Selecteer een pagina

Als er iets is waar ik stiekem van smul, dan zijn het wel van die typische Amerikaanse showbusiness moeders die hun kinderen maar al te graag beroemd willen laten worden. Nu weet ik heel goed dat het voor de kinderen niet goed is maar de hysterie die die moeders met zich meedragen, vind ik smullen. Het staat heel haaks omdat je ook weet dat het voor kinderen niet goed is en daar komen natuurlijk steeds meer verhalen over naar buiten. Veel kindersterren lopen tegen verslaving, eetstoornissen en andere ellende aan. Zo ook Jennette McCurdy, een van de kindersterren van iCarly die door haar moeder gepushed wordt om het te maken in de entertainment business. Jennette McCurdy schreef een boek over haar leven en complexe relatie met haar moeder: “Ik ben blij dat mijn moeder dood is“.  Ik las het boek afgelopen week en deel vandaag wat ik van dit boek vond.

Ik ben blij dat mijn moeder dood is – Jennette McCurdy

Een hartverscheurend én hilarisch relaas van de iCarly-ster Jennette McCurdy over haar strubbelingen als voormalig kindster, de gecompliceerde relatie met haar manipulatieve moeder, en hoe ze de controle over haar eigen leven weer terugpakt.

Jennette McCurdy was zes jaar oud toen ze haar eerste acteerauditie deed. Het was haar moeders droom dat haar enige dochter een ster zou worden, en Jennette had er alles voor over om haar moeder gelukkig te maken. Ze ging dan ook mee in al haar moeders manipulatieve grillen, ook in wat haar moeder ‘caloriebeperking’ noemde: weinig eten en zichzelf vijf keer per dag wegen. Zo ontstond er tussen hen een vreemde dynamiek, waarin haar moeder Jennette onder andere tot haar zestiende hoogstpersoonlijk onder de douche zet en ongevraagd bij haar intrekt als ze eindelijk op zichzelf gaat wonen.

In Ik ben blij dat mijn moeder dood is schuwt McCurdy geen enkel pijnlijk detail uit haar jeugd. Als de droom eindelijk uitkomt en ze wordt gecast voor de nieuwe Nickelodeon-serie iCarly is haar moeder extatisch, maar wordt Jennette overspoeld door angst, schaamte en zelfhaat, wat zich uiteindelijk vertaalt in eetstoornissen, verslaving en een hoop ongezonde relaties. Het wordt alleen maar erger als haar moeder, vlak nadat ze (naast Ariana Grande) de hoofdrol krijgt in de iCarly-spinoff Sam & Cat, aan kanker overlijdt.

Pas na haar dood, door therapie en door te stoppen met acteren, kan Jennette accepteren hoe ongezond en schadelijk hun relatie voor haar is geweest en lukt het om voor het eerst in haar leven écht voor zichzelf te kiezen.

Bron: Bol.com

Mijn mening

Na het lezen van dit boek, moet ik mijzelf toch corrigeren dat ik altijd smulde van de hysterische Amerikaanse showbizz moeders die hun kinderen graag beroemd willen laten worden en daarmee eigenlijk hun eigen droom willen waarmaken. Nu is de moeder van Jennette McCurdy wellicht een heel erg extreem geval die dingen doet die echt niet door de beugel kunnen. Maar damn, wat een levensverhaal is dit zeg. In het begin denk je nog “ah wat leuk, moeder en dochter die samen de weg naar fame op gaan” maar als je het boek verder leest, komen er toch wel gruwelijke dingen aan het licht die de moeder heeft gedaan en zegt. Jennette McCurdy is de typische childstar die compleet van het pad afraakt en zichzelf volledig kwijt raakt. Het is een enorm intens verhaal om te lezen en je vraagt jezelf regelmatig af waarom niemand heeft ingegrepen. Wat wellicht niet zo vreemd is wetende dat Nickelodeon ook behoorlijk in opspraak is hoe zij omgingen met jongere acteurs. Het is spijtig dat er nog steeds ouders zijn die hun kind “beroemd” willen maken en daarvoor over lijken gaan. Het verhaal van Jennette McCurdy is het voorbeeld van wat de gevolgen zijn. Hoewel het onderwerp echt verschrikkelijk is, heb ik dit boek wel aan een ruk uitgelezen.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com