Selecteer een pagina

In 2022 las ik heel wat boeken, vooral boeken die ik vond via social media en die in het luchtigere segment vielen. Veel boeken vond ik via de BookTok trend en vielen in de categorie young adults. Niks mis mee omdat ik het wel even nodig had om wat luchtigere boeken te lezen om mijn lees vibe weer terug te vinden. Voor 2023 hoop ik een mix van boeken te gaan lezen uit verschillende categorieën. Mijn horizon weer een beetje te verbreden als het gaat om boeken en lezen. Daarom in de tweede week van 2023 met een review over een boek met een serieus onderwerp. Een boek wat ik besloot te lezen na het lezen van “Oud zeer” van Bram Bakker: “Wat je van bloed weet” van Philip Huff. Een boek over mishandeling, lastige familie verhoudingen en de impact van trauma.

Wat je van bloed weet – Philip Huff

Op de openbare basisschool in Blaricum wordt de verteller van Wat je van bloed weet voor het eerst verliefd. Op de hockeyclub in Laren ontmoet hij Cato de Witte, van wie hij weet dat zij het voor hem is. Samen doorlopen ze de middelbare school in Bussum. Intussen woont hij in een groot, vrijstaand huis, met een rieten kap en een grote tuin, samen met zijn ogenschijnlijk welvarende familie. Maar de buren kunnen niets horen. Wat je van bloed weet is een roman over opgroeien in een gewelddadig gezin, over de wording van kind tot man, en over de liefde – de liefde voor Cato, maar ook voor Alexander, de jongere broer van de verteller en hun zus, Emilie. Het is een roman over machteloosheid in familieverhoudingen en over de vraag of je jezelf ooit uit die verhoudingen kunt bevrijden. Wat je van bloed weet is Philip Huffs persoonlijkste roman tot nu toe.

Bron: Bol.com

Mijn mening

Ik kan kort zijn over dit boek want het is een enorm indrukwekkend boek. De schrijver neemt je mee in zijn leven en belevingswereld waarin er sprake is van ouders die elkaar te lijf gaan, kinderen die mishandeld worden en in posities geplaatst worden waarin een kind niet geplaatst worden, de impact van deze gebeurtenissen op de levens van de kinderen en de mensen die hun ogen sluiten voor wat er achter de gesloten deuren gebeurt. De schrijver laat niet alleen zien wat de impact op zijn leven en relaties als kind zijnde maar ook hoe dit zich doortrekt naar zijn volwassen leven. Ondanks het zware onderwerp, is het boek vlot geschreven en makkelijk leesbaar. Het helpt waarschijnlijk mee dat de schrijver er voor heeft gekozen om het verhaal te onderverdelen in korte hoofdstukken. Het is een heftig boek maar zeker de moeite waard om te lezen.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Pexels.com