Selecteer een pagina

Sommige problemen die later tot uiting komen, vinden soms hun oorsprong in de jeugd van iemand. Gebeurtenissen die wellicht toen wel impact hebben gehad maar die je wellicht hebt weg gestopt. Soms is het makkelijk om door te gaan met leven na een heftige gebeurtenis maar soms legt het je hele leven plat. In het boek “Kim Jiyoung, geboren in 1982” raakt Kim Jiyoung in een psychose. Aan de hand van de gebeurtenissen in haar leven, wordt er gezocht naar wat deze psychose heeft veroorzaakt. Het laat de diepere lagen van een jonge vrouw zien. Benieuwd wat ik van dit boek vond, lees dan snel verder.

Kim Jiyoung, geboren in 1982 – Cho Nam-Joo

In een klein, net appartement aan de rand van de metropool Seoul woont Kim Jiyoung, een dertigjarige millennial die onlangs haar kantoorbaan heeft opgegeven om fulltime voor haar pasgeboren dochter te kunnen zorgen. Maar al snel begint ze vreemde symptomen te vertonen die haar man, ouders en schoonouders verontrusten: Jiyoung imiteert de stemmen van andere vrouwen – levend en zelfs dood. Terwijl ze dieper in deze psychose duikt, stuurt haar echtgenoot haar naar een psychiater. Jiyoungs hele leven komt voorbij. Een verhaal doordrenkt van frustratie, doorzettingsvermogen en onderwerping. De rode draad: haar gedrag wordt altijd gecontroleerd door de mannelijke figuren om haar heen.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com

Mijn mening

Ik las veel lovende kritieken over dit boek en het werd beschreven als een meesterwerk over de hedendaagse vrouw. Ik vind het vooral een heel kwetsbaar en fragiel verhaal. Een verhaal dat wordt gedomineerd door de macht van mannen. Al op jonge leeftijd wordt Kim Jiyoung geconfronteerd met het verschil in de positie tussen man en vrouw. Als haar broertje wordt geboren, wordt hij behandeld als een koning. Door het boek heen lees je continue de andere positie van de Koreaanse man en de impact die dat heeft op vrouwen. De Koreaanse cultuur blijkt doordrenkt van de verheven positie van de man die onaantastbaar blijkt te zijn. Mannen mogen alles, mannen zijn belangrijk en mannen komen overal mee weg. Het lijkt of het enige doel wat de vrouw heeft is om een troonopvolger te baren. Niemand kijkt naar de druk die dat op vrouwen legt.

Hoewel je in alles leest dat Kim Jiyoung het anders wil doen, toch wordt ze in alles geconfronteerd met de traditie en de positie van de man. Elke poging die ze doet om voor zichzelf het anders te doen (studeren, werken, weer aan het werk te gaan na de bevalling op haar oude positie), iedere keer is er weer een traditionele muur die opgeworpen wordt en die zorgt voor een enorme frustratie bij Kim Jiyoung. Hoewel de Koreaanse cultuur ver van de Nederlandse cultuur staat, er zijn toch meer overeenkomsten dan wij denken. Ook in Nederland is de positie tussen man en vrouw nog verre van gelijk. Kijk alleen maar naar het verschil in salaris tussen man en vrouw die ook in Nederland nog steeds aanwezig is.

Hoewel het een boek is over het leven aan de andere kant van de wereld, zijn er genoeg overeenkomsten met het leven van de Nederlandse vrouw. Het is een zeer indrukwekkend boek over een leven van een jonge vrouw ver weg dat soms akelig dichtbij komt.

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com