Selecteer een pagina

Nu de laatste twee maanden van 2021 zijn begonnen, is het ook de tijd om stiekem al een beetje te gaan terugkijken op dit jaar. Als er één ding was wat ik niet verwacht had dit jaar, dan was het wel dat ik zo weinig zou lezen en eigenlijk mijn hele interesse in lezen een beetje ben kwijt geraakt. Misschien komt het omdat ik eindelijk na twee jaar weer een beetje aan het leven ben en druk ben met andere dingen. Misschien komt het omdat ik mijn interesse in lezen een beetje ben kwijt geraakt. Wat het ook is, ik heb geen idee waar het door komt maar ergens hoop ik dat ik in de laatste twee maanden van dit jaar toch weer een beetje ga lezen. Er zijn namelijk genoeg leuke boeken die ik graag zou willen lezen en dus is het vandaag tijd om mijzelf te motiveren met een lijstje boeken die ik nog graag zou lezen dit jaar.

Ziek gelukkig – Ruud ten Wolde

Inspirerend en bij vlagen hilarisch boek over geluk vinden, ongeacht je omstandigheden

Ruud heeft het allemaal voor elkaar: een gewilde baan bij de televisie, een mooi huis in Amsterdam, een leuke relatie, twee Instagrammable katten en een fijn sociaal leven. O ja, en hij heeft kanker. Voor de derde keer. Ondanks zijn ziekte weet hij toch geluk te vinden in zijn leven. Hoe doet hij dat?

In Ziek gelukkig deelt Ruud zijn ervaringen over ziek en gezond zijn, soms pijnlijk en ontroerend, maar bovenal positief en vol levenslust, op zijn eigen onnavolgbare wijze. Hij vertelt wat hij geleerd heeft door zijn ziekte zodat ook jij geluk kunt vinden, wat je omstandigheden ook zijn.

Bron afbeelding en tekst: Bol.com

Ruud ten Wolde is iemand die ik heel lang volgde op Twitter. Helaas is hij recentelijk overleden en heeft hij de lancering van zijn boek niet meer kunnen meemaken. Zijn positiviteit was bewonderenswaardig en gelukkig kan hij dit nu nog delen door middel van zijn boek. Ik ben dan ook benieuwd naar zijn gebundelde wijsheden.

Dan ga ik nu maar eens lekker van mijzelf zitten houden – Lianne Sanders

Als ze haar vriend betrapt met een ander, voelt Lianne zich verloren en verlaten. Een leven alleen, hoe doe je dat? Al jaren knoopt ze relaties aan elkaar omdat ze zich bij een man veilig voelt. Maar nu viert paniek hoogtij. Nadat ze nachtenlang niet slaapt en haar gedachten haar knettergek maken, besluit ze dat het tijd is voor hulp. Op de bank van haar therapeut ontdekt ze dat ze licht moet schijnen op onverwerkte gebeurtenissen uit haar verleden. Wanneer ze de diepte induikt, leert ze wat jezelf accepteren daadwerkelijk betekent.

Dan ga ik nu maar eens lekker van mezelf zitten houden is een verhaal over het aankijken van eenzaamheid, de moed vinden om weer iets van je dag te maken terwijl je het liefst zou willen gillen, ongegeneerd zoenen op straat en het loslaten van een grote liefde.

Bron afbeelding en tekst: Bol.com

Ik denk dat elke vrouw wel te maken heeft met de zoektocht naar zelfacceptatie, zelf liefde en verbinding. Daarom denk ik dat dit boek voor heel veel vrouwen herkenbaar zal zijn. Het gaat namelijk over de obstakels waar wij allemaal mee te maken krijgen ergens in ons leven. Ben dus ook heel erg benieuwd naar dit boek.

Jij mag alles zijn – Griet Op de Beeck

Het was niet altijd zo. Vroeger werd er gelachen en gepraat en feestgevierd. Dat dénkt Lexi niet alleen, dat wéét ze, want er bestaan foto’s van. Van mama in een kanariegele jurk, een sigaret in de ene hand, een glas in de andere. Ze kijkt recht in de camera en steekt haar tong uit. Niet om gemeen te zijn, maar om gek te doen, dat kan je zien. En er is er een van mama die danst terwijl iedereen kijkt. En van mama die op papa’s knieën zit terwijl ze allebei praten met andere mensen die maar half op de foto staan. Halve mensen die ze waarschijnlijk zijn vergeten. Lexi heeft ze in elk geval nooit gezien. Maar dat is allemaal heel lang geleden. Lexi was toen nog niet geboren, en Lexi vindt dat ze al heel lang heeft geleefd. Zij wel, dat is het probleem.

Jij mag alles zijn is een verhaal voor jonge lezers en voor mensen die wel eens in het hoofd van een negenjarige willen wonen. Het is een ontroerend boek over een meisje dat dapper doet wat ze denkt dat van haar verwacht wordt, zelfs als dat ingewikkelde dingen zijn. Een verhaal over ouders en kinderen, over verdriet dat maar niet lijkt te willen overgaan, over de zoektocht naar alle soorten beter. En over liefde, en wat dat eigenlijk echt is, of zou moeten zijn.

Bron afbeelding en tekst: Bol.com

Ik moet eerlijk zeggen dat de “volwassen” boeken van Griet Op de Beeck mij niet echt konden boeien maar toen ik een interview met haar zag over dit kinderboek, wil ik het toch proberen om te gaan lezen. Het is het onderwerp wat mij ontzettend aanspreekt en ik ben benieuwd of ik deze schrijfstijl wel kan waarderen.

Ik lach om niet te huilen – Lex Kroon

Op zijn negentiende kreeg Özcan Akyol het boek Ik lach om niet te huilen in zijn handen. Deze autobiografische schelmenroman over het meeslepende, schokkende en intrigerende leven van Rotterdammer Lex Kroon sloeg bij hem in als een bom. Het deed hem denken aan zijn eigen leven en omgeving, aan ‘de verpauperde buurt in Deventer’, die het decor vormde van zijn jeugd. Het boek inspireerde hem om zelf schrijver te worden. Acht jaar later verscheen zijn schelmenroman Eus. Lex Kroon schreef met Ik lach om niet te huilen in 1984 een absoluut unieke roman voor zijn tijd. Brutaal, openhartig en rauw: Kroon neemt ons mee naar de Rotterdamse onderwereld, waarin hoeren, drugs en criminelen centraal staan. Hij beschrijft zijn eigen afdaling – van taxichauffeur naar psychiatrisch patiënt naar cocaïnesnuivende koppelbaas – met een humoristisch cynisme en drijft rancuneus de spot met alles en iedereen. In dit door en door persoonlijke boek houdt Lex Kroon niets verborgen en staat de lezer oog in oog met de harde, vaak ontluisterende werkelijkheid van het bestaan.

 Lex Kroon is ex-koppelbaas, ex-cocaïnesnuiver, ex-psychiatrisch patiënt, ex-hotelier, ex-katholiek, ex-taxichauffeur, maar nog altijd Rotterdammer en bovenal groot Feyenoord-kenner. ‘Het boek is rauw en het barst van zwartgallige humor. Ik werd er meteen door gegrepen. Het tempo in het boek stond gelijk aan het tempo waarin ik leefde.’ Özcan Akyol

Bron afbeelding en tekst: Bol.com

Özcan Akyol is misschien wel een van mijn meest favoriete schrijvers en inmiddels ook televisie persoonlijkheid. Nuchter, down to earth en de vaak rake dingen die hij zegt, spreken mij enorm aan. Daarom ben ik ook heel erg benieuwd naar het boek wat voor hem de inspiratie was om zelf te gaan schrijven.

De zonde waard – Simone van der Vlugt

Het meisje ligt op de achterbank van de auto. Ze lijkt te slapen, maar er is iets vreemds aan haar houding. Iets onnatuurlijks. Het portier staat open. Er gaat een schok door Ella heen als ze ziet dat de polsen van het meisje vastgebonden zijn. Ze weet wie dit kind is: Demi Hulshof, vijf jaar oud.

Het terugvinden van de vermiste Demi vormt het startschot van een adembenemend kat-en-muisspel tussen een bende ontvoerders, de politie en een jonge vrouw die worstelt met haar verleden. Ze heeft gebroken met de Jehova’s getuigen en daardoor met al haar vrienden en familieleden.

In De zonde waard komen relaties op scherp te staan, wordt afgerekend met knellende banden en blijft tot het laatst toe onduidelijk wie je kunt vertrouwen. Maar uiteindelijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan… Hoever wil je gaan om trouw te blijven aan jezelf en om anderen te beschermen?

Bron afbeelding en tekst: Bol.com

Vroeger las ik regelmatig boeken van Simone van der Vlugt maar op een gegeven moment koos ik toch liever voor Esther Verhoef of Jet van Vuuren. Misschien moet ik toch gewoon weer eens een boek van Simone van der Vlugt proberen en gelukkig komt er binnenkort een nieuw boek van haar uit. Dus perfecte moment om deze op mijn to read lijstje te zetten.

Hebben jullie nog boeken tips voor mij?

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com