Selecteer een pagina

Mijn hele generatie groeide op met Goede Tijden, Slechte Tijden en Arnie, Peter en Linda. Het was de eerste Nederlandse soap en was vanaf de start een groot succes. Inmiddels is de oorspronkelijke cast al vele malen vervangen maar GTST is nog steeds op televisie te zien en een begrip in televisieland. De sterren van het eerste uur werden ware celebrities en er ging dan ook een schok door het land toen bekend werd dat Antonie Kamerling zichzelf van het leven had ontnomen. Hij liet daarbij niet alleen zijn vrouw Isa Hoes achter maar ook zijn zoon Merlijn en dochter Vlinder. Merlijn was net op een leeftijd dat hij van jongen naar puber ging en bleef achter met veel vragen toen zijn vader stierf. Jarenlang had hij niet de behoefte om hier wat mee te doen en stopte hij zijn gevoelens over zijn vader ver weg. Inmiddels heeft hij de stap durven zetten om zijn vader te leren kennen en schreef hij het boek “Nu ik je zie“. De zoektocht van een jonge jongen naar zijn vader.

Nu ik je zie – Merlijn Kamerling

Tien jaar na de dood van Antonie Kamerling gaat zijn zoon Merlijn op zoek naar een completer beeld van zijn vader, in alles wat hij achterliet

Nu ik je zie

Het leven en de dood van Antonie Kamerling staan bij miljoenen mensen in het geheugen gegrift. Maar zijn zoon Merlijn weet helemaal niet zo veel van zijn vader. Sinds zijn dood heeft Merlijn nooit een aflevering van gtst bekeken, geen films van zijn vader opgezet of interviews gelezen. Hij wilde het niet en hij kon het misschien ook wel niet.

Inmiddels is Merlijn begin twintig en voor hem voelt het soms alsof ook zijn eigen leven op een bepaalde manier stil is blijven staan en hij denkt dat dat iets met zijn vader te maken kan hebben. Voor het eerst gaat Merlijn daarom echt op zoek naar wie Antonie was. Merlijn bezoekt familieleden en vrienden die hij hiervoor altijd uit de weg ging. Hij praat met ze over Antonie, wat hij wilde, waarin ze op elkaar lijken. Wat weten zij van Antonie, van zijn depressies? En kunnen ze Merlijn helpen aan meer mooie herinneringen aan zijn vader? En wat vertelde hij in interviews? Hoe klinkt zijn stem? Kortom, in Nu ik je zie gaat Merlijn op zoek naar antwoorden in alles wat zijn vader heeft nagelaten.

Bron: Bol.com 

Mijn mening

Ik denk dat als je van mijn leeftijd en generatie bent, dat je waarschijnlijk nog heel goed het moment weet dat er naar buiten kwam dat Antonie Kamerling zelfmoord had gepleegd. Tenminste ik wel en ik herinner mij ook de impact die het had op Nederland. Als het al zo’n impact had op volwassen mensen, wat is dan de impact op een jonge jongen die zo jong zijn vader verliest. Een jonge jongen met bekende ouders die altijd in de spotlight stonden. Toen ik zag dat dit boek zou verschijnen, was ik vooral benieuwd naar het verhaal erachter. Wij zien alleen maar het verhaal van in de spotlights maar wat zit er achter de plaatjes en foto’s. Een geweldige acteur die kennelijk zo met zichzelf in de knoop zat dat hij niet meer verder wilde leven. Aan de oppervlakte leek hij alles voor elkaar te hebben maar het plaatje was dus mooier dan de werkelijkheid.

In “Nu ik je zie” gaat Merlijn op zoek naar wie zijn vader werkelijk was en hoe mensen hem zagen. Mensen die dicht bij hem stonden maar ook mensen met wie hij samenwerkte voor een theaterproductie. Door middel van gesprekken met deze mensen, probeert Merlijn een beeld te vormen van de man die zijn vader was. Iets waar hij zich jaren voor heeft afgesloten en niet mee geconfronteerd wilde worden. Het boek is opgedeeld in interviews met verschillende familieleden, bekende vrienden en collega’s. Stuk voor stuk hebben ze moeite om hun relatie tot Antonie te beschrijven maar stuk voor stuk hadden ze allemaal een speciale band met hem. Het is net een puzzel die stukje voor stukje op zijn plek begint te vallen en dat merk je ook aan de manier waarop Merlijn zijn zoektocht beleeft. Van een jongen die het hoofdstuk vader heeft afgesloten naar een volwassen jongeman die zich realiseert dat hij veel meer van zijn vader weg heeft dan hij zich ooit realiseerde. Je beleeft de zoektocht van een dolende jongen die eigenlijk al jarenlang op zoek is naar wie hij daadwerkelijk is en wat zijn plek is in het leven.

Het boek is een meeslepend verhaal waarbij je de emoties letterlijk voelt. Waar hij op jonge leeftijd zijn vader en zijn eigen onschuldigheid verloor, vindt hij gedurende het schrijven van dit boek zijn vader en zichzelf. Mooie open en vooral eerlijke interviews met mensen als Simone Kleinsma, Beau van Erven Doorn en Reinout Oerlemans. Het enige wat ik wel mis, is een hoofdstuk over Merlijn zelf en hoe hij deze reis heeft ervaren.

Zijn jullie ook opgegroeid met Peter, Arnie en Linda?

Take care!

xoxo

Disclaimer: Mocht je kampen met depressie of suïcidale klachten, zoek dan alsjeblieft hulp.

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com 

Mijn hele generatie groeide op met Goede Tijden, Slechte Tijden en Arnie, Peter en Linda. Het was de eerste Nederlandse soap en was vanaf de start een groot succes. Inmiddels is de oorspronkelijke cast al vele malen vervangen maar GTST is nog steeds op televisie te zien en een begrip in televisieland. De sterren van het eerste uur werden ware celebrities en er ging dan ook een schok door het land toen bekend werd dat Antonie Kamerling zichzelf van het leven had ontnomen. Hij liet daarbij niet alleen zijn vrouw Isa Hoes achter maar ook zijn zoon Merlijn en dochter Vlinder. Merlijn was net op een leeftijd dat hij van jongen naar puber ging en bleef achter met veel vragen toen zijn vader stierf. Jarenlang had hij niet de behoefte om hier wat mee te doen en stopte hij zijn gevoelens over zijn vader ver weg. Inmiddels heeft hij de stap durven zetten om zijn vader te leren kennen en schreef hij het boek “Nu ik je zie“. De zoektocht van een jonge jongen naar zijn vader. (meer…)