Selecteer een pagina


De laatste dag van 2020 is aangebroken. Een jaar wat de boeken in gaat als het meest bizarre jaar ooit. Een jaar waarin de wereld letterlijk tot stilstand kwam, er op verschillende vlakken aardverschuivingen plaatsvonden en we te maken kregen met een nieuw normaal. Waar een heleboel mensen aan het begin van 2020 heel hard riepen dat dit hun jaar zou worden maar die van een koude kermis thuis kwamen omdat alles veranderde door het Corona virus. Het was een bewogen jaar en misschien is het daarom maar goed om het boek 2020 te sluiten.

De rode draad

2020 begon met een continent wat in de brand stond en waar mensen en dieren op de vlucht moesten slaan. Australië had de slechtste start mogelijk. Maar ook in China gebeurde op dat moment al dingen die regelrecht uit een film leken te komen. Een virus wat uiteindelijk de wereld zou overwaaien en alles wat normaal was, veranderde in iets wat tot het verleden behoorde. Het zorgde ervoor dat de wereld op zijn kop kwam te staan en we ineens met zijn allen thuis moesten zitten. Even was niets meer belangrijk dan zo veilig mogelijk blijven.

Het Corona virus was de rode draad door dit jaar en eigenlijk domineerde dat alles. De kloof tussen rijk en arm werd pijnlijk zichtbaar. We leerden welke functies er in de maatschappij belangrijk zijn op momenten dat er een crisis uitbreekt. We stonden als bevolking lijnrecht tegenover elkaar en verdraagzaamheid was ver te zoeken. Maar het was ook een jaar van verlies en verdriet. Het jaar van zelfredzaamheid, acceptatie, bewustwording en hamsteren.

2020 en verder


2020 was ook het jaar van de Brexit, de ontploffing in Beirut en de boeren die in opstand kwamen. Het was het jaar waarin de Black Lives Matter beweging de wereld over ging door de moord op George Floyd en we ons bewust werden dat ook in Nederland racisme veel diep gewortelder in onze maatschappij zit.


Het was het jaar waarin wij grootheden verloren zoals Kobe Bryant, Sean Connery, Sinterklaas ofwel Bram van der Vlugt en Maradona. Het was het jaar van de politieke aardverschuiving in Amerika en de opkomst van Qanon. Het was het jaar van zinloos geweld en terroristische aanslagen waarbij een leraar onthoofd werd en een kerk niet meer een veilige haven bleek. Het was het jaar waarin de zee sterker was en 5 levens ontnam.

Mijn 2020

Mijn 2020 begon zoals ik 2019 eindigde: het bot in mijn arm wilde maar niet genezen en het voelde enorm uitzichtloos. Mijn arm beperkte mij in alles en het zou tot juni duren voordat ik opnieuw geopereerd kon worden. Het enige wat in mijn voordeel sprak, was dat ik al sinds september 2019 in een soort thuis isolatie zat en ik niet hoefde te wennen aan een nieuw normaal. Gelukkig had ik mijn werk en ging dat door. Zelfs in een hoger tempo dan normaal omdat ik in een van de essentiële branches werkzaam ben.

Ik vond de rust en stilte heerlijk aan het begin van het jaar. Ik waardeerde mijn huis meer dan ooit tevoren. Ik was enorm blij toen ik eindelijk geopereerd kon worden maar vond het ook enorm spannend want zou het nu wel goed gaan? Maar na maanden van herstel, begint de zon weer langzaam te schijnen en kan ik mijn leven beetje bij beetje weer oppakken. Ik vond dit jaar nieuwe uitdagingen, ontwikkelde mij op nieuwe vlakken en besloot een deur te sluiten om een nieuwe deur te kunnen openen.

2020 was een bijzonder jaar en ik sluit dit jaar met een beter gevoel af dan vorig jaar. Hoewel we nog in lockdown zitten en we nog niet veel vooruitzicht hebben op verandering, heb ik wel een goed gevoel om het nieuwe jaar te starten. Ik voel weer hoop en heb zin in de nieuwe dingen die op mijn pad gaan komen.

Laten we 2021 omarmen en zien wat het ons brengt. Laten we in 2021 aan elkaar denken en elkaar respecteren. Laten we in 2021 elke kans pakken die we kunnen pakken en er nog meer voor elkaar zijn. Laten we 2021 op ons af laten komen en er het beste van maken.

Take care en zie jullie in 2021!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com