Selecteer een pagina

2021 was niet mijn beste jaar als het gaat om het lezen van boeken. Mijn prioriteiten lagen afgelopen jaar anders en ik had gewoon niet de rust of zin om te lezen. Ik begon wel aan boeken maar vaak konden ze mij niet boeien en had ik geen zin om verder te lezen. Toch heb ik het jaar afgesloten met een gelezen boek. Aangezien er vrij weinig te doen was in mijn laatste weekje vrij, had ik kennelijk ineens toch de puf en focus om een boek te lezen. Weliswaar een kinderboek maar het is mij toch gelukt om op de valreep van 2021 nog een boek te lezen. Het is geclassificeerd als een kinderboek maar ik denk dat dit boek uitermate geschikt is voor volwassenen en daarom vandaag een review van “Jij mag alles zijn” van Griet Op de Beeck.

Jij mag alles zijn – Griet Op de Beeck

Het was niet altijd zo. Vroeger werd er gelachen en gepraat en feestgevierd. Dat dénkt Lexi niet alleen, dat wéét ze, want er bestaan foto’s van. Van mama in een kanariegele jurk, een sigaret in de ene hand, een glas in de andere. Ze kijkt recht in de camera en steekt haar tong uit. Niet om gemeen te zijn, maar om gek te doen, dat kan je zien. En er is er een van mama die danst terwijl iedereen kijkt. En van mama die op papa’s knieën zit terwijl ze allebei praten met andere mensen die maar half op de foto staan. Halve mensen die ze waarschijnlijk zijn vergeten. Lexi heeft ze in elk geval nooit gezien. Maar dat is allemaal heel lang geleden. Lexi was toen nog niet geboren, en Lexi vindt dat ze al heel lang heeft geleefd. Zij wel, dat is het probleem.

Jij mag alles zijn is een verhaal voor jonge lezers en voor mensen die wel eens in het hoofd van een negenjarige willen wonen. Het is een ontroerend boek over een meisje dat dapper doet wat ze denkt dat van haar verwacht wordt, zelfs als dat ingewikkelde dingen zijn. Een verhaal over ouders en kinderen, over verdriet dat maar niet lijkt te willen overgaan, over de zoektocht naar alle soorten beter. En over liefde, en wat dat eigenlijk echt is, of zou moeten zijn.

Bron: Bol.com

Mijn mening

Ik ben de eerste om toe te geven dat ik geen grote fan ben van de schrijfster Griet Op de Beeck. Haar stijl van schrijven en de onderwerpen van haar boeken pakken mij gewoon niet en toch heb ik een boek van haar hand gelezen. Toen ik haar zag in een talkshow waarin ze vertelde over dit boek, wist ik dat ik dit boek graag wilde lezen. Ik denk dat iedereen zich wel eens anders heeft voortgedaan dan wie ze zijn om aan de verwachtingen van een ander te voldoen en ik was dan ook erg benieuwd hoe Griet Op de Beeck dit had verwerkt in haar boek.

Het is een mooi en emotioneel geschreven boek die voor zowel kinderen als volwassenen geschikt is om te lezen. De 9-jarige Lexi neemt je mee in haar leven en in haar hoofd. Ze laat je zien hoe zij de dingen ziet en hoe zij denkt de problemen in het leven te kunnen oplossen. Hoe zij haar moeder probeert te helpen met weer vrolijk te zijn en daarin een hele gedurfde stap neemt. Het is niet een ontzettend mooi en fijn geschreven boek maar de geweldige tekeningen maken het verhaal nog levendiger. Laat je niet tegenhouden door de classificatie kinderboek want ook volwassenen kunnen veel van dit verhaal en Lexi’s manier van denken leren. Echt een aanrader!

Hebben jullie het jaar nog afgesloten met een gelezen boek?

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com