat je onzekerheden het niet van je winnen. Alleen jij kan die verandering in werking zetten. Ik kan het niet mooier maken dan dat het is.

Hoe gaan jullie met je eigen onzekerheid om?

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Shutterstock