Selecteer een pagina

Sinds de intrede van social media is het makkelijk om een geweldig leven te laten zien. Vaak zien wij alleen de glimlach en niet de tranen. Je ziet alleen wat iemand wil laten zien. Socialite Koen Kardashian, ofwel Koen van Dijk, laat graag de mooie plaatjes van zijn leven zien. Een leven dat bestaat uit feesten op de mooiste plekken ter wereld gevuld met drank en drugs maar achter dit plaatje schuilt veel meer. Hoewel Koen van Dijk pas 27 jaar is, vond hij het tijd om een boek te schrijven over zijn leven en dan vooral zijn leven achter het plaatje. Een biografie met een zwart randje die weer pijnlijk duidelijk maakt dat een plaatje niet alles wil zeggen.

Gelukkig verloren – Koen van Dijk

‘Zo fijn als het thuis was, zo ellendig was het op school. Koen was kwetsbaar, meisjesachtig en uitbundig, voor de pestkoppen van de christelijke dorpsschool het ideale pispaaltje. Wanneer de treiteraars hem uitscholden, boog hij letterlijk zijn hoofd. Stilletjes trok hij zich terug op een plek waar niemand hem zag om daar uit te huilen.’ Koen Pieter van Dijk werd geboren op 5 november 1992 en groeide op in Bleiswijk, vlak bij Rotterdam, de stad die aan de grondslag ligt van zijn nu al bewogen leven. Via deze stad, Parijs, Milaan, Londen, Ibiza en Amsterdam leren we dat er een donkere sluier hangt om het glamoureuze en hysterische leven dat hij als socialite en presentator op social media leidt. Traumatische gebeurtenissen, een leven vol luxe, feest, drank en drugs, en wilde verhalen wisselen zich in rap tempo af, maar ten koste van wat en waar komen de keuzes die hij maakt vandaan? In dit boek maakt Koen de balans op en neemt hij de lezer mee in een hilarische, maar vooral confronterende zoektocht naar zichzelf: is hij gelukkig verloren?

Bron: Bol.com

Mijn mening

Inmiddels heb ik al heel wat celebrity biografieën gelezen, van beroemde voetballers tot aan Patty Brard en Gordon. De schrijfstijl van “Gelukkig verloren” is een beetje te vergelijken met die van Michel van Egmond, bekend o.a. van de biografie van Wim Kieft. Je wordt meegenomen in de gesprekken die Koen heeft met ghost writer Mireille van Hout en waarin hij zijn hart en ziel legt. Waar Koen Kardashian een flamboyante en extravagante persoonlijkheid is, blijkt achter Koen van Dijk een jongen te zitten die behoorlijk wat heeft meegemaakt in zijn leven. Op jonge leeftijd gepest, slachtoffer geworden van verkrachting en beroving maar zich ook compleet verliezen in de drugs en feesten om alle gevoelens te onderdrukken. Achter het mooie plaatje, zit een verhaal dat diep en donker is.

Het boek geeft naar mijn idee precies weer wie Koen Kardashian is en wie Koen van Dijk is. Je leest het verschil tussen de twee. Hij neemt je mee met het jet set leven en de extravagantie die daaraan hangt maar tegelijkertijd beleef je ook wat pesten en een verkrachting doet met een jongen die in de bloei van zijn leven is. Dit boek laat precies zien wat trauma met iemand doet en hoe iemand kan vluchten van zijn gevoelens. Lange tijd is feesten, drank en drugs voor Koen Kardashian de norm geweest maar Koen van Dijk ziet nu in dat hij hulp moet zoeken om zijn trauma’s te verwerken en af te komen van zijn verslavingen. Als je een boek vol glitter en glamour verwacht dan kan je dit boek laten liggen maar als je wil lezen over de rauwe werkelijkheid achter een mooi plaatje, dan is dit boek zeker een aanrader.

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com