Selecteer een pagina

We leven in een maatschappij waarin wij makkelijk een oordeel vellen gebaseerd op de buitenkant van een persoon. Heel vaak beoordelen we iemand op hetgeen wij zien maar ook op wat iemand laat zien. Iemand die ambities en wilskracht heeft wordt gezien als sterk iemand. Maar vaak zien wij niet wat er bij iemand binnenin omgaat. Wij zien niet wat iemand van zichzelf vindt of wat iemand van zichzelf vraagt. Zo ook bij Amber Brantsen, de nieuwslezeres van het NOS Journaal. Een jonge vrouw die als klein meisje er al van droomde om het acht uur journaal te presenteren maar tegelijkertijd zorgde die ambitie ervoor dat ze zichzelf compleet verloor in een depressie en eetstoornis. Het verhaal van Amber Brantsen laat zien dat een eetstoornis vaak niet alleen maar gaat over het beheersen van eten maar dat het vooral gaat om een gevecht met de donkere krachten in je binnenste.

Uit beeld – Amber Brantsen

In de zomer van 2017 wordt Amber Brantsen, dan 27 jaar, gepresenteerd als het nieuwe gezicht van het NOS Journaal. De pers haast zich te melden dat het meisje dat ooit op de basisschool een spreekbeurt hield over nieuwslezen nu haar droom in vervulling ziet gaan. Wat de buitenwereld niet weet, is dat die droom jaren eerder nog onmogelijk leek.

Hoge standaarden, ambitie en wilskracht. Amber heeft het allemaal. Eigenschappen die in onze maatschappij enorm worden gewaardeerd. Maar het zijn ook precies de ingrediënten die Amber na haar middelbare school periode in een allesverwoestende eetstoornis hebben gestort. Ze kreeg anorexia. Een intense, maar ook leerzame periode volgde, waarin steeds meer duidelijk werd dat artsen en psychologen haar niet zouden gaan redden: dat zou ze zelf moeten doen. Alleen.
Uit beeld is een openhartig boek over wat wij van onszelf vragen en verwachten. Een verhaal over de balans tussen gezond en ongezond. En een verhaal over de kracht die je uit jezelf kunt halen, door je te concentreren op je allersterkste eigenschappen.

Bron: Bol.com 

Mijn mening

Sommige mensen lijken voor het oog alles voor elkaar te hebben: een leuke persoonlijkheid, een leuke baan en vooral een leuk leven. Wellicht ook het idee wat je hebt bij Amber Brantsen. Je ziet alleen niet dat zij een verleden heeft waarbij ze het gevecht met zichzelf moest aan gaan. Haar boek beschrijft haar struggle waar denk ik heel veel mensen tegenaan lopen: je niet op je plek voelen, vechten tegen eenzaamheid, niet goed weten hoe je bij je doel komt en de lat steeds hoger voor jezelf leggen omdat je vindt dat je dat aan jezelf verplicht bent. In Ambers geval, werd niet meer eten haar exit route uit haar eigen gevoelens en emoties. In haar boek “Uit beeld” neemt ze je mee in de gedachten gang, zowel de diepte in naar de slechtste periode uit haar leven maar ook in haar weg omhoog.

Ze laat in haar boek zien dat een eetstoornis vaak een manier is om de controle op je leven te houden en dat de oorzaak niet zozeer wel/ niet eten is maar dat het gevoelens en gedachten zijn die je beheersen waarbij je het gevoel hebt de grip te verliezen. Uit beeld is niet je “standaard” eetstoornis boek. Het is niet het verhaal van een meisje dat een eetstoornis ontwikkelt en naar een kliniek gaat maar het is juist het verhaal van een meisje die laat zien waardoor zij haar eetstoornis ontwikkelde en hoe zij zich op haar eigen manier uit de eetstoornis vocht. Ja, er komt een kliniek in voor maar dit blijkt voor Amber dus niet de oplossing te zijn. Wellicht zal ze door velen eigenwijs genoemd worden omdat ze niet mee gaat in de conventionele behandelmethoden maar er juist voor kiest om het op haar eigen manier te doen en heel bewust door de diepe spellonken van haar ziel te gaan. Voor iemand die problemen heeft met eten, zou ik dit boek niet aanraden want het kan een trigger zijn. Maar als je geïnteresseerd bent in hoe het menselijk brein werkt en waarom sommige mensen te maken krijgen met een eetstoornis, dan is dit boek echt een aanrader.

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com