Selecteer een pagina

Als er één gemeenschap in Nederland het afgelopen jaar in de aandacht stond, dan was het wel Urk. Zo kregen zij een real life soap op SBS6 waarin verschillende Urkers gevolgd worden in hun doen en laten. Kreeg de jeugd nogal wat negatieve aandacht in de laatste maanden van 2020 omdat zij regelmatig in opstand kwamen en aan het rellen waren. Er werd veel geschreven over Urk, niet alleen in de media maar er verscheen ook een boek over het leven op Urk. De Belgische schrijver Matthias M.R. Declerq besloot om op Urk te gaan wonen en het leven op Urk van dichtbij proberen mee te maken. In zijn boek “De ontdekking van Urk” neemt hij je mee in de geschiedenis en het hedendaagse leven op Urk. Gefascineerd door het leven op Urk, dankzij de real life soap op SBS6 (en Teun Föhn), kon ik dit boek niet laten liggen.

De ontdekking van Urk – Matthias M.R. Declercq

De Belgische schrijver en journalist Matthias M.R. Declercq werd in 2009 een dag naar Urk gestuurd om verslag te doen van een moordzaak. Het dorp fascineerde hem zo, dat hij tien jaar later besluit op het voormalige eiland te gaan wonen, om te doen wat indertijd niet is gelukt: doordringen tot de kern van deze voor de buitenwereld zo onbekende gemeenschap.

Declercq woont als vreemdeling in het hart van het dorp en gaat mee vissen, bidden en drinken. Stap voor stap openbaart zich de werkelijkheid. Declercq observeert een minzaam en godvrezend volk, maar ontdekt ook een schimmige en tragische wereld, met jeugdige baldadigheid, visfraude en drugs. Een wereld waarin niks is wat het lijkt.

Declercq is er in deze persoonlijke queeste in geslaagd de identiteit bloot te leggen van ’s lands schijnbaar meest gesloten en onbegrepen gemeenschap.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com

Mijn mening

Na het lezen van “De ontdekking van Urk”, is mij wel duidelijk geworden dat ik niet de enige ben die geïnteresseerd is naar de gesloten gemeenschap van Urk. Een gemeenschap waarover ik eigenlijk heel veel vooroordelen heb, merkte ik tijdens het lezen van het boek. Vooroordelen die je ook terug leest bij Declerq. Maar tegelijkertijd zijn er ook heel veel vragen want hoe kan een dorp dat grotendeels strict leeft conform de regels van de Bijbel, toch dan zo ontsporen en regelmatig negatief in het nieuws komen. Ja, wij zien natuurlijk maar kleine stukjes hiervan maar uit het boek van Declerq blijkt wel dat het eens zo traditioneel gelovige dorp, ook onderhevig is aan verandering.

Het is knap om te lezen dat het Declerq uiteindelijk lukt om de gesloten gemeenschap binnen te treden en de verschillende kanten van Urkers te zien. De stugge vissers die een jarenlange traditie in stand houden. De families die nog steeds conform de regels van de kerk leven. De impact van de kerk op de gemeenschap. De jongeren die naast het traditionele Urker leven, er ook een heel eigen leven op na houden.

Declerq laat in zijn boek zien dat er op Urk veel meer is dan alleen de geloofsgemeenschap en rellende jongeren. Hij laat het verdriet zien van een kotter die vermist raakt en de impact die het heeft op het dorp. Hij laat zien wat het verdwijnen van de traditionele visserij met de economie van Urk heeft gedaan en hoe dit is opgepakt. Hij laat de tradities zien waarnaar nog steeds wordt geleefd op Urk maar ook de moderne ontwikkeling die soms zorgen voor frictie met de tradities. Hij laat een zeer gesloten gemeenschap zien waar verandering niet altijd even goed wordt ontvangen. Hij laat vooral de complexiteit zien van het leven op Urk maar ook hoe de gemeenschap een vreemdeling in zijn armen sluit als ze hem eenmaal vertrouwen.

Welk boek lezen jullie op dit moment?

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com